Frykter for tilbud til sårbare grupper i nord

Regionalt brukerutvalg for Helse Nord frykter en varslet endring av Lærings- og mestringssenteret ved UNN kan gi sårbare grupper et dårligere tilbud.
– Man må tilpasse tilbudet til pasientgruppene, ikke kreve at pasientene tilpasser seg tilbudet.
Det sier leder av regionalt brukerutvalg (RBU) for Helse Nord, Gunnhild Berglen, til Sykepleien etter at Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) har vedtatt endringer av tilbudet ved sykehusets Lærings- og mestringssenter (LMS).
– En del av det lærings- og mestringstilbudet som gis regionalt ved UNN, gis til særlig sårbare pasientgrupper. Vi er sterkt bekymret for at omorganiseringen i realiteten vil føre til en betydelig reduksjon av tilbudet.
Vedtaket som har utløst bekymringen, formuleres slik på UNNs hjemmesider:
«Lærings- og mestringssenteret (LMS) skal utvikles til å bli digitalt. UNN forplikter seg også til å tilby tilpasset opplæring gjennom fysiske møter.»
Senteret har i dag tilbud ved alle de tre sykehusene til UNN i Tromsø, Narvik og Harstad. Deres hovedaktivitet beskrives som «gruppebasert opplæring for pasienter og pårørende i alle aldre».
– Veldig viktig støtte
Berglen frykter vedtaket om digitalisering vil gå utover spesielt sårbare grupper.
– Enkelte pasienter får ikke til å ta imot digitale tilbud, påpeker hun.
– Og selv om de skulle klare det, kan det å møte opp fysisk og treffe andre i tilsvarende livssituasjoner, utgjøre en veldig viktig støtte for å få et bedre liv.
Prosjektleder for «Vi fornyer UNN», Grethe Andersen, utdyper vedtaket via en e-post til Sykepleien:
– UNN er i gang med et treårig omstillingsprogram som blant annet skal sikre økonomisk bærekraft og skal gjøre oss i stand til å håndtere fremtidige utfordringer i helsevesenet. Tiltaket om endring av LMS-tilbudet er et av mange tiltak i handlingsplan del 1 som ble besluttet av styringsgruppa for ‘Vi fornyer UNN’ 18. desember i fjor.»
Ifølge Andersen er målet med tiltaket å digitalisere opplæring der dette er mulig, men hun lover samtidig at opplæring som krever fysisk oppmøte, ikke vil endres.
– UNN skal altså fortsatt tilby opplæring og veiledning som før, men i mange tilfeller i en endret form, skriver hun.
– Noen av tilbakemeldingene på lærings- og mestringskursene er at dette også er en viktig arena for å møte likesinnede og utveksle erfaringer. I det videre arbeidet med å endre LMS-tilbudet må det vurderes om dette behovet kan ivaretas gjennom andre samlinger, enten i regi av UNN eller av andre.
Ser frem til å få vite mer
Svaret fra UNN beroliger ikke Berglen, som understreker at UNN har regionale oppgaver som i tillegg til behandling, inkluderer lovpålagt tilbud innen læring og mestring.
I et møte 13. februar vedtok RBU blant annet en uttalelse om at lærings- og mestringstilbudet «må videreutvikles og gis tilstrekkelige ressurser i alle helseforetak for å kunne oppfylle de lovpålagte oppgavene».
Det ble også uttrykt sterk bekymring for «hvordan nedleggelse vil påvirke tjenestetilbudet til pasienter og pårørende i hele regionen» og bedt om en nærmere redegjørelse fra UNN om hva vedtaket vil innebære i praksis.
– Vi ser frem til å få vite mer, men reagerer på at vi i det regionale brukerutvalget ikke har blitt inkludert mer før vedtaket ble fattet, sier Berglen.
0 Kommentarer