FrP vil stramme opp språkkrav: Får støtte av sykepleierne, men ikke av partiene på Stortinget

FrP vil skjerpe språkkrav for helsepersonell. Partiet får nei i Stortinget, men støtte fra Sykepleierforbundet.
FrP vil ha strengere språkkrav for helsepersonell og har foreslått det på Stortinget. Tanken er at det vil gjøre pasientsikkerheten bedre. Sykepleierforbundet støttet forslaget. Onsdag ble forslaget behandlet i Stortinget helse- og sosialkomité.
Får ikke støtte
Ingen partier støttet forslaget, ifølge FrP-politiker Bård Hoksrud.
Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Sykepleierforbundet ønsket at Stortinget skulle vedta krav om å ha bestått norsktest på minimum B1-nivå for å ha pasientkontakt i helsevesenet.
På dette nivået kan du forstå hovedpunktene i klar tekst og tale om kjente emner som du ofte møter i forbindelse med arbeid, skole og fritid. Du kan klare deg i de fleste situasjoner som kan oppstå, og kan skrive enkle tekster om kjente emner og kort forklare og begrunne meninger og planer.
– Språkkrav gir mer trygghet for pasienten og gir økt kvalitet i tjenesten. Sykepleierforbundet støttet derfor FrPs forslag til denne norsktesten, sier forbundsleder Larsen.
Her er forslaget fra FrP som ikke får støtte:
1. Stortinget ber regjeringen kartlegge språkferdighetene til ansatte i spesialist- og primærhelsetjenesten og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.
2. Stortinget ber regjeringen tilby norskopplæring til ansatte i spesialist- og primærhelsetjenesten som etter en kartlegging viser seg å ha for svake norskkunnskaper, og stille krav i etterkant av språkopplæringen om at norsktest må være bestått for å ha en stilling med pasientkontakt.
3. Stortinget ber regjeringen fremme nødvendige lovendringer for å innføre krav om å ha bestått norsktest på minimum B1-nivå for å ha pasientkontakt i helsevesenet og å ha bestått norsktest på B2-nivå for stillinger som krever høyere utdanning.
Stiller språkkrav i barnehager
Det er rart at FrP-forslaget ikke får støtte, mener Bård Hoksrud.
– Vi har språkkrav for barnehager, men ikke for helsetjenesten.
Hoksrud mener det tyder på at de andre partiene ikke tar pasientenes sikkerhet på alvor.
– I eldreomsorgen er det viktig at pleiere og pasienter kan kommunisere godt sammen. De som har demens er ekstra sårbare. At politikerne på Stortinget ikke vil sikre kvaliteten i eldreomsorgen på samme nivå som i barnehager, er bare trist.
– Kan det skyldes at å kartlegge språkkunnskaper og å stramme inn kravene oppleves risikabelt når sykepleiermangelen er som den er?
– Ja, vi mangler sykepleiere og helsefagarbeidere. Jeg mener likevel det ikke må gå på bekostning av kvaliteten på tjenestene. Dersom vi putter inn helsepersonell som ikke snakker godt nok norsk, øker faren for å gjøre feil. Det går ut over pasientene, men kan også føre til at helsepersonell mister sin autorisasjon, sier han.
Hoksrud mener at også arbeidsgiverne har ansvar.
– De må legge til rette for opplæring dersom ansatte ikke har gode nok språkkunnskaper, sier han.
Forslaget skal opp til debatt
Hoksrud frykter at dette også svekker tilliten til helsetjenestene.
– Vi vet at det rundt om i kommuner allerede er kritisk bemannet. Å få utdannet flere, samt å få folk til å ønske seg tilbake til helsetjenesten, må også til, sier han.
Hoksrud sier at selv om forslaget ikke får flertall, vil de fortsette kampen om strengere språkkrav i helsetjenesten.
Innstillingen fra helse- og omsorgskomiteen skal etter planen opp i stortinget 24. april. Da blir det debatt og endelig vedtak i saken.
Her er komiteens forslag til vedtak:
Dokument 8:72 S (2024–2025) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Bård Hoksrud, Sylvi Listhaug, Morten Wold og Morten Stordalen om strengere språkkrav for helsepersonell – vedtas ikke.
Vestre: – Blir for omfattende
Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) skriver i sin kommentar til forslaget at det vil være for omfattende å kartlegge språkferdighetene til ansatte i spesialisthelsetjenesten og de kommunale helse- og omsorgstjenestene.
– Jeg mener likevel at norskopplæring og testing ikke bør pålegges personell og arbeidsgivere på generelt grunnlag. Representantene foreslår også at regjeringen fremmer lovendringer om språkkrav. Lovfestede språkkrav vil kunne redusere arbeidsgivers mulighet til å vurdere hvilke norskferdigheter som er nødvendig i ulike stillinger, og det vil kunne svekke arbeidsgivers ansvar for å sørge for forsvarlige helse- og omsorgstjenester. Jeg viser igjen til forsvarlighetskravene som stilles i dagens lovverk, skriver Vestre.
4 Kommentarer
Eduardo Fernandez Selga Jr.
,Sykepleiere fra asia og utenfor EU/EØS-land må i dag ha B2 for å få autorisasjon som helsefagarbeider. Har man lyst til å bli autorisert sykepleier i Norge krever regjeringen oss både B2 i norsk (alle delprøver) og minimum 60 studiepoeng i universitet eller høgskole, inkludert flere ukers praksis, medikamentregning eksamen og bacheloroppgave. Dette synes jeg er bra fordi vi blir trygge i jobben vi utfører. Språk og kunnskap om det norske helsepersonelloven er veldig viktig!
Er selv autorisert sykepleier fra Filippinene men er nå autorisert norsk sykepleier etter 2 års tilleggsutdanning på høgskolen, og er meget fornøyd!
Forslaget som FRP snakker om gjelder nok kun til de fra land innen EU og EØS. Og jeg stemmer for dette!!! Regjeringen må behandle oss lik. Det er så urettferdig at de sniker seg i kravet og de tjener mye bedre enn oss da de fleste jobber i et vikarbyrå.
Det burde kanskje vært nok med B1 for å få autorisasjon som Helsefagarbeider hvis man er utdannet lege eller sykepleier fra andre land (utenfor EU/EØS), og så ha en språkmentor ordning f.eks eller gratis norskopplæring gjennom jobb. Vi hadde fått flere av de som allerede er i Norge og har bodd her i mange år men dessverre ikke jobber i helsevesen fordi de mangler B2, og spesielt skriftlig for jeg mener det er altfor høyt nivå. Man kanskje har B2 i muntlig, lese og lytte men det er ikke godt nok. Det tilsvarer 4 i norsk og ikke en gang alle norske har det.
Men helt enig at det bør kreves B2 for alle som vil jobbe som sykepleier, og helst C1 for de som vil bli lege i Norge.
Nina
,Jeg tror endel kommuner og institusjoner har mange vikarer og ekstravakter som har dårlig språkforståelse, og ikke når B1 nivå. De aller fleste utvikler ett bedre og bedre språk, med god arbeidstrening.
Men mange av de med dårlig språk er avhengig av inntekt, de jobber mye og blir delvis utnyttet. Det er også vanskelig å forstå hva som står på lønnsslippen!
Siv
,Har erfaring som pårørende til mor som har demens og er på sykehjem. De fleste ansatte på min mors avdeling, snakker dessverre svært dårlig norsk. Mange misforståelser oppstår mellom pleierne og min mor. Mye angst hos henne kunne ha vært unngått om kommunikasjonen var god. Jeg er uenig i mye av FRP sin politikk, men her må jeg si meg enig. Håper at det jobbes videre med dette.
Christoph Begall
,B- nivå er etter min mening for upresist når det gjelder språkkompetanse i helsevesenet. Ansatte som har utfordringer på dette området bør heller tilbys målrettet opplæring og veiledning. Dette krever ressurser, tid og ikke minst anerkjennelse. God omsorg og pleie er så mye mer enn språkferdigheter. Å kreve høyere kompetanse når det gjelder å kunne uttrykke seg, forstå og ta ansvar i kritiske situasjoner avhenger ikke bare av vedkommendes norskferdigheter, men av holdninger og verdier hos den enkelte og ikke minst kolleger, pasienter, pårørende og rammer rundt. Hva legger FRP i en slik kartlegging? Det finnes allerede en god del forskning på dette området både nasjonalt og internasjonalt. Med gode felles rutiner, god og tilpasset opplæring og veiledning og et felles fagspråk kan mye oppnås, mener jeg.
Er FRP interessert i å kartlegge alles perspektiv eller bare å sette folk i bås og er man villig til å akseptere at god/ mindre god kommunikasjon avhenger av minst 2 involverte. Kanskje FRP og NSF heller bør gjennomgå aktuell forskning og argumentere/ mot- argumentere bedre enn i den aktuelle artikkelen. Synes det er litt for slapt av NSF og bare henge seg på FRP her :) Tross alt et viktig tema å diskutere! Mvh