fbpx Lavere risiko for komplikasjoner hos nyfødte når mor har tatt koronavaksine Hopp til hovedinnhold

Lavere risiko for komplikasjoner hos nyfødte når mor har tatt koronavaksine

Bildet viser en sykepleier som gir koronavaksine

En ny studie viser at det er lavere risiko for komplikasjoner hos nyfødte når mor har tatt koronavaksine. Forskerne er imidlertid usikre på hvorfor.

– Basert på denne store studien med nesten alle fødslene i to land fra juni 2021 til januar 2023 konkluderer vi med at vi ikke finner holdepunkter for at vaksinen har en negativ effekt på nyfødte. Det er et svært viktig funn, sier avdelingsdirektør Pétur Benedikt Juliusson i Folkehelseinstituttet i en pressemelding.

I et samarbeid mellom svenske og norske forskere har 200 000 nyfødte i Sverige og Norge blitt studert etter at moren ble vaksinert under svangerskapet.

Totalt ble barna undersøkt for 15 alvorlige helsekomplikasjoner. Forskerne fant lavere forekomst av hjerneblødning og mangel på oksygen hos nyfødte til vaksinerte mødre, og dødeligheten var bare halvparten så høy sammenlignet med nyfødte til mødre uten vaksine.

Samtidig fant ikke studien noen forskjell i forekomsten av annen blødning, blodpropp eller betennelse mellom de vaksinerte og uvaksinerte.

– Det er usikkert akkurat hva som gjør at vi ser færre alvorlige komplikasjoner generelt hos nyfødte av gravide som tar vaksinen, sier Juliusson.

48 prosent av mødrene til barna i studien var vaksinert med en eller flere doser mRNA-vaksine mot covid-19 mens de var gravide.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Birgit Lie Haugen

intensivsykepleier
2 måneder 2 uker siden

Det er enorme sosioøkonomiske forskjeller i denne type komplikasjoner. For eksempel: «…svarte kvinner har fortsatt tre ganger større sannsynlighet for å dø under svangerskapet enn hvite kvinner.» (1). Det er 300% sjanse for denne typen svangerskapskomplikasjoner som det er at mor dør.

Det samme er antageligvis tilfelle ved komplikasjoner der barnet dør, og utkommet de har målt i dette tilfellet.

Vi vet at de som er vaksinert i mye større grad har norsk opprinnelse, mens de uvaksinerte i Norge i svært stor grad er utlendinger (2).

På denne måten får vi en spuriøs sammenheng. De med en lav sosioøkonomisk status har dårlig helse. Den samme gruppen er i større grad uvaksinert. Det betyr ikke at de har komplikasjoner fordi de er uvaksinert, men fordi de hører til en gruppe som generelt har dårligere helse.

Studien sier selv at man ikke vet årsaken og at man ikke egentlig vet:

«Limitations
These findings should be interpreted in light of several limitations. First, this study was observational in design and despite several measures taken to explore potential bias, residual or unknown confounding could not be excluded. Second, power to identify group differences in rare outcomes, particularly in analyses stratified by exposure trimester, may have been insufficient. Nevertheless, the power of this study exceeded that of previous investigations of neonatal outcomes.11-13,31,32 Third, misclassification of some register data cannot be excluded, although the data sources have been found to be valid.17 Fourth, no information was available on lifestyle factors, breastfeeding rates, or outcomes beyond the neonatal period.» (2).

Klassisk bestillingsverk med observasjonsstudier som kan bevise eller motbevise det man bestiller. Hvorfor er de så allergiske mot randomiserte kontrollstudier?

(1) https://www.dagensmedisin.no/fodselsomsorg-kvinnehelse/hoyeste-modredod…
(2) https://www.aftenposten.no/norge/i/x8MKAp/den-fjerde-boelgen-med-korona…
(3) https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2814537

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse