100 forsyningsmedarbeidere skal avlaste sykepleiere ved OUS

De neste to årene kommer 100 nye forsyningsmedarbeidere for å avlaste sykepleiere på Oslo universitetssykehus. Men foretakstillitsvalgt peker på baksiden av medaljen.
Paulina Wedde er avdelingsleder for Innkjøp- og logistikkavdelingen ved Oslo sykehusservice.
Hun forteller til Dagens Medisin at det så langt er 30 forsyningsmedarbeidere ved Oslo universitetssykehus (OUS), og at det skal ansettes 100 nye i løpet av to år. Men hun mener at det er mange ansatte ved sykehuset som må omstille seg, og at det vil ta tid.
Til tross for at det er behov for å avlaste helsepersonell, kan det være vanskelig å si fra seg en konkret arbeidsoppgave, tror hun.
Foretakstillitsvalgt ser pluss og minus
– Konseptet med forsyningsmedarbeidere er veldig positivt, for jeg synes ikke man skal putte sykepleiere på lageret, sier Therese Heggedal til Sykepleien.
Hun er foretakstillitsvalgt ved OUS for Norsk Sykepleierforbund (NSF).
– Det er jo ikke en sykepleieroppgave å bestille og fylle på med varer, og forsyningsmedarbeidere vil frigjøre tid til å gjøre oppgaver som krever sykepleierkompetanse. Men det vil ikke frigjøre nok tid til å ta av for sykepleiermangelen, mener hun.

Heggedal peker på en negativ ting som flere sykepleiere har reagert på ved konseptet:
– Vi har servicemedarbeidere og laboratorieassistenter ved en del avdelinger, og de avdelingene har fått beskjed om at de må gi slipp på disse for at ordningen med forsyningsmedarbeidere skal innføres.
– Det er vondt for mange å miste en kollega de samarbeider godt med. Dette gjelder særlig de som har hatt servicemedarbeidere som har bistått med andre ting enn logistikk.
– Men de vil vel få en forsyningsmedarbeider i stedet?
– De vil ikke få en person som er på avdelingen hele tiden slik servicemedarbeiderne har vært. Oslo sykehusservice bestemmer hvor mange timer i uka de får denne hjelpa. Det blir x antall områder på sykehuset som må dele på både forsyningsmedarbeiderne, servicemedarbeiderne og laboratorieassistentene.
Skepsis
Dagens Medisin skriver at forsyningsmedarbeiderne ved Oslo universitetssykehus (OUS) møter litt skepsis fra ansatte.
Jolanta Niescior begynte som portør på OUS for fem år siden. Nå er hun teamleder for ni forsyningsmedarbeidere som bestiller varer til ulike avdelinger ved OUS. Hun forteller til Dagens Medisin at de har møtt skepsis fra dem som hadde ansvaret for varebestillinger før.
– Jeg vet de er litt skeptiske fordi vi ikke er helsepersonell, men vi er utdannet innenfor innkjøp og logistikk, som også er en viktig del av sykehusdrift, sier hun.
God erfaring ved Radiumhospitalet
Monica Nordseth Engan er leder for gynekologisk kreft på Radiumhospitalet. Hun anslår for Dagens Medisin at hun og fagsykepleieren hennes tidligere brukte fire-fem timer til sammen på å bestille varer. De måtte gjøre det fordi sykepleierne på post ikke hadde tid til det.
Derfor sa de ja til å være med i piloten med forsyningsmedarbeidere. De var dermed en av de første postene på Radiumhospitalet som fikk dette. Til tross for bekymringer, viste det seg at denne personen var til stor hjelp.
– Det har vært en kjempeavlastning for oss, og vi har bare gode erfaringer med forsyningsmedarbeidere, sier hun til Dagens Medisin.
0 Kommentarer