fbpx Medisinmangel kan bli en vedvarende utfordring Hopp til hovedinnhold

Medisinmangel kan bli en vedvarende utfordring

Bildet viser apotekhyller med legemidler.

Direktoratet for medisinske produkter tror medisinmangel kan bli et vedvarende problem for det norske helsevesenet.

– Vi tror legemiddelmangel blir en vedvarende utfordring for helsevesenet. Det er ikke et særnorsk fenomen, men et internasjonalt problem, sier overlege Ingrid Aas i Direktoratet for medisinske produkter, tidligere Statens legemiddelverk, til VG.

Det er for øyeblikket forsyningsproblemer på flere typer medisiner, deriblant hormonplaster for kvinner, ADHD-medisiner, enkelte typer antibiotika og diabetesmedisinen Ozempic.

Sistnevnte brukes også til behandling av fedme og har blitt populær som slankemiddel. Regjeringen la fram et forslag tidligere i mai, der de blant annet foreslo å innføre rasjonering av legemiddelet.

– Regjeringen vil sikre tilgangen til diabeteslegemiddel og redusere folketrygdens utgifter. Derfor foreslår vi fire tiltak i revidert nasjonalbudsjett, som skal gjelde fra 1. juli i år, sa helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) den gang.

Rasjonering kan bli aktuelt for flere medisiner. Likevel skal man ikke være bekymret for å ikke få tak i nødvendige medisiner, fordi de fleste mangelsituasjoner ordnes på apoteket.

– Folk skal ikke være redde for å stå uten behandling på grunn av forsyningsproblemer, sier Aas til VG.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse