Helseministeren: Vet ikke hvor mange sykehus som tar betalt for bedøvelse til barn

Leder i Barnesykepleierforbundet ber ministeren handle raskt for å hindre at barn må betale for grunnleggende smertelindring.
TV 2 skrev i forrige uke at Barneklinikken ved Oslo universitetssykehus tar 75 kroner for bedøvelsesplaster til barn. Dette har de mulighet til ifølge en forskrift om betaling fra pasienter for poliklinisk helsehjelp i spesialisthelsetjenesten.
Et samlet barnemedisinsk miljø er mot praksisen.
– I strid med prinsipper
Seher Aydar fra Rødt stilte før jul et skriftlig spørsmål til helseminister Jan Christian Vestre. Hun mener det å ta betalt for bedøvelsesplaster er i direkte strid med prinsippet om gratis helsetjenester til barn, og spurte om helseministeren ville ta fra sykehusene muligheten til å ta betalt for smertelindring til barn under 16 år.
Nå har Vestre svart.
– Vet ikke omfanget
Helseministeren peker på at muligheten for å ta betaling for blant annet bedøvelse ikke er ny. Han skriver at det ikke foreligger oversikt over omfanget av å ta betaling for de under 16 år, og heller ikke oversikt over om praksisen for å ta slik betaling har endret seg over tid.
Konkret vil Vestre innhente informasjon om dette fra de regionale helseforetakene, og så vurdere endringer gjennom ordinære budsjettprosesser.
Leder i Barnesykepleierforbundet, Kirsti Egge Haugstad sier dette er et skritt i riktig retning, men sier det haster med en løsning.
– Jeg registrerer at helseministeren påpeker at ordningen med egenbetaling for bedøvelsesmidler har eksistert siden 1980-tallet, sier hun.
– Samtidig er det svært bekymringsfullt at det ikke foreligger rapportering om praksisen for barn under 16 år, eller omfanget av denne betalingen.
Kirsti Egge Haugstad oppfordrer helseministeren til å handle raskt for å sikre at ingen barn blir pålagt egenbetaling for grunnleggende smertelindring.
– Dette bør ikke være gjenstand for økonomiske prioriteringer, men være en selvskreven del av helsetilbudet til barn i Norge.
– Uheldig for barnet
TV 2 skrev i forrige uke at Oslo universitetssykehus (OUS) tar en egenandel på 75 kroner for bedøvelsesplaster til barn. De intervjuet anestesilege Tor Thomas Vatsgar, som sier et samlet fagmiljø er imot.
Flere sykehus tar ikke betalt.
– Vi tar ikke betalt, sier Anita Torland Kivle, avdelingssjef for leder for Barne- og ungdomsavdelingen ved Sørlandet sykehus i Kristiansand.
Det gjør de heller ikke i Drammen.
Ifølge avdelingssjef Mariann Hval på Barne- og ungdomsavdelingen på Drammen sykehus har det verken vært vurdert, eller kommet føringer om å ta betalt for bedøvelsesplaster til barn som kommer til poliklinisk- eller dagbehandling.
– For mange barn er bedøvelsesplaster en enkel måte å lindre ubehag i forbindelse med prøvetaking, påpeker hun.
– Dersom det kreves egenandel for bedøvelsesplaster, er det en mulighet for at foreldre velger dette bort av økonomiske hensyn. Det kan være uheldig for barnet.
Heller ikke Akershus universitetssykehus (Ahus) tar betalt.
– Vi anbefaler foreldre å kjøpe bedøvelsesplaster på apoteket før de kommer til oss fordi det skal virke en time, sier fagutviklingssykepleier Else Margrethe Holdhus.
Men om de ikke har kjøpt plaster på forhånd, og vi legger på her, så har Ahus ingen praksis for å ta betalt for plastrene.
– Er skuffet
Seher Aydar fra Rødt er skuffet.
– Jeg mener helseministeren burde snudd seg rundt og stoppet dette med en gang, sier hun.
– Barn skal ikke måtte betale for smertelindring når de skal på sykehus.
Hun peker på at dette rammer spesielt barn i familier med dårlig økonomi, i sårbare situasjoner.
Aydar sier hun vil følge opp saken.
Rettelse:
I en tidligere versjon av denne artikkelen stod det at barnekirurgisk avdeling på OUS tar betalt for bedøvelsesplaster. Dette er ikke riktig. Artikkelen er derfor rettet.
0 Kommentarer