Sykepleier og senator i USA: – Frykter for de yngste pasientene

Sykepleier og senator Liz Boldon står opp mot kutt i helsebudsjettet og forsvarer en helsesektor under stadig større press.
SAINT PAUL I MINNESOTA, USA (Sykepleien.no): Liz Boldon tar imot Sykepleien på kontoret sitt i senatsbygget i Minnesota. Det er fritt frem å gå inn – ingen sikkerhetssjekk, ingen registrering. Bevæpnet politi patruljerer i gangene, men sikkerhetstiltakene er langt lavere enn på Stortinget i Norge.
Politikeren for demokratene er like nysgjerrig på hvordan nordmenn ser på utviklingen i USA, som vi er på hvordan sykepleiere og pasienter påvirkes av de politiske beslutningene fra republikanernes president Donald Trump i Washington.
– Hvordan reagerer folk i Norge på det som skjer her? spør hun.
Jeg forteller at mange er engstelige, og at frykten for krig i Europa har økt.
Hun nikker, men fokuset hennes er på hjemlige utfordringer: økende priser, økonomisk usikkerhet – og en helsesektor hun mener er under press.
Fra sykepleier til senator
Boldon har jobbet ved Mayo Clinic i Rochester i 22 år, som i flere år har blitt kåret til verdens beste sykehus. Hun tok bachelor i sykepleie i Iowa i 2002. Hun har spesialisering i nevrologi og en master i sykepleierutdanning og lederskap.
For tre år siden gikk hun tilbake til en ortopedisk traumeavdeling, samtidig som hun satset på politikk. Hun satt to år i Representantenes hus i Minnesota, før hun ble valgt inn som en av 67 senatorer i staten.
– Hvorfor ble du politiker?
– Jeg ble spurt, basert på at jeg hadde vært aktiv der jeg bor. Ellers er det samme grunn som at jeg valgte å bli sykepleier, jeg vil ta vare på folk, sier hun.
Helsebudsjett i spill
Minnesota mottar en tredjedel av budsjettet fra føderale midler. Usikkerheten rundt disse bekymrer Boldon.
– Vi forsøker å lage et budsjett her, men vi vet ikke fra den ene dagen til den andre om ulike føderale tilskudd vil bli opprettholdt.
Hun peker på at et av de største kuttene allerede har rammet en organisasjon som jobber for rettferdig boligfordeling.
– De har blant annet kuttet en halv milliard i støtten til organisasjonen som jobber for å få en mer rettferdig boligtildeling i staten.
Hun frykter også kutt i matutdeling på skoler, skoleverket og forskningsmidler til universitetene.
– De tar beslutninger som rammer oss. En tredjedel av våre økonomiske midler kommer fra føderale tilskudd.
Særlig frykter hun kutt i Medicaid, som dekker helsetjenester for lavinntektsfamilier.
– 42 prosent av barna i Minnesota får støtte fra Medicaid. En av tre fødsler her er betalt av Medicaid. For barna, handikappede og folk med lav inntekt vil dette være en krise om kuttene gjennomføres.
– Vi kan ikke stoppe dette
Hennes opplevelse er at politikerne i Minnesota står maktesløse i møte med føderale kutt, som president Donald Trump står bak.
– Vi kan ikke stoppe det, vi har ikke kontroll over dette. Jeg er klar over at det er et forferdelig svar. Vi har heller ikke de pengene de kutter. Det vi gjør er å kommunisere tydelig til folk hva som skjer, så de vet hva som foregår.
Hun mener kaoset er en bevisst strategi.
– De ønsker denne situasjonen, så vi ikke orker å bry oss om alt lenger, slik at noen saker slipper gjennom ubemerket.
Frykter helsevesenet blir privatisert
For sykepleiere er det særlig én utvikling som bekymrer.
– Det er nok overgangen fra offentlig til privat, som styres av oligarkene, de aller rikeste, at den rikeste klassen i USA får kontroll over alt innen helse.
Hun frykter en framtid der helsetjenester blir en vare kun de rikeste har råd til.
– Det gjør at de fattigste, som allerede i dag ikke har tilgang til god helsehjelp, vil få det enda vanskeligere.
Frykter sykehusnedleggelser
Mange av de hardest rammede sykehusene ligger utenfor de store byene.
– Mister vi midler til Medicaid, vil det få stor effekt. Det vil forårsake at sykehus som ligger utenfor urbane områder, vil måtte legge ned.
Det er allerede stor mangel på sykepleiere i Minnesota, og arbeidsforholdene har blitt tøffere.
– Jeg tror moralen blant sykepleiere vil få seg en knekk.
Hun jobber med flere lovforslag som handler om sykepleiere, blant annet et nytt utdanningsløp for jordmødre og bedre tilgang til psykiske helsetjenester. Høyt sykefravær er et problem også i USA.
Nytt utdanningsløp for jordmødre
Det er stor mangel på jordmødre, ifølge senatoren, og det vil hun gjøre noe med.
– Jeg har et forslag som skal gi et nytt utdanningsløp for jordmødre. I dag er det et løp for sykepleiere. Jeg foreslår et løp for yngre studenter med en bachelor, som ikke er sykepleiere. De kan ta videreutdanning til jordmor, det vil ta tre til fire år.

Vil ha sykepleiere i politikken
Boldon ønsker at flere sykepleiere engasjerer seg politisk.
– I dag er vi bare to i Senatet og et par i «Huset» i Minnesota. Jeg sier det alltid til kolleger: Du bør gå inn i politikken. Vi har så mange gode egenskaper som sykepleiere. Vi er gode på kommunikasjon, lagarbeid, samarbeid – og selve sykepleieprosessen vi bruker for å løse problemer er en viktig egenskap.
Ser mot fremtiden
Selv trives hun i rollen hun har nå.
– Jeg er veldig fornøyd i den rollen jeg har i dag, men man vet aldri hva fremtiden bringer.
Og hun er ikke i tvil:
– Kan en sykepleier bli USAs første kvinnelige president?
– Absolutt, vi er problemløsere. Vi får ting gjort.
0 Kommentarer