– Et retraume som skrapte opp i minnene fra 22. juli-angrepet
Flere sykepleiere ble beordret på jobb etter skytingen i Oslo sentrum natt til lørdag. – Det er alltid ubehagelig å få slike telefoner, for du vet ikke omfanget eller hva som møter deg, sier Lill Sverresdatter Larsen.
Norsk Sykepleierforbunds leder, Lill Sverresdatter Larsen, ble vekket opp av telefonen natt til lørdag etter skytingen i Oslo sentrum.
Åpnet kantinen
– NSF Oslo og Viken skulle delta i paraden og ha stand. Det samme skulle NSF Student. Vi visste også at flere av våre medlemmer skulle besøke utestedene som ble rammet. Det var derfor viktig at vi raskt bestemte oss for hva vi skulle gjøre, sier Larsen.
De første timene etter skytingen var situasjonen uavklart. Både med tanke på sikkerhet, og om det i det hele tatt ble noen parade.
– Vi bestemte oss for å åpne kantinen mellom klokka 10 og 16 i Tollbugata 22. De som hadde behov for det, kunne komme innom, sier Larsen.
Larsen forteller at de også hadde kontakt med Espen Gade Rolland, leder av NSFs faggruppe for sykepleiere som jobber innen psykisk helse og rus (SPoR).
– De tok med seg noen av sine sykepleiere til både NSF student og sykepleiernes hus i fall noen trengte noen å prate med. Fine folk altså, sier Larsen.
– Hvor mange dukket opp?
– Det var vel mellom 15–20 personer som kom.
Traumer fra 22. juli gjenoppleves
Lill Sverresdatter Larsen forteller at de fleste som kom, ville ha praktisk informasjon.
– «Blir det parade?» og «Hva gjør vi istedenfor?» var det flere lurte på i starten. Men det var også de som hadde behov for å snakke om sjokket. Flere hadde vært på stedet eller hadde nære som hadde vært der, sier hun.
Larsen befant seg hjemme i Tromsø, men andre nestleder Kai Øivind Brenden var i Tollbugata for å ta imot sykepleiere og studenter.
– Jeg har fått mange positive meldinger fra sykepleiere som var der, eller hørte om tilbudet. For en del sykepleiere ble dette et retraume som skrapte opp i minnene fra 22. juli-angrepet, sier hun.
Flere sykepleiere ble beordret på jobb
Larsen har snakket med flere sykepleiere som fikk en telefon på natten og beordret på jobb.
– Først og fremst operasjon-, intensiv- og anestesisykepleiere. Det er alltid ubehagelig å få slike telefoner, for du vet ikke omfanget eller hva som møter deg. Men sykepleierne møter opp og gjør jobben sin, sier Larsen.
Hun har ikke oversikt over hvor mange sykepleiere som ble beordret på jobb.
– Dette har Oslo universitetssykehus systemer på, sier hun.
Les også Når du minst venter det
Dag Werner Larsen var der da det smalt
Sykepleier Dag Werner Larsen var på London pub da det smalt. Han er utdannet spesialsykepleier innen rus og psykiatri, og er i tillegg til jobben nestleder i fylkesstyret til Norsk Sykepleierforbund i Viken.
I et intervju med Aftenposten forteller han sin historie, og hvordan han sammen med sykepleierkollega utførte førstehjelp til skadde til ambulansene kom til stedet.
– Et angrep som berører oss alle
Norsk Sykepleierforbund skrev følgende på sine nettsider lørdag formiddag:
«Norsk Sykepleierforbund sine tanker går i dag først og fremst til de som opplevde de rystende og grusomme handlingene ved London Pub i Oslo i natt. Nå må vi stå sammen, for dette er et angrep som må berøre oss alle.»
0 Kommentarer