fbpx Abortutvalget vil teste sykepleierstyrt abortpoliklinikk flere steder i landet Hopp til hovedinnhold

Abortutvalget vil teste sykepleierstyrt abortpoliklinikk flere steder i landet

Bilde av Lill Sverresdatter Larsen og Sara Fugledal Wiik

Utvalg har flere forslag for å forenkle abortforløpet.

En av anbefalingene i abortutvalgets rapport som ble overlevert helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) torsdag er at sykepleierstyrt abortpoliklinikk på sykehusene prøves ut flere steder i landet og evalueres. 

Både Lill Sverresdatter Larsen, leder i Norsk Sykepleierforbund (NSF) og Sara Fugledal Wiik, nestleder i Jordmorforbundet i NSF er positive til dette.

God erfaring med sykepleierstyrt aborttilbud

I rapporten skriver utvalget blant annet:

«Flere sykehus har god erfaring med sykepleierstyrt aborttilbud på poliklinikk. Kvinnene møter sykepleiere med kurs i bruk av ultralyd for fastsettelse av svangerskapslengde. Tid er satt av til både samtale og nødvendige undersøkelser, samt informasjon. Ved behov for videre oppfølging og samtaler er lege, sosionom og andre personellgrupper tilgjengelig på sykehuset.»

Utvalget mener dette er god bruk av personellressurser og kan tjene som eksempel for andre helseforetak.

Nok ressurser viktig

Sara Fugledal Wiik, nestleder i Jordmorforbundet påpeker at nok ressurser må knyttes til sykepleierstyrt abortpoliklinikk:

– Som vi ser i rapporten er det flere sykehus som har god erfaring med sykepleiestyrte polikliniske aborttilbud. Dette ser vi både som sykepleiere og jordmødre at er fint at løftes fram, og vi tenker at jordmor bør være en naturlig del av det i prosessene videre, sier Fugledal Wiik.

God medisinsk kompetanse og ikke minst nok ressurser knyttet til dette er viktig, understreker hun.

– Rapporten sier at jordmødre har kunnskap og kompetanse i reproduktiv kvinnehelse, og kan ha oppfølgingssamtaler og veiledning i forbindelse med abort for kvinner som ønsker dette. Dette er vi helt enige i, sier nestelederen i Jordmorforbundet.

Andre forslag for å forenkle abortforløpet er blant annet:

  • Nasjonal faglig retningslinje for hele abortforløpet, inkludert standardisert pasientforløp, utarbeides av Helsedirektoratet.
  • Takst for fastleger ved oppfølgende samtaler etter abort (både ved spontanabort og provosert abort).
  • Kvalitetssikringsprosjekter og evaluering på tvers av helseforetak om organisering og oppgavedeling ved abort.

NSF-leder: Samlet sett gode forslag

NSF er positive til at lovforslaget åpner for at abort kan tilbys i kommunehelsetjenesten, og at det foreslås en videre utredning av dette.

– I dag er imidlertid ikke tjenestene rigget godt nok for å ivareta dette. De må derfor styrkes fremover. Samlet sett mener NSF at abortutvalget leverer gode forslag til en fremtidsrettet abortlov og bedre tjenester for abortsøkende kvinner, sier Lill Sverresdatter Larsen i en pressemelding.

For store variasjoner i dag

Utvalgets forslag om at det skal utarbeides en faglig retningslinje for hele abortforløpet støttes også helhjertet av NSF.

– I dag er det for store variasjoner i både kvalitet og omfang av tjenestetilbudet. Dette må bedres, og NSF bidrar gjerne med faglige innspill i retningslinjearbeidet, sier Lill Sverresdatter Larsen.

Også her er Sara Fugledal Wiik, nestleder i Jordmorforbundet i NSF enig med forbundslederen: 

– Det er viktig for oss at man får lik behandling uansett hvor man bor i landet. Det er også viktig for de som jobber med dette, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse