NSF og Spekter positive til interne kompetansestiger på sengepost
På akuttpsykiatrisk avdeling på OUS har de fått til en fag- og kompetansestige som reduserer turnover og har økt lønningene. Både NSF og Spekter er positive til det de har fått til.
Torsdag skrev Sykepleien om fag- og kompetansestigen på akuttpsykiatrisk på OUS hvor de med suksess har fått til dette for rundt 130 sykepleiere.
Alvorlige avvik har gått ned, lønnen har gått opp, færre slutter og flere søker jobb som sykepleier ved akuttpsykiatrisk avdeling på Oslo universitetssykehus (OUS).
Stigeprosjektet får ros av både Norsk Sykepleieforbunds (NSF) forbundsleder og ledere for Spekter og andre helsetopper.
Spekter mangler oversikt
Leder for arbeidsgiverorganisasjonen Spekter, Anne-Kari Bratten, er positiv til at arbeidsgiverne i helseforetakene finner gode lokale løsninger sammen med tillitsvalgte for å utvikle og tilpasse kompetanse til de behovene man har på den enkelte avdeling:
– Noen sykehusavdelinger har målrettede programmer for å styrke kompetanse innen spesifikke fagområder, mens andre tilbyr mer generelle kurs og opplæring for å møte bredere behov.
Spekter har ikke oversikt over hvorvidt det er knyttet lønnsbetingelser til de ulike ordningene.
Lønnssystemet i den sentrale avtaledelen som Spekter forhandler er begrenset til minstelønnssatser for sykepleiere og spesialsykepleiere, og kan suppleres i lokale avtaler i det enkelte sykehus.
– Det er opp til ledelse og tillitsvalgte å inngå slike avtaler ut fra behov og prioriteringer i den enkelte enhet, skriver Bratten i en e-post til Sykepleien.
NSF: – Genialt
NSFs forbundsleder forteller at dette har de jobbet med i mange år. Spesielt på de stedene hvor det er stor turnover.
– Det er genialt å få til dette på en sengepost, som her, og at folk får noe igjen for det, sier Lill Sverresdatter Larsen.
Forbundslederen sier at dette også er i tråd med den plikten man har til å holde seg faglig oppdatert.
– Vi har etterlyst dette ofte hos arbeidsgiver, denne løsningen fungerer.
Larsen er også veldig opptatt av at arbeidsgivere må se og ivareta de med lang erfaring.
– Er det et problem at ekstrabetalingen for deltakelse i stigen kan forsvinne om man bytter jobb?
– Lønnen bør følge med om det er sykehusintern kursing, så er det like fullt kompetanse ervervet seg til nytte for andre avdelinger. Det vil uansett være et forhandlingsspørsmål, mener Larsen.
De siste sykefraværstallene viser at stadig flere yngre blir sykemeldt.
– De fleste sykepleierne beskriver belastningen i yrket som for tøff. Det yngste segmentet beskriver dette som avgjørende årsak til at de slutter i yrket.
Larsen tydeliggjør at på spesialsengeposter er saken noe annet.
– Der er vi opptatt av at sykehusene investerer i spesialsykepleierkompetansen på masternivå.
0 Kommentarer