fbpx Minner fra sykepleiepraksis: – Hun oppførte seg som en med langtkommen demens Hopp til hovedinnhold
Minner fra sykepleiepraksis:

– Hun oppførte seg som en med langtkommen demens

Bildet viser Sigrid Husøy Larsen, studentleder i Norsk Sykepleierforbund

For første gang møtte hun en delirisk pasient. Sigrid Husøy Larsen er en av sykepleierne som forteller hva de husker best fra praksistiden.

Hvem: Sigrid Husøy Larsen

Praksis: Tromsø, 2020

Jobber nå: Avtroppende studentleder i Norsk Sykepleierforbund

På gastrokirurgisk avdeling på sykehuset fikk jeg mitt første møte med en delirisk pasient. Jeg hadde jobbet masse med demente før og var kjent med konseptet forvirring.

En dame i 70-årene kom tilbake til avdelingen etter operasjon. Jeg hadde ikke møtt henne før, så førsteinntrykket mitt var postoperativt.

Hun oppførte seg på samme måte som en med langtkommen demens ville gjort. Hun husket ikke at hun var blitt operert. Hun hadde mye angst, og hun forsto ikke hva vi holdt på med. Det tok vi hensyn til i kontakten med henne. «Hei!» sa hun hver gang hun så oss. Om og om igjen. Og vi sa hei tilbake.

Slik var hun i tre-fire dager. Så satt hun plutselig våken og klar i stolen sin. Hun så på meg og sa: «Hei, hvem er du for en?»

Jeg var vant til at med tiden blir demenspasientene dårligere og dårligere. Her gikk det i motsatt retning. Det var en merkelig, men fin opplevelse å bli kjent med henne etterpå.

Utviklingen gikk fra at hun var kjempedårlig, både fysisk og på grunn av forvirringen, og så dro hun fra sykehuset frisk og rask etter forholdene.

Jeg hadde en veileder som kunne forklare, og vi drøftet situasjonen. Jeg lærte at å bli delirisk kan skje etter en operasjon, særlig med litt eldre mennesker. Settingen som var veldig trist og alvorlig, endte opp med å bli bra.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse