fbpx Direktorat vil fjerne språkkrav til pakningsvedlegg i medisinpakkene Hopp til hovedinnhold

Direktorat vil fjerne språkkrav til pakningsvedlegg i medisinpakkene

Bildet viser Dag Jordbru

– Det vil gjøre det lettere for små land med få pasienter å bruke felles medisinpakninger og vise til digital informasjon, sier direktør i Direktoratet for medisinske produkter (DMP).

Når du henter medisiner på apoteket, vil du alltid få med et pakningsvedlegg om hvordan medisinen i pakken skal brukes.

Tror på forenkling

I dag er det et krav at alle medisiner som selges i Norge og andre land i det europeiske legemiddelsamarbeidet, har papirinformasjon på landets eget språk vedlagt. Direktoratet for medisinske produkter (DMP) ønsker at Norge skal gå foran i arbeidet med å fjerne språkkravet og erstatte det med digital informasjon.

– Det vil gjøre det lettere for små land med få pasienter å bruke felles medisinpakninger og vise til digital informasjon, skriver direktoratet i en pressemelding.

DMP mener at den digital informasjonen er blitt så bra og enkel å bruke at kravet om papirinformasjon på norsk snart kan fjernes. Fordelen med å bruke digitale løsninger er at informasjonen om medisiner oppdateres raskere, for eksempel om bivirkninger, ifølge direktoratet. 

Skanne strekkoden

Områdedirektør Dag Jordbru i direktoratet sier digitale pakningsvedlegg er enkelt tilgjengelig via mobiltelefon og PC. Du kan finne det digitale pakningsvedlegget ved å skanne strekkoden på medisinpakken.

– I tillegg er det her lenker til mer informasjon, for eksempel til filmer med instruksjoner for riktig bruk. Ved å skanne koden som står på pakningen, kommer man rett til oppdatert pasientinformasjon på felleskatalogen.no, opplyser direktoratet.

– Sykepleierne er tett på

– Sykepleierne er ofte tett på dem som bruker medisiner. De har mye kunnskap og tillit blant pasientene. Derfor kan de spille en viktig rolle, også når det gjelder å endre vaner, for eksempel når det gjelder hvor man finner den beste informasjonen, sier Dag Jordbru til Sykepleien.

Han sier sykepleierne både kan hjelpe med å informere pasientene om at pakningsvedlegget finnes digitalt – og vise praktisk hvordan man finner det. 

– Selv om dette er ganske enkelt, kan mange trenge litt hjelp i starten. I tillegg er sykepleiere viktige i administrering av legemidler. De kan vise hvordan man praktisk tar medisinene riktig. Det finnes mange nyttige videoer man kan bruke som er lenket til fra det digitale pakningsvedlegget, sier Jordbru.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse