fbpx Høyeste mødredødelighet i Storbritannia på 20 år Hopp til hovedinnhold

Høyeste mødredødelighet i Storbritannia på 20 år

Gravid kvinne viser frem magen sin.

Antallet kvinner i Storbritannia som dør under svangerskapet eller like etterpå, er på det høyeste nivået på nesten to tiår, ifølge en ny studie.

Svarte kvinner og kvinner fra underprivilegerte områder i Storbritannia har fortsatt høyest risiko for å dø under svangerskapet, ifølge tallene fra MBRRACE-UK, en organisasjon som overvåker mødredødelighet, dødfødsler og spedbarnsdødsfall.

Folkevalgte varslet i fjor at selv om Storbritannia har blant de laveste mødredødsfallene i verden, er det fremdeles store og vedvarende forskjeller blant britiske kvinner basert på deres etnisitet.

Den nye studien kommer etter en rekke skandaler ved fødeavdelinger i det britiske helsevesenet NHS. En granskning av Shrewsbury og Telford Hospital Trust i Vest-England i 2022 viste at feil ved fødeavdelingen hadde bidratt til at 201 babyer og ni mødre døde i løpet av en 20-årsperiode.

– Må ta grep

Marian Knight i MBRRACE sier at den britiske barselomsorgen er under stort press, og at den økende mødredødeligheten vekker ytterligere bekymring.

– Å sikre svangerskapsomsorg, så vel som å ta grep for å jobbe mot et mer inkluderende og tilrettelagt tilbud, må prioriteres nå mer enn noen gang, sier hun.

Ifølge MBRRACE var det 13,41 dødsfall per 100 000 svangerskap i Storbritannia mellom 2020 og 2022. Uten dødsfall relatert til covid-19, den nest vanligste årsaken, var mødredødeligheten i perioden 11,54 per 100 000.

Det er opp fra 8,79 per 100 000 svangerskap i 2017–2019, og det høyeste tallet siden 2003–2005.

Høyere risiko

Den vanligste dødsårsaken var trombose og tromboemboli, eller blodpropp i årene. Hjertesykdom og dødsfall relatert til dårlig psykisk helse var også vanlige årsaker.

Mødredødeligheten blant svarte kvinner gikk noe ned sammenliknet med 2019–2021, men svarte kvinner har fortsatt tre ganger større sannsynlighet for å dø under svangerskapet enn hvite kvinner.

Kvinner med asiatisk bakgrunn hadde dobbelt så stor risiko for å dø enn hvite kvinner, mens kvinner som bor i de mest underprivilegerte områdene, har dobbelt så stor risiko for å dø sammenliknet med kvinner i de mest privilegerte områdene.

En talsperson for NHS sier de anerkjenner at mer må gjøres for å sikre et godt barseltilbud til kvinner i Storbritannia. Han sier at myndighetene har økt støtten til barselomsorgen til 186 millioner pund årlig, tilsvarende i underkant av 2,5 milliarder kroner.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse