fbpx Får 100 000 ekstra for å stå i jobben til oktober: – Ingen jubler for det Hopp til hovedinnhold

Får 100 000 ekstra for å stå i jobben til oktober: – Ingen jubler for det

bildet viser Elin Merete Pettersen

Helgelandssykehuset i Mosjøen legger ned to avdelinger 1. oktober. Ansatte er lovet 100 000 ekstra hvis de står i stillingen frem til da. Men ordningen gjelder ikke alle.

Helgelandssykehuset skal omstilles kraftig. Medisinsk sengepost og intensiv/akuttmottaket med rundt 50 årsverk til sammen, pluss noen enkeltstillinger på andre avdelinger, forsvinner fra sykehuset i Mosjøen.

Det skjer fra 1. oktober. Akutt- og døgnfunksjoner skal kun finnes ved de to andre helgelandssykehusene: i Sandnessjøen og Mo i Rana.

– Mye frustrasjon og lite motivasjon

Sykepleien har tidligere skrevet om hvordan ansatte og lokalbefolkningen har protestert mot planene.

Tillitsvalgte har fryktet at ansatte vil si opp i perioden frem til nedlegging.

Den 16. juni får ansatte en avklaring om de tilbys jobb på samme sted som før, eller om de får tilbud om jobb ved en annen lokalisasjon i Helgelandssykehuset. 

– Det er en stram tidslinje i omstillingsarbeidet, da det er satt mål om at alle skal ha en avklart situasjon før sommerferien, skriver direktør Lena Nielsen til Sykepleien.

Hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund (NSF), Elin Merete Pettersen ved sykehuset i Mosjøen, forteller om mye frustrasjon og lite motivasjon blant sine kolleger.

– Omstillingen har korte frister, og alt skal skje så fort. Det gjør noe med folk. Det er en stor uro her, og jeg er veldig usikker på om vi klarer å holde skipet flytende, sier hun.

Tre tiltak

For å sørge for stabilisering har direktøren gjort tre administrative tiltak. Dette er ikke diskutert eller stemt over i styret, men det vil være avtaler sykehuset gjør individuelt med den enkelte ansatte.

  • Det ene gjelder jobbgaranti. Ingen skal sies opp. Noen vil få tilbud om jobb på en annen avdeling i Mosjøen eller et av de andre to sykehusene på Helgeland: Sandnessjøen eller Mo i Rana.
  • Det andre gjelder ulike kollektive avtaler for fast ansatte som må pendle. Avtalene omfatter reiseutgifter og kompensasjon av reisetid, tilrettelagt arbeidsplan, komprimerte vakter og overnattingsplass til disposisjon. Disse avtalene har varighet til 30. september 2027.
  • Det tredje er tilbud om 100 000 kroner til dem som står i full stilling i interimsfasen, altså frem til 1. oktober. Dette er et tiltak for å sikre pasientene i denne perioden og stimulere de ansatte som jobber i en krevende fase.

– Oppveier ikke ulempene

Hovedtillitsvalgt Pettersen forteller at summen også skal sikre drift ved de avdelingene som skal flyttes, frem til øvrig apparat er på plass, slik som ambulanser og personale ved de andre enhetene.

– Hva synes de ansatte om tiltakene?

– Mange opplever at tiltakene ikke oppveier ulempene. Så å si samtlige sier at det ikke er aktuelt å pendle. Og hvis de får jobb i Sandnessjøen, får de to timer reisevei tur-retur. Hvis de får jobb på Mo, vil det ta dem to timer og førti minutter tur-retur.

– Men de er lovet fratrekk i arbeidstid eller lønn tilsvarende pendlertiden hvis de pendler?

– De får halvparten av kjøretiden som fratrekk i arbeidstiden, eller opptil to timer og førti minutters ekstra lønn hvis de pendler til Mo i Rana. Men folk sier at ulempene er der selv om de får litt mer i lønn. De skal likevel hente i barnehagen om ettermiddagen, og barnehagene er ikke åpne klokka seks om morgenen når de må kjøre til jobb. De færreste vil ha mulighet til å overnatte på pendlerstedet.

100 000 gjelder ikke for alle

– Hva synes de om 100 000 kroner ekstra, da?

– Ingen jubler for det. Det gjelder kun dem som jobber på de to avdelingene som skal legges ned, og kun hvis du ikke har sykefravær over en uke i perioden mellom 14. mars og 1. oktober. Beløpet reduseres prosentvis i forhold til stillingsbrøk.

Pengesummen har heller ikke virket samlende på kollegiet, ifølge Pettersen.

– Mange på de andre avdelingene står i samme usikkerhet. Og selv om flere av dem har retta krav om 100 000, har de ikke blitt hørt. Når noen får og andre ikke får, oppleves det urettferdig. Noen ser for seg at de vil få en kollega som har tilhørt kategorien som har fått 100 000 ekstra, mens de begge har stått i usikkerheten i perioden frem mot 1. oktober.

Pettersen påpeker at 110 av de ansatte i somatikken ved sykehuset i Mosjøen er medlemmer i NSF.

– Vi står i tøffe tak nå. Det stormer skikkelig, og det er ingen behagelig situasjon for de ansatte, sier hun.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Marianne Eilsøe

Sykepleier
3 days 8 hours siden

Vil en demonstrasjon være en måte å si ifra på? Kanskje på tide å demonstrere imot mindre pasientsikkerhet, stillinger som taes bort, mennesker som skal flyttes på, lite respekt for ansatte.
Det er mange tema vi kan demonstrere for.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse