fbpx Legemiddelverket varsler mangel på diabetesmedisin «en god stund fremover» Hopp til hovedinnhold

Varsler mangel på diabetesmedisin «en god stund fremover»

hortemo i legemiddelverket

Legemiddelselskapet Novo Nordisk har i nesten ett år slitt med å levere nok av diabetesmedisinen Ozempic. Legemiddelverket sier mangelen vil fortsette.

– Vi opplever en høyere etterspørsel enn forventet etter Ozempic, som fører til midlertidig mangel i mange land i verden. Dette fører til at det i perioder kan gå midlertidig tomt på lager av ulike doser av produktet ved enkelte apotek også i Norge. Vi er i kontakt med myndighetene om situasjonen, sier pressekontakt Tor Frostelid i Novo Nordisk til NTB.

Overlege Sigurd Hortemo i Statens legemiddelverk (SLV) bekrefter problemer med å dekke etterspørselen etter Ozempic i Norge.

– Vi må dessverre være forberedt på perioder med mangel på Ozempic en god stund fremover, sier Hortemo.

Norge har hatt perioder med mangel på Ozempic siden høsten 2022.

Bes prioritere Ozempic

Ozempic markedsføres for behandling av diabetes type 2. Det er imidlertid også populært fordi den aktive ingrediensen i produktet er semaglutid, som kan redusere appetitten og medføre vektreduksjon.

Den danske firmaet Novo Nordisk produserer også andre medisiner med semaglutid, spesifikt for behandling av fedme og overvekt.

– Vi forutsetter at Novo Nordisk som et ansvarlig selskap prioriterer produksjon av de produktene med semaglutid som er tilpasset behandling av diabetes type 2, sier Hortemo.

Han understreker likevel at den usikre leveringssituasjonen ikke har medført at pasienter med diabetes type 2 har stått uten god behandling. Legemiddelverket har åpnet for bruk av utenlandske pakninger – og det finnes andre såkalte GLP1-reseptoragonister som kan brukes.

Skrives ut mot overvekt

Ifølge Diabetesforbundet skriver mange leger ut Ozempic på hvit resept til behandling av overvekt, noe som er lovlig.

Legemiddelverket opplyser at 25 prosent av Ozempic-omsetningen i fjor og 20 prosent hittil i år er forskrevet på hvit resept.

– Det har vært økt etterspørsel blant personer med fedme og blant dem med diabetes. I en mangelsituasjon er det viktig for oss at personer med diabetes prioriteres når leger skriver ut medisiner, sier fagpolitisk ansvarlig Malin Lenita Vik i Diabetesforbundet til NTB.

– Det kan nok være at noen leger skriver ut Ozempic til personer med fedme, fordi det er billigere enn Saxenda og Wegovy, sier Vik.

Saxenda og Wegovy er medisiner mot fedme som kan ikke fås på blå resept.

– Vi mener Legemiddelverket og Helsedirektoratet må sikre behandling til personer med fedme ved å gjøre Wegovy og Saxenda tilgjengelig. Vi er opptatt av at de får tilgang til effektive legemidler, for det forebygger jo diabetes type 2 også, sier Vik.

Meldinger om bivirkninger

Den europeiske legemiddelmyndigheter undersøker meldinger om alvorlige bivirkninger etter slankemedisinen Ozempic.

Legemiddelverket har mottatt mindre enn fem tilfeller om mistanke om selvskading- eller selvmordstanker etter bruk av denne medisinen i Norge, skriver Aftenposten.

Legemiddelverket venter nå på utredningene som gjøres av Den europeiske legemiddelmyndigheten EMA. Undersøkelsene vil trolig pågå over flere måneder, opplyser seniorrådgiver Pernille Harg i Legemiddelverket.

– Hvis folk bruker disse legemidlene og opplever unormale eller uventede ting, er det viktig at de melder fra selv eller via lege. Det er slike meldinger som utgjør vårt datagrunnlag, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse