fbpx Dansk sykepleier kritiserte ledelsen – ble hindret i å få nye jobber i regionen Hopp til hovedinnhold

Dansk sykepleier kritiserte ledelsen – ble hindret i å få nye jobber

Bildet viser politi ved Psykiatrisk Center Glostrup i Brøndby etter knivangrepet 21. juli 2023

En dansk sykepleier ble uglesett av ledelsen etter å ha kritisert sikkerheten i psykiatrien. Interne e-poster avslører at de jobbet for å hindre ham i å få nye jobber i regionen.

Sommeren 2023 ble en overlege drept av en psykisk syk pasient på Psykiatrisk Center Glostrup vest for København. To andre ansatte ble også skadet.

Etter drapet på legen gikk den psykiatriske sykepleieren Thomas Sørensen ut i mediene.

Sykepleieren, som jobbet ved Psykiatrisk Center Ballerup, ga et TV-intervju der han kritiserte sikkerhetsforholdene i psykiatrien. I samme intervju fortalte sykepleieren at han hadde sagt opp stillingen sin ved senteret.

Psykiatrisk Center Ballerup og Psykiatrisk Center Glostrup er begge en del av Region Hovedstadens Psykiatri, som er Danmarks største psykiatriske sykehus.

Sendte ut bekymringsmelding

Interne e-poster avslører at ledelsen etter Sørensens TV-intervju systematisk jobbet for å hindre ham i å få jobber i regionen, melder TV 2 Kosmopol

Samme dag som Sørensen fremmet kritikken på TV, sendte en leder ved Psykiatrisk Center Ballerup ut en bekymringsmelding til flere. Her ble Sørensen omtalt med initialene sine, og det ble skrevet at han hadde vært ute med kritikk.

Mente kake var trussel

Etter at sykepleieren sa opp stillingen sin, sendte han en kake til kollegene sine. På kaken sto det «Brenn bygning 4», som refererer til hvor ledelsen holder til. Sørensen sier det ikke var ment bokstavelig, men som kritikk av ledelsen.

Ledelsen mente kaken var en trussel om ildspåsettelse, og at Sørensen var en fare for arbeidsplassen. HR-avdelingen mente imidlertid at kaken ikke var grunnlag for en politianmeldelse. I stedet begynte de å planlegge hvordan de kunne hindre Sørensen i å få nye jobber, viser e-postene.

I et notat til politikere skrev ledelsen ifølge TV 2 Kosmopol at Sørensen ikke lenger var velkommen som ansatt i psykiatrien i regionen. 

Sørensen søkte ulike stillinger forskjellige steder i Region Hovedstadens psykiatri. Hver gang fikk han avslag med samme formuleringene, ifølge TV 2 Kosmopol. Han skal ha søkt 15 jobber uten hell. 

Sykepleieren: – Skremt

Sørensen flyttet senere tilbake til foreldrene sine. Han jobber nå som vikar i psykiatrien i Region Midtjylland. 

– Jeg er overrasket og skremt over hvor mye ressurser, tid og energi som ledelsen har brukt på å forfølge meg. Jeg skulle ønske at de brukte den samme iherdige energien når de får et påbud fra Arbeidstilsynet, så de ansatte kan få et ordentlig arbeidsmiljø, og de psykisk syke kan bli anstendig behandlet, sier han til TV 2 Kosmopol.

Ekspert: – Usaklig og uprofesjonelt

Roger Buch, som er ekspert på offentlig forvaltning, mener regionen har misbrukt makt og brutt forvaltningsrettslige regler.

– Det er jo simpelthen helt uhørt at man arbeider med å etablere en form for «berufsverbot». Altså å bannlyse en person slik at den personen ikke kan få arbeide igjen i hele regionen. Det er usaklig og uprofesjonelt. Det er i virkeligheten maktmisbruk, sier Buch, som jobber på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, til TV 2 Kosmopol.

Norsk eks-kollega: – Utrolig faglig dyktig

Sykepleien har vært i kontakt med en norsk psykiatrisk sykepleier som jobbet med Sørensen i 2017. Han var på dette tidspunktet vikar i Norge.

Den norske sykepleieren, som ønsker å være anonym, er opprørt over det som har kommet frem i Danmark.

– Dette er et ekstremt tilfelle av maktmisbruk og fryktkultur på direktørnivå i psykiatrien, som også trenger god fagkompetanse. Thomas Sørensen har vært min kollega, og han er utrolig dyktig faglig, sier sykepleieren.

Region Hovedstadens Psykiatri avviser at Sørensen er formelt utestengt. En talsperson sier ansatte har ytringsfrihet, men at sykehuset ikke ønsker å kommentere personalsaker.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse