Regjeringen lanserer ny og oppdatert strategi mot antimikrobiell resistens
Regjeringen har laget en plan som skal sikre at vi også i fremtiden har effektive og livreddende antimikrobielle midler som kan begrense sykdom og dødsfall.
Antimikrobiell resistens (AMR) er en av verdens største helseutfordringer. AMR er en samlebetegnelse på en bred kategori av antimikrobielle midler, inkludert antibiotika, antivirale midler, antifungale midler og antiparasittiske midler. Antibiotikaresistens er en av underkategoriene av antimikrobiell resistens.
Mikroorganismer, som bakterier, virus, sopp og parasitter, kan utvikle evnen til å motstå effekten av forskjellige typer medisiner som er designet for å bekjempe dem. Det utfordrer helsetjenestene i hele verden.
Regjeringen med ny strategi
Regjeringen kunngjorde nylig at de lanserer ny og oppdatert tiårig strategi mot antimikrobiell resistens.
– Selv om utgangspunktet i Norge er godt, er det viktig å gjøre enda mer for å være i forkant av utfordringene knyttet til antimikrobiell resistens, som kan være livsfarlig. Med denne strategien forsterker vi innsatsen for en bedre forskrivning av antimikrobielle midler, øke det forebyggende arbeidet for å redusere infeksjoner hos mennesker, dyr og skadegjørere hos planter, samt redusere forekomst av helsetjenesteassosierte infeksjoner, sier helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre i en pressemelding.
Den nye strategien har seks overordnede mål:
- Styrke det tverrsektorielle AMR-samarbeidet.
- Forsterke forebyggingen av AMR.
- Sikre restriktiv og forsvarlig bruk av antimikrobielle midler.
- Sikre tilgang til nødvendige antimikrobielle midler.
- Øke og nyttiggjøre ny kunnskap om AMR.
- Være en aktiv pådriver i den globale kampen mot AMR.
«Ting» henger sammen
Det er en sterk sammenheng mellom folkehelse, dyrehelse, plantehelse og miljø som krever at AMR må sees i sammenheng. Derfor legger regjeringen en «én-helse»-tilnærming til grunn. Etter hvert skal det lages sektorspesifikke handlingsplaner der det er nødvendig.
Strategien er utarbeidet av Helse- og omsorgsdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Klima- og miljødepartementet og Utenriksdepartementet.
0 Kommentarer