fbpx Tester ut nytt heldigitalt fosterovervåkningssystem Hopp til hovedinnhold

Nytt fosterovervåkningssystem fra papir til skjerm: – Skaper ro på pasientrommet

Fødeavdelingen på Stord skal i sommer gjennomføre et pilotprosjekt med nytt fosterovervåkningssystem, Mosos NXT. Det vil si at de går fra papir til heldigital overvåkning.

Fødeavdelinga ved Stord sykehus begynte å bruke systemet på torsdag i forrige uke. 

Systemet overfører CTG-registreringen (kardiotokograf) elektronisk, slik at jordmødre og gynekologer kan se registreringen både inne på fødestuen, pasientrommet og på vaktrommet. 

Når en jordmor med ansvar for en gravid kvinne trenger å konferere jordmorkollega om CTG-registreringen, trenger de ikke stå i samme rom som kvinnen. Registreringen kan avleses på kontoret, poliklinikken eller hjemme.

Flere fordeler

En annen fordel med systemet er at jordmødrene også kan bruke partogram, som viser fødselsforløpet. I et partogram føres mormunnsåpning og hvor dypt hodet til barnet er kommet i fødselskanalen. På denne måten kan jordmødrene enkelt vurdere fødselsfremgang og barnets hjertefrekvens i ett og samme system.

Elisabeth Sortland er jordmor på Stord sykehus og ser så langt klare fordeler for pasientsikkerheten med det nye systemet.

– Tidligere kunne vi ha ti papirstrimler med CTG-målinger, som skulle skannes inn i pasientjournalsystemet Dips. Det tok tid, og skanningene kunne bli dårlige, forteller Sortland.

I det nye systemet kan man hente opp CTG-registreringer som eventuelt er utført tidligere i graviditeten, og sammenlikne disse med aktuell CTG. 

– Dette gir en sikkerhet med tanke på å sammenlikne fosterets hjertefrekvens med seg selv, og dermed lettere kunne oppdage eventuelle avvik, sier Sortland. 

Skaper ro

– Det er også en fordel at jordmødrene og gynekologene kan vurdere CTG-registreringer uten å måtte gå inn til den fødende, det gir dem mer ro på pasientrommet dersom det er nødvendig, mener Sortland. 

– Dette vil ikke si at vi ikke informerer paret om hvilke vurderinger som blir gjort, og heller ikke at jordmor ikke ønsker å være til stede på fødestuen, understreker Sortland. 

Bedre oppfølging

I tillegg til å kunne hente frem tidligere CTG-registreringer på en enkel måte, så er tanken at gynekologer fra sykehus på høyere nivå skal kunne vurdere CTG-registreringer på tvers av sykehusene ved forespørsel. Det gjelder eksempelvis dersom fødeavdelingen ved Stord trenger å konferere gynekolog ved Haugesund sykehus eller Haukeland. 

– Ved overflytting av en gravid kvinne til nevnte sykehus, vil vi da slippe å sende med CTG-papirstrimmel eller en kopi av den, sier Sortland. 

Dette gjelder bare dersom pilotprosjektet er vellykket, og de andre sykehusene i Helse Vest også ønsker å innføre systemet. 

På Helse Fonna sine hjemmesider forteller gynekolog Marte Jettestad at de skal kjøre parallelt med nytt og gammelt system gjennom sommeren.

Stord er de første i Norge som bruker Mosos NXT, men det finnes liknende systemer i bruk i Norge.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse