fbpx Jødiske pasienter er redde: – Noe som er riv, ruskende galt i samfunnet vårt Hopp til hovedinnhold

Jødiske pasienter er redde: – Noe som er riv, ruskende galt i samfunnet vårt

Bildet viser Olaug Bollestad på Stortinget.

Jødiske ledere i Norge har uttrykt bekymring for at pasienter ikke føler seg trygge på norske sykehus. KrFs Olaug Bollestad etterlyser klare tiltak fra helseministeren.

Norske jøder er i økende grad engstelige for å bli behandlet ved norske helseinstitusjoner, ifølge sentrale jødiske ledere i Norge.

De sendte 11. mars et brev til en rekke helseorganisasjoner, blant dem Norsk Sykepleierforbund (NSF). 

Pasienter skal ikke oppleve sykehusene som en arena for politisk mobilisering, svarte forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i NSF.

Reaksjoner

Reaksjonene har vært mange. En gruppe helsearbeidere skrev i Sykepleien at «nøytralitet i møte med folkemord er å ta side med overmakten».

Tidligere arrangører av markeringer ved Rikshospitalet skrev at de ønsket å vise solidaritet med helsepersonell i Gaza, men at de i ettertid ser at sykehus kanskje ikke er riktig arena.

Saken er også omtalt i flere israelske medier

Sak i Stortinget

Olaug Bollestad (KrF), som er utdannet intensivsykepleier og tidligere partileder, har tatt saken opp i Stortinget. Hun spurte helseminister Jan Christian Vestre (Ap) om hvilke konkrete tiltak han vil gjennomføre for at jødiske pasienter igjen skal føle seg trygge i møte med det norske helsevesenet.

Helseministeren svarte at arbeidet med regjeringens handlingsplan mot antisemittisme er i gang, og han viste til tiltakene som ble lagt frem i november.

Men det holder ikke, mener Bollestad.

– Helseministerens svar er dessverre for vagt, sa hun til tidsskriftet Minerva.

Til Sykepleien skriver KrF-politikeren i en e-post at hun «forventet et klart og konkret svar fra Vestre, ikke et svar som skyver ansvaret bort».

– Bør etterstrebe nøytralitet i møte med pasienter

Men hva vil Bollestad og KrF selv gjøre for å skape trygghet for jødiske pasienter?

– Når det er slik at jødiske pasienter som trenger behandling, er bekymret for at helsepersonell skal sjekke bakgrunnen deres eller si navnet, så er det noe som er riv, ruskende galt i samfunnet vårt, svarer Bollestad.

Hun forteller at hun i mange år ledet avdelinger på sykehuset i Stavanger. 

– Hadde jeg fortsatt vært leder der, så ville jeg spurt mine ansatte om dette er rommet for å ytre seg slik, om det undergraver tilliten pasientene har til oss og skaper utrygghet for dem vi er der for å hjelpe? 

Bollestad mener helseministeren burde vært like tydelig som Oslo universitetssykehus, som har forbudt demonstrasjoner inne på sykehusområdet og oppfordret ansatte til nøytral bekledning. Det støtter Bollestad fullt ut.

– Demonstrasjoner og ytringer som skaper utrygghet, hører nok ikke hjemme i arbeidstiden eller på sykehusets område, og de ansatte bør etterstrebe nøytralitet i møte med pasienter.

Ønsker ikke forbud

Men KrF vil ikke forby punktdemonstrasjoner inne på sykehus eller markeringer inne på sykehus til støtte for palestinsk helsepersonell eller sivile ofre.

– Dette handler ikke om å forby, men om ryddighet, svarer Bollestad.

Hun viser til NSF-lederens uttalelser til Sykepleien om at helsepersonell har rett til å ytre seg om internasjonale spørsmål.

– Men når dette skjer i arbeidstiden, på sykehus eller i uniform, utfordres helsevesenets nøytralitet, sa Larsen.

Det er Olaug Bollestad i KrF enig i.

– Men hva med helsepersonell som går med palestinske flagg eller andre symboler som for eksempel «Free Gaza»?

– Jeg har ikke et ønske om å forby noe, men jeg vil være tydelig på at politiske symboler eller flagg utfordrer din nøytralitet som helsepersonell og nok derfor ikke hører hjemme på uniformen eller i møte med pasienter, svarer Bollestad.

4 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

EH

Spesialsykepleier
14 hours 37 min siden

Men hva konkret er det jødiske pasienter føler seg redde for som pasienter i norske sykehus? Og hva er det som har blitt sagt og gjort mot den enkelte jødisk pasient som kan oppleves som antisemittisme i norske sykehus?
Det hadde vært fint med eksempler på pasientopplevd antisemittisme i møtet med helsevesenet. Det kan da ikke være slik at pasienter går rundt og føler frykt og antisemittisme, uten å referere til en eneste ting om hvordan man har blitt møtt som jødisk pasient.
Ytringsfrihet på sin fritid, står sterkt for alle i Norge. Også det å vise solidaritet ved grov urett.

TA

Spesialsykepleier
12 hours 34 min siden

Jeg kjenner jeg blir veldig undrende til denne slags krenkende opplevelse, og frykten jødene kjenner på. I flg det skrivet som ble sendt ut, var det konkret ikke mange dette gjelder. Uansett skal ikke pasienter og befolkningen generelt oppleve utrygghet i møte med helsevesenet.

Kan jo dras i mange rettinger dette. Det er mange grupper i samfunnet som opplever og føler på dette. Utrygghet, fordømmelse og måten å bli behandlet på.
Kan nevne psykiatrien, homofile, transer ‘gruppene’ er mange.
Skal det ikke være lov med regnbueflagg, nøkkelringer/ halsbånd etc.. for da vil den gjengse nordmann føle at det blir utrygt, krenkende eller jeg vet ikke hva…
Det er mange venterom rundt om i Norge både i spesialist og kommunehelsetjenesten, som bare ved oppmøte kan avsløre agendaen for besøket eller oppmøte.
Ultralyd før og under svangerskap, infeksjonskontroller etc etc…
Kjenner at det blir litt for spesielt når en gruppe står frem på denne måten. Mulig det er et symptom på noe som forhåpentligvis ikke er værre.
Samtidig tror jeg, og håper at helsepersonell klarer å differensiere mellom politikk og behandling.

Camila Wergeland Anfinsen

Jordmor
11 hours 29 min siden

Hei.

Jeg melder meg ut som medlem.

Jeg er veldig fornøyd med de tillitsvalgte, og NSF forøvrig.

Grunnen til at jeg melder meg ut er deres manglende støtte og uttrykt tillit til sykepleiere ifb.m. at en jødisk forening har uttrykt at de frykter å få helsehjelp av oss i Norge. Det vises ikke til noen hendelser. NSF poster i dag om denne saken for tredje gang. Dette bidrar til å legitimere en unødvendig frykt hos jødiske pasienter og viser en grunnleggende mistillit til oss helsepersonell som blir uskyldig forhåndsdømt.

Hvis dere leser gjennom kommentarfeltene vil dere se at flere agerer som om at det er snakk om at hendelser faktisk har forekommet.

Jeg vil ikke være medlem av en tabloid click-bait organisasjon som ikke viser grunnleggende tillit til sine medlemmer (sykepleiere), eller ser de negative konsekvensene dette har for den aktuelle pasientgruppens trygghetsfølelse.

Veldig trist å ikke lenger kunne leie sykepleiehytten på Odden❤️‍🩹 Lykke til med oppussingen!

Håper dere advokerer bedre for sykepleiere i fremtiden.

Takk for min tid med dere.

Renate Kleive

Sykepleier
8 hours 45 min siden

Til Camilla - håper at Sykepleien ved redaktør eller nett-ansvarlig kan opplyse om at Sykepleien.no og tidsskriftet er redaksjonelt uavhengig av NSF. Og til Camilla - fordi om det publiseres saker på Sykepleien så betyr ikke det at dette er noe NSF står for. NSF sine meninger vil du finne på nsf.no
Håper at du vil revurdere utmelding, synes det er leit om du skulle ta en avgjørelse på feil grunnlag.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse