fbpx Bedre helse av å tro? Hopp til hovedinnhold

Bedre helse av å tro?

Det gis eksempler på forholdet mellom medisin og trosforestillinger i et historisk perspektiv.

Bokfakta

Boktittel: Helse Frelse Samfunnsmedisin og livssyn – et møte
Forfatter: Idar Kjølsvik og Jostein Holmen (red.)
Forlag: Høyskoleforlaget
Sidetall:
ISBN: 978-82-7634-199-7

Anmeldelse: I studien er det blant annet fokusert på om det er sammenheng mellom sykdom, helse og livssyn.

Bokens første del diskuterer en del samfunnsmessige, kulturelle og geografiske faktorers betydning for helse.

Den andre hoveddelen presenterer forskning om livssyn som mestringsfaktor. Det gis eksempler på forholdet mellom medisin og trosforestillinger i et historisk perspektiv, og hvordan det religiøse har blitt ekskludert til fordel for mer vitenskapelig medisinsk tilnærming til helse og sykdom.

Bokens siste hoveddel handler om sykepleiefaget. Her legges det vekt på det relasjonelle og avhengighet som et grunntrekk ved mennesket. Det å møte dette «hele» mennesket har vært, og bør være, et grunntrekk ved sykepleiefaget - og medisinen.

Forfatterne i denne delen av boken har sykepleierbakgrunn. Hilde Munkeby gir et overblikk over sykepleietenkningens paradigmer og historie, og plasserer faget i en kristen sammenheng. Hun lovpriser den fenomenologiske og helhetlige tilnærmingen. Det rammes inn i et feministisk perspektiv og formidler en noe stereotyp og forutsigbar kritikk av legevitenskapen, som vi nok en gang får vite står for en maskinmodell som ikke «fanger» det spesifikt menneskelige. Spørsmålene hun stiller er imidlertid viktige, og hun skriver godt.

Kari G. Andersen fokuserer på det hun kaller «det åndelige» i sykepleiefaget. Hun skriver godt om behovet for å gi pasientene en mulighet til å ha noen å snakke med om religiøse og livssynsrelaterte tema.

Aashild Saursaunet følger godt opp den sterkt kristne tendensen i omtalen av tro, håp og kjærlighet som mestringsstrategi.

Boken avsluttes med en artikkel om medisin og etikk, moral og moralisme.

Boken gir et godt bidrag i å sette livssyn og helse på dagsorden. Det gode datagrunnlaget fra HUNTstudien skal følges opp i bearbeidingen av ny data. Det trekkes ingen absolutte konklusjoner, men legges vekt på hvor viktig det er at troen på helbredelse blir en positiv helsefaktor.

Her er det mange interessante artikler som i hovedsak har et kritisk ståsted i forhold til egne konklusjoner ut fra det foreliggende og viktige forskningsmaterialet. Det er positivt at sykepleien er gitt så bred plass. Boken er lettlest og gir en rekke nyttige referanser til annen litteratur.

Annonse
Annonse