fbpx FHI: Sommerens koronabølge kan være nær toppen Hopp til hovedinnhold

FHI: Sommerens koronabølge kan være nær toppen

Folkehelseinstituttet mener sommerens koronabølge kan være nær toppen. De venter at sommerbølgen snur i løpet av juli.

– Det er usikkert om de ukentlige innleggelsestallene blir like store som under vinterbølgen, skriver FHI i sin ukerapport onsdag.

De skriver at situasjonen generelt fortsatt er usikker.

– Situasjonen er fortsatt uforutsigbar, og nye varianter kan endre situasjonsbildet. Helseinstitusjonene må ha beredskap for flere innleggelser, for utbrudd og for større sykefravær, skriver FHI.

Ifølge FHI drives sommerbølgen av epidemien av BA.5-varianten, som nå er dominerende i Norge. BA.5 regnes som en ny variant av omikron.

Denne varianten spres lettere, samtidig som befolkningen har redusert immunitet fordi det for mange er en stund siden vaksinasjon eller gjennomgått infeksjon.

Også i helsetjenesten var det i uke 26 en klar økning i antallet varslede covid-19-utbrudd. Det ble varslet om 39 utbrudd i uke 26, mot 22 i uke 25 og 21 i uke 24.

Antallet innleggelser har økt

Antallet koronainnleggelser på sykehusene har i flere uker økt, mens antallet overføringer til intensivavdeling har vært stabilt.

Forrige uke ble det rapportert om 335 nye pasienter, mens tallet de to foregående ukene var henholdsvis 304 og 214.

Ni pasienter ble forrige uke innlagt i intensivavdeling, mot 13 og 14 ukene før.

Foreløpige analyser tyder på at innlagte med BA.5-infeksjon har omtrent samme liggetid og samme risiko for å trenge intensivbehandling som BA.2-smittede hadde. BA.2 er omikronvarianten som i januar ble dominerende i Norge.

Antallet koronadødsfall har økt

Også trenden i meldte koronarelaterte dødsfall har økt de siste to ukene. For forrige uke er det registrert 63 dødsfall. Uken før var tallet 61.

Tallene, spesielt den siste uken, forventes oppjustert.

Ifølge Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) var det en nedgang i antallet meldte koronatilfeller forrige uke, etter en stigning de to foregående ukene.

– Befolkningens endrede atferd i ferien og biologiske sesongeffekter kan hemme virusets spredning. Immuniteten vil beskytte de fleste mot alvorlig forløp, skriver FHI.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse