fbpx Avansert legeroman Hopp til hovedinnhold

Avansert legeroman

Bokfakta

Boktittel: Legen som visste for mye
Forfatter: Christer Mjåset
Forlag: Gyldendal
Sidetall:
ISBN: 978–82–05–37585–7

Anmeldelse:

Anmeldelse: Mjåset, lege og forfatter, har tidligere utgitt to kritikerroste novellesamlinger. Det er da alltid spennende å se om forfatteren står løpet ut i romanens form, særlig når den er så omfattende som denne. Det gjør han! Sjangeren er en blanding av krim og en avansert «legeroman», og gjennom innledning og avslutning blir ringen sluttet. (Og forklaringen på den svulstige tittelen finner vi underveis).

Vi møter den unge legen Mads Helmer, som etter en sykehustabbe i Oslo nærmest flykter til Hitra i Trøndelag for å «sone» i et vikariat som distriktslege. Ganske snart står han alene om ansvaret etter at gammeldoktoren under mystiske omstendigheter omkommer i en bilulykke.

Innledningsvis virker Mads både litt pinglete og famlende, men han skal snart vise seg å være seigere enn de fleste. Gjennom kommunikasjonen med lokalbefolkningen forstår han fort at gammeldoktoren nærmest har fungert som en «Gudfar» på øya. Han har hatt en finger med i det meste, ikke minst i forbindelse med de rikeste og mektigste innbyggerne som har bygd seg opp på lakseoppdrett. I tillegg skal det langsomt komme for en dag at han drev en temmelig uortodoks praksis i sin legegjerning, bygget på egne og ikke alltid like etiske prinsipper.

Og når det viser seg at han har et stort hemmelig arkiv i kjelleren, der journalene inneholder langt mer enn medisinske referater, er leseren allerede langt inne i thrilleren. Her er alt fra lysskye intriger, slagsmål med tørre never og enda verre og mer dramatiske hendelser. Vår mann bruker sin rolle som distriktslege til forsiktig å spørre ut øyfolket. For her vet alle nesten alt om alle. Men bare nesten.

Mads vil nøste opp i trådene som han intuitivt føler må henge sammen på et eller annet vis. Det er imidlertid ikke bare enkelt å få hitterværingene i tale. Han er tross alt en innflytter og vikarierende distriktslege, en arbeidssituasjon han skildrer glimrende.

Også personkarakteristikkene er kostelige. Både deres stahet på grensen til vranghet og deres jovialitet beskrives med varme gjennom Mads sitt undrende blikk. Denne leser har aldri vært på Hitra, men føler nesten at jeg har vært det nå. Forfatteren maler landskap og geografi, samt arkitektur opp for oss så vi ser det, ja, nesten lukter det. Kombinert med mentaliteten han formidler hos øyfolket, trekker dette i alle fall meg langt inn i handlingen. Dette må være en bok for dem som liker intrikat krim. Den står seg som det.

Men helsepersonell får en ekstra bonus. Mads klarer knapt å observere en person uten sitt - for øvrig utmerkede - kliniske blikk. Det er ikke få som hos den unge legen straks assosieres med en diagnose. Selv har han en epilepsidiagnose, og denne går som en rød tråd gjennom boken. Det er dette feltet jeg selv kan mest om, og det er ingenting å arrestere forfatteren på her.

Den som er interessert, vil få stort utbytte av hver eneste utrykning og tiltakene som blir satt i verk. Samtidig vil disse detaljerte medisinske beskrivelsene neppe forstyrre noen, og situasjonene er beskrevet slik at enhver leser vil kunne henge med på legens beslutninger.

Men løser han alle gåtene, mystiske forbindelser og mistenkelige dødsfall? Og får han oppreisning etter den tragiske, angivelige legetabben som førte ham til Hitra? Les og se! Her har vi med et stort fortellertalent å gjøre. Og et obs til alle arbeidsgivere: Trekk ikke for raske slutninger!