fbpx TV-aksjonen 2023: – Vi møter barn som er paralyserte Hopp til hovedinnhold

TV-aksjonen 2023: – Vi møter barn som er paralyserte

På søndag er det tid for NRKs årlige TV-aksjon. I år skal pengene gå til å hjelpe barn som er rammet av krig og konflikt. 

Pengene som samles inn i årets aksjon, skal fordeles mellom Redd Barna-prosjekter i Ukraina, Syria, Bangladesh, Sør-Sudan, DR Kongo og Norge.

Aksjonen foregår søndag 22. oktober. 

– I de mest ekstreme situasjonene møter vi barn som er paralyserte og har mistet språket. 

Dette sier Randi Saure. Hun er barnevernspedagog og spesialist i psykososialt arbeid, og er for tiden i Ukraina på arbeid for Redd Barna. Hun har også jobbet i alle de andre landene som mottar støtte fra årets TV-aksjon, med unntak av DR Kongo. 

Mareritt

Fra hennes arbeid med humanitære kriser, erfarer hun at barn i krisesituasjoner ofte blir hemmet i det daglige livet. 

– De sliter med mareritt, tisser på seg, får konsentrasjonsproblemer og lærevansker, er redde for å bli forlatt, redde for det meste, forteller hun. 

Saure forteller at tverrfaglig samarbeid er svært viktig i Redd Barnas arbeid og at både sykepleiere og jordmødre ofte er en del av programmene. 

Bilde av Randi Saure fra Redd Barna

Rekordmange barn på flukt

­­Ifølge Redd Barna lever 452 millioner barn i krigssoner i dag og 41 prosent av alle verdens flyktninger er barn.

– Det har aldri før vært så mange barn på flukt i verden, sier Gunvor Knag Fylkesnes, direktør for politikk og kommunikasjon i Redd Barna.

Gir en krone for hvert medlem

Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, forteller at de støtter Redd Barnas TV-aksjon helhjertet. Det er lang tradisjon i forbundet for å gi en krone per medlem til TV-aksjonen.

– Per nå nærmer vi oss 130 000 medlemmer og støtter dermed aksjonen med 130 000 kroner. I tillegg sprer vi budskapet til våre tillitsvalgte og oppfordrer til å være bøssebærere, forteller Sverresdatter Larsen.

Glemte kriser

Gunvor Knag Fylkesnes i Redd Barna forteller at prosjektene som får midler i årets TV-aksjon ble valgt ut fordi de ønsket å gi oppmerksomhet til glemte kriser.

– Syria har hatt en mangeårig krig, men har falt litt ut av mediebildet. Bangladesh har blant annet verdens største flyktningleir. I Sør-Sudan har det vært en borgerkrig i mange år, som vi hører lite om i media. Det samme gjelder Kongo. Det skjer grusomme overgrep mot barn, sier hun. 

Skrikende behov

Randi Saure forteller at hun er glad for at årets TV-aksjon retter oppmerksomheten mot glemte kriser. 

– Behovet for midler er skrikende. Dette er kriser som har vart lenge, og det kommer ikke like mye penger inn lenger. Donorene mister interessen og vi må skalere ned, selv om behovene er økende, sier hun.

Smittende engasjement

I tillegg vil penger fra TV-aksjonen også gå til prosjekter i Ukraina og Norge.

– Ukraina er så nært oss og det er allerede et stort engasjement. Derfor var det naturlig å inkludere. Vi håper at dette engasjementet kan smitte over på de andre krisene i årets TV-aksjon, sier Fylkesnes

Hun forteller videre at det aldri har kommet så mange flyktningbarn til Norge. Derfor går også noen av midlene fra årets TV-aksjon til prosjekter her. 

Psykologisk førstehjelp

I krigsherjede områder er det vanskelig å få tak på avansert helsehjelp, som psykologer. Derfor jobber Redd Barna med å få på plass et system for å ivareta barna. 

– Vi gir psykologisk førstehjelp til barn, for å hjelpe dem rett etter krisen. Det er viktig for å unngå at de utvikler langvarige traumer, forteller Saure.

Hun forteller at barna som har opplevd de verste tingene får individuell oppfølging av en sosialarbeider. I tillegg til dette jobber de med alt rundt barnet, som å støtte familien og sørge for at barna har tilgang til utdanning. 

– Vi setter også opp trygge lekeområder. Det er viktig for å kunne riste av seg stresset og ha fokus på noe annet enn krisen, sier Saure. 

Sykepleiere viktig

De samarbeider også tett med helsevesenet. Saure forteller at det ofte er sykepleiere med i programmene, og at de er spesielt viktige for å hjelpe barn som har overlevd seksualisert vold. De jobber også med opplysningsarbeid rettet mot ungdom, spesielt i forhold til reproduktiv helse.

– Tverrfaglig samarbeid er superviktig i arbeidet vårt, sier Saure. 

Til stede i Gaza

Slik som situasjonen i Israel og Palestina har utviklet seg den siste uken, har dere prosjekter for å hjelpe barn der også? Og vil i så fall penger fra TV-aksjonen gå dit?

– Vi er i Gaza og jobber med akutthjelp og psykososial støtte til barn. Vi vurderer også å respondere i Israel hvis det er behov for oss der. Men det å inkludere denne krisen i TV-aksjonen ble dessverre for sent, for søknaden ble sendt inn for 1,5 år siden, sier Gunvor Knag Fylkesnes i Redd Barna.

Gir du penger i bøssa på søndag kan pengene dine blant annet bidra til å gi barn muligheten til å gå på skolen, hjelpe barn å bli gjenforent med familien de har kommet bort fra, støtte til tidligere barnesoldater og å gi barn hjelp til å håndtere vonde opplevelser. I tillegg skal pengene gå til å hjelpe barn som har flyktet til Norge å få en aktiv fritid.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse