fbpx Forskere fra HVL skal finne svar på hvorfor jordmødre slutter i jobben Hopp til hovedinnhold

Forskere fra HVL skal finne svar på hvorfor jordmødre slutter i jobben

Forskere ved Høgskolen på Vestlandet har fått 12 millioner av Forskningsrådet for å finne svar og løsninger på jordmormangelen.

Høgskolen på Vestlandet (HVL) skriver i en pressemelding at forskere hos dem skal finne svar på hvorfor jordmødre slutter i jobben, og hva skal til for å få dem tilbake.

Professor Erica Schytt skal lede forskningsprosjektet, som HVL nylig fikk 12 millioner kroner fra Forskningsrådet til.

Jordmormangel

Bakteppet er blant annet en rapport som Riksrevisjonen publiserte i 2019. Der ble det konkludert med stor jordmormangel i alle helseregioner.

– Vi vil finne ut hvorfor mange jordmødre slutter i jobben og velger andre yrkesveier, sier Schytt i pressemeldingen.

Hun forteller at medikaliseringen av fødselsomsorgen har økt kraftig de siste 20 årene. Andelen risikofødsler øker også, blant annet fordi kvinner som føder blir eldre og har høyere BMI.

To kohorter skal finne svar

Ifølge HVL skal forskerne i prosjektet rekruttere jordmødre til to ulike kohorter. 

– Den første kohorten er jordmødre som nettopp er ferdig med studiet sitt, skriver HVL.

Alle studiestedene skal delta

Alle de seks utdanningsinstitusjonene som i dag har jordmorutdanning skal med: Oslomet, Høgskulen på Vestlandet, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Tromsø, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og Universitetet i Sørøst-Norge.

Målet er å rekruttere minst 450 uteksaminerte studenter i perioden 2025–2027 – 150 hvert år – og følge dem i minst ett år etter endt utdanning.

Til den andre kohorten skal det rekrutteres jordmødre som jobber i helse- og omsorgstjenestene i dag, samt dem som har sluttet i yrket.

– Forskerne vil se på hva som er særlige risikofaktorer for å forlate eller ha sterke intensjoner om å forlate en jordmorstilling i norsk fødselsomsorg 18 måneder senere. Ved hjelp av registerdata og spørreskjema skal også sykefravær og samfunnskostnader knyttet til dette undersøkes, skriver HVL.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse