fbpx NSF: Snøkaoset viser den økende forskjellen mellom folk på hjemmekontor og sykepleiere Hopp til hovedinnhold

NSF: Snøkaoset viser den økende forskjellen mellom folk på hjemmekontor og sykepleiere

– Denne forskjellen snakkes det nesten ikke om, og den vises ikke gjennom lønn, arbeidsvilkår og heller ikke i beredskapsplaner.

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund mener de siste dagenes snøkaos i sør viser den økende forskjellen mellom sykepleiere og ansatte som kan ta hjemmekontor og ha ovale helger. 

Manglende ytterklær for mange hjemmesykepleiere er også en del av denne forskjellsbehandlingen, mener forbundslederen.

– Norsk Sykepleierforbund mener det er en økende forskjell i arbeidslivet mellom arbeidstakere som kan ta hjemmekontor og oval helg, og de som ikke kan det. De som jobber i kritiske samfunnsfunksjoner, som sykepleiere, kan ikke det, sier Larsen.

Hun har fulgt nøye med på de siste dagenes reportasjer om sykepleiere og andre ansatte i hjemmesykepleien som i snøkaoset har stått i jobben ute blant pasientene.

– Denne forskjellen snakkes det nesten ikke om, og den vises ikke gjennom lønn, arbeidsvilkår og heller ikke i beredskapsplaner, mener hun.

Larsen sier NSF har forespurt arbeidsgivere om beredskapsplaner som regulerer slike situasjoner, men ikke fått gehør. 

– Det fremstår uriktig at pasienter skal sikres gjennom sykepleiernes moral og velvilje, slik eksemplene viser, og ikke gjennom struktur satt av arbeidsgiver, mener NSF-lederen.

I et innlegg på Facebook stiller hun disse kravene til arbeidsgiverne:

  1. Regjeringen må legge press på arbeidsgivere slik at de sikrer beredskapsplaner for kritiske samfunnsfunksjoner som helsepersonell.
     
  2. Det må foreligge avtale som regulerer vilkår når helsepersonell eksempelvis må overnatte på arbeidsstedet for å sikre nok ansatte på jobb. 
     
  3. Det trengs en langtidsplan i offentlig sektor for hvordan beholde sykepleiere og annen nødvendig kompetanse i helsesektoren.

Forbundslederen sa klart ifra i et debattinnlegg etter fjorårets kaos på Sørlandet.

Ap: Skal programfeste rett

En del av forskjellsbehandlingen handler også om betalt arbeidstøy. I september i 2024 gikk statsministeren ut og sa at Ap programfester retten til gratis arbeidstøy til alle på landsmøtet 3. april i 2025.

Forslaget er klart og ble fremsatt av første nestleder i helse- og omsorgskomiteen og helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Truls Vasvik:

At alle ansatte får dekket kostnadene til egnet og nødvendig arbeidstøy
Forslaget som legges frem på landsmøtet 3. april i år

NSF reagerte med å spørre hvorfor statsministeren ikke bare kunne følge dagens lovverk i arbeidsmiljøloven, hvor det allerede finnes lovhjemler som skal sikre arbeidstakere forsvarlig arbeidsantrekk. NSF vurderer også å gå til domstolen for å få avgjort saken om arbeidsklær.

Det har ikke skjedd.

Til høsten er det stortingsvalg, og sjansen for et regjeringsskifte er stor, skal man tro meningsmålingene. Høyre og Fremskrittspartiet tar over makten, slik det ser ut nå. 

Høyre: Kommunenes ansvar

Så hva vil de helsepolitiske talspersonene Tone W. Trøen (Høyre) og Bård Hoksrud (Frp) gjøre med arbeidsklær for sykepleiere?

Tone W. Trøen svarer på spørsmålet ved å peke på arbeidsgiveres ansvar. Hun forteller at spørsmålet om arbeidsklær ikke er et forslag i Høyres utkast til stortingsprogram.

– Her ligger det et stort ansvar ute hos kommunene. De må sikre de som jobber i hjemmetjenesten, biler som fungerer og klær som er forsvarlige, sier hun.

– Sykepleiere bør slippe å bruke all tiden sin på å måke biler for snø, sier den tidligere sykepleieren.

Trøen synes det virker urimelig at lovverket ikke er likt for alle yrkesgrupper.

Og legger til: 

– Hadde dette vært viktig for Arbeiderpartiet, burde de ha løst dette på de tre årene de har hatt makten.

Frp: Ikke tatt stilling

Bård Hoksrud, helsepolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, skriver følgende i en sms:

– Fremskrittspartiet har ikke tatt stilling til dette, men vi mener det er viktig å ha godt tøy for den jobben som skal utføres. Hjemmetjenesten er spesiell fordi man går inn i andres hjem, hvor det kanskje røykes eller av andre grunner kan være hensiktsmessig med eget tøy.

Han påpeker ansatte får arbeidstøy dekket mange steder, og at det er god arbeidsgiverpolitikk. 

– Samtidig stiller vi spørsmål ved om forslaget kan føre til at ansatte ikke får lov til å bruke private klær om de ønsker det, sier han.

Hoksrud peker også på økonomi. Hvor mye vil arbeidstøy koste, og hvem skal betale?

– Kommunene sliter allerede økonomisk, og vi vet at Arbeiderpartiet er imot statlig finansiert eldreomsorg, skriver han.

Peker på partene

– Partene i arbeidslivet er best egnet til å vurdere om det skal satses mer på arbeidstøy til ansatte, eller om det er andre ting de vil prioritere for arbeidstakerne. Vi er derfor usikre på om en programfestet rett er veien å gå, skriver Hoksrud.

På spørsmål om partiet hans ikke synes det er urettferdig at folk i teknisk etat får dekket yttertøy og sko, svarer Hoksrud:

– Det er blant områdene jeg forventer blir godt belyst av Arbeiderpartiet når de nå jobber med dette. Vi avventer til forslaget kommer til behandling i Stortinget. Jeg vil for øvrig gjerne utfordre Arbeiderpartiet på når de vil legge frem forslaget, skriver Frps helsepolitiske talsperson.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.
1 day 9 hours siden

På tide å nekte å bruke privat klær på jobb? Ser det for meg på avis fremsiden, sykepleiere ute i snøen barfot og med kun tynne kitler og bukser. For min del er det kravet fra arbeidsgiver at vi skal stille med egnet klær/sko som vi så KUN skal bruke på jobb da fra og til bryter smittevern regler. Ved å kreve at eg ikke skal bruke skoene andre steder har dei i prinsippet "stjelt" min eiendel.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse