Hjalp det å streike? Rikslønnsnemnda kommer med svaret i november
Regjeringen tvang både Unio og Akademikerne til å stanse streiken. Nå forventer NSF-lederen medhold hos Rikslønnsnemnda.
I mai og juni streiket sykepleiere og andre yrkesgrupper i staten. Unio-streiken ble stoppet med tvungen lønnsnemnd 5. juni.
Akademikernes streik ble stoppet to dager tidligere.
Dermed er det Rikslønnsnemnda som har makten til å bestemme det endelige resultatet i tariffoppgjøret.
Datoen er satt
Nå er datoen for behandlingen i nemnda satt til 7. november. Altså fem måneder etter at de streikende gikk tilbake til sitt arbeid.
Politi og forskere er blant de største gruppene i Unio stat.
Den største gruppen av statsansatte sykepleiere jobber på høyskoler og universiteter.
– Vanvittig maktmisbruk
Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norsk Sykepleierforbund, har uttalt seg kritisk om det hun kaller politiseringen i årets statlige tariffoppgjør.
Da meklingen ikke førte frem og streiken var et faktum, viste hun til to hovedgrunner:
– Den ene er at lønnsnivået er altfor lavt for å kunne rekruttere og beholde personell som utdanner sykepleiere, sa hun til Sykepleien 24. mai.
Og videre:
– En annen grunn er det som er et vanvittig maktmisbruk av staten som arbeidsgiver, med sterk innblanding og føringer fra regjeringen.
Det hun reagerte på var at staten som arbeidsgiver ville gå tilbake til en felles tariffavtale for Unio, Akademikerne, LO og YS.
Her kan du lese hva saken dreier seg om:
Forventer at avtalen videreføres
– Hvilke forventninger har du nå til Rikslønnsnemnda?
– NSF forventer at den avtalestrukturen som er avtalt mellom de respektive partene, videreføres, skriver NSF-lederen i en sms til Sykepleien.
Lill Sverresdatter Larsen utdyper hvorfor det er viktig at avtalen bør bestå:
– For å sikre lønnsnivå og lønnsutvikling for ansatte med høyere utdanning i Staten.
LO: – Viktig å ivareta alle
LO-leder Peggy Hessen Følsvik har tidligere forsvart hvorfor også LO ønsker å gå tilbake til én felles avtale:
– Det store flertallet av LOs medlemmer i staten er langtidsutdannet, men vi har alt fra professorer til renholdere som medlemmer. For oss er det derfor viktig å ivareta alle – og ikke bare noen enkeltgrupper.
Forhandlingsleder: – Jeg har troen på at det skal gå vår vei
Rikslønnsnemnda skal altså behandle statsoppgjøret for både Unio og Akademikerne den 7. november. Det er Guro Elisabeth Lind, leder i Forskerforbundet, som er forhandlingsleder i Unio stat.
Lind er optimistisk:
– Jeg har troen på at det skal gå vår vei, sier hun på Unios nettside.
Guro Elisabeth Lind begrunner det med at nemnda er konservativ, og at den derfor nødig vil gjøre større endringer i tariffstrukturen.
Hun tror derfor ordningen med to avtaler kan bli stående.
– Staten vil gå tilbake til én hovedtariffavtale slik det var så langt tilbake som i 2016. Det er en radikal endring som er så politisk betent og prinsipiell at jeg ikke tror nemnda vil røre ved det, sier forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind.
0 Kommentarer