fbpx Mange utskrivningsklare pasienter – Helsetilsynet bekymret Hopp til hovedinnhold

Mange utskrivningsklare pasienter – Helsetilsynet bekymret

Bilde av korridorpasient

Helsetilsynet er bekymret for at utskrivningsklare pasienter kan oppfattes som ferdigbehandlet og dermed ikke får den helsehjelpen de trenger.

– Helsetilsynet er bekymret for utskrivningsklare pasienter som blir liggende «på vent» på sykehusene. Pasientene kan oppfattes som ferdigbehandlet og får dermed ikke den helsehjelpen de trenger, skriver Helsetilsynet på sine nettsider.

Utskrivningsklare pasienter kan utvikle ny sykdom

I 2022 var det totalt om lag 94 000 utskrivningsklare pasienter i somatiske sykehus. Tall fra Helsedirektoratet viser at det er en økning på 14 prosent fra 2021. Korrigert for befolkningsendringer var antall pasienter stabilt i perioden 2018 til 2021.

Helsetilsynet mener at ventetiden utgjør en risiko for pasientsikkerheten, og at skrøpelige eldre med kognitiv svikt står i fare for å utvikle sykdomstilstander som er direkte relatert til ventetiden.

Pasient døde

Helsetilsynet har laget en film som tar utgangspunkt i en faktisk historie som fikk en tragisk slutt:

En eldre pasient ble alvorlig syk fordi tegn til forverring av helsetilstand ikke ble fanget opp mens hen lå utskrivningsklar på sykehuset. Pasienten døde kort tid etter utskrivning til kommunen. Se Helsetilsynets filmatisering her:

Får ikke den helsehjelpen de trenger

Kommuner over hele landet sliter med å skaffe nok sykehjemsplasser til innbyggerne sine. Mange pasienter blir dermed liggende flere døgn på sykehus, selv om de er utskrivningsklare til kommunehelsetjenesten.

– Dette rammer ikke minst skrøpelige eldre, skriver Helsetilsynet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse