fbpx Har øvd hele høsten – nå er Helseplattformen live i Helse Nord-Trøndelag Hopp til hovedinnhold

Har øvd hele høsten – nå er Helseplattformen live i Helse Nord-Trøndelag

Fem sykepleiere på jobb i Levanger sykehus natt til lørdag

Klokken tre natt til lørdag skrudde Helse Nord-Trøndelag av det gamle journalsystemet og gikk over til Helseplattformen. Sykehuset Levanger har øvd på dette i hele høst.

– Overgangen gikk veldig greit. Vi er 55 ansatte på akuttmottaket. Hele høsten har vi øvd på det nye systemet, så vi var godt forberedt, sier Christina Fjesme Sundby. Hun er seksjonsleder ved akuttmottaket på Sykehuset Levanger, og melder om positiv stemming blant leger, farmasøyter og sykepleiere på akuttmottaket.

– Var det noen problemer i helgen?

– Det var ingen store utfordringer. Det var en rolig natt og en rolig helg, så vi kunne ta den tiden vi trengte, sier Sundby. 

– Det var uvant arbeidsflyt og måter å gjøre ting på i og med at vi aldri har registrert på ekte pasienter tidligere. Men det er ingenting som har gått ut over pasientbehandling eller pasientforsvarlighet. 

Fakta
Fakta om Helseplattformen
  • Helseplattformen er en digital pasientjournal med samlet helseinformasjon.
     
  • Kommuner, sykehus, fastleger og spesialister skal samhandle gjennom plattformen til nytte for pasienter og pårørende.
     
  • Et felles system for helsetjenesten skal sikre at journalen oppdateres fortløpende. Det skal lette arbeidsvilkårene for helsepersonell, øke kvaliteten på behandlingen og bedre pasientsikkerheten.
     
  • En egen pasient- eller innbyggerportal bygges parallelt med resten av journalløsningen.
     
  • Helseplattformen AS er et offentlig eid selskap som utvikler og innfører pasientjournalen Helseplattformen. Selskapet er bindeledd mellom helsetjenesten, eierfellesskapet, flere fagmiljøer, teknologer og innbyggere.
     
  • Selskapet eies av Helse Midt-Norge, Trondheim kommune og alle andre kommuner som bruker Helseplattformen.
     
  • Systemet ble først innført i Trondheim kommune og St. Olavs hospital i 2022.
     
  • Innført i Møre og Romsdal i 2024.
     
  • I Helseplattformen AS jobber det omtrent 350 medarbeidere med arbeidsplass i Trondheim, Namsos, Levanger, Molde og Ålesund.
     
  • Helsetjenesten i Midt-Norge har i oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet å være nasjonal utprøvingsregion gjennom Helseplattformen. Dette er ett av flere steg på veien fram mot det nasjonale målet «Én innbygger – én journal».

Kilde: Helseplattformen AS

– Vi på akuttmottaket har vært veldig positive. Vi har gledet oss. Frem til nå har vi jo dokumentert alt på papir som ikke snakker sammen. Så kan man jo diskutere hvorfor akkurat dette systemet ble valgt. Når vi har vent oss til hvem som skal gjøre hva, blir dette en mer oversiktlig måte å jobbe på, sier Sundby. 

Hun påpeker at hun bare kan snakke for sykepleierne på akuttmottaket, og at hun ikke kan uttale seg på vegne av legene. 

– Men jeg har snakket med vår overlege, og han sa at det funker greit for dem også. 

Christina Fjesme Sundby er i dag seksjonsleder og sykepleier ved akuttmottaket på sykehuset i Levanger. Hun hadde opplæringsansvar for Helseplattformen 2019–2020. I Levanger er den største forskjellen for sykepleierne ved akuttmottaket å skulle dokumentere alt på data, i stedet for papir. 

Omstridt

– Det har jo vært utrolig mye mediedekning om den nye Helseplattformen, så mange pasienter skjønte nok hva som var på gang. 

Sundby sier at hun likevel ikke har fått noe særlig spørsmål fra pasientene. 

Hun mener årsaken til at Helseplattformen er så omstridt er at det har skjedd flere alvorlige feil ved innføringen av systemet på St Olavs hospital. 

– Når feil sammenstilles med ganske svulmende økonomiske utgifter, er det lett å mene at dette er et for vanskelig system.

Har sett frem til nytt system

Hun fortsetter: 

– For oss i akuttmottaket brukte vi en blanding av flere elektroniske verktøy og en god del papir, og det var både tungvint og tidkrevende. Pasientsikkerheten i håndskrevne papirkurver og håndskrevne journalnotater er vel ikke heller optimal. Det vet vi, og når man må registrere det samme flere ganger, er det ikke spesielt god utnyttelse av arbeidstiden til ansatte. Så for sykepleierne i akuttmottaket har vi sett frem til å få alt samlet på ett sted, sier Sundby.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse