fbpx Ingen streik i Oslo: – Alt i alt anbefaler vi resultatet Hopp til hovedinnhold

Ingen streik i Oslo: – Alt i alt anbefaler vi resultatet

Bildet viser Bård Eirik Ruud
RYDDIG: – Det har vært slitsomt, men det har gått ryddig for seg, sier fylkesleder Bård Eirik Ruud etter over et døgn med forhandlinger uten søvn. Foto: Marit Fonn

– Vi har også fått litt økte tillegg på helg, det vil si et økt kronebeløp, sier Bård Eirik Ruud, som har forhandlet på vegne av Unio i Oslo.

Etter over et døgn på overtid ble det enighet i lønnsoppgjøret i Oslo kommune, og streik ble avverget.

Også i resten av kommunene ble streik avverget for sykepleierne og andre Unio-grupper. 

– Vi har fått til en lønnsramme på 3, 84 prosent. Og et minstebeløp på 18 800 kroner for alle under lønnstrinn 34. De over får 3, 71 prosent, forteller Bård Erik Ruud, fylkesleder for Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Han er nestleder i Unio Oslo sitt forhandlingsutvalg.

Rammen på 3, 84 prosent er den samme som er oppnådd i KS-området og i staten. Rammen er høyere enn i frontfaget, der den ble 3,7 prosent.

Kompetanseutvikling og arbeidstøy

– Vi har også fått litt økte tillegg på helg, det vil si et økt kronebeløp.

– Vi har dessuten fått noen bestemmelser om kompetanse. Det vil si at kompetanseutvikling skal ha betydning for lønnsutvikling., sier Ruud.

Videre skal det settes ned et partssammensatt utvalg som skal se på behov for arbeidstøy.

– Vi vet at hjemmetjenesten har varierende tilgang på dette, for eksempel til vinterklær.

Slitsomt, men ryddig

– Hva syns du om resultatet slik det ble til slutt?

– Det er flere ting vi kunne ønsket oss, selvfølgelig. Men alt i alt har vi vurdert av vi vil anbefale resultatet, sier Ruud.

– Også Utdanningsforbundet har stemt for i Oslo?

– Ja, det er jo annerledes enn i KS-området, der Utdanningsforbundet stemte blankt.

– Hvordan har det vært å holde på så lenge?

– Slitsomt. Vi har holdt på i 25,5 timer. Men det har gått ryddig og fint for seg. Det har vært god kommunikasjon mellom partene, sier Bård Eirik Ruud.

Lavere lønnsoverheng i Oslo

– Helheten gjør at vi ikke går til streik, sier forhandlingsleder Therese Thyness Fagerhaug i Unio Oslo kommune.

Hun er leder i Utdanningsforbundet i Oslo.

Dette skriver Unio på sin nettside om resultatet:

  • Alle får et generelt tillegg på 3,71 prosent på lønnstabellen, minimum 18 800 kroner, med virkning fra 1. mai.
  • Rammen for oppgjøret er den samme som Unio, med unntak av Utdanningsforbundet, godtok i kommunesektoren og i staten. Men innretningen på oppgjøret i Oslo treffer Unios medlemmer bedre. I tillegg er det lavere lønnsoverheng i Oslo, noe som gjør at det er mer penger til fordeling.
  • Prosentvise helgetillegg ble ikke innfridd, men Unio har fått til økte helgetillegg. Dette har ikke blitt gjort på ti år.
  • Bedre formuleringer og bedre muligheter for lønnsmessig uttelling for kompetanse.
  • Ekstra skoletillegg på de laveste ansiennitetstrinnene til lektorgruppene, økt kontaktlærertillegg og økt kontaktlærerressurs i både grunnskole og i videregående skole i Oslo kommune.

– Kontaktlærerne får nå mer tid til å følge opp elevene og bedre betalt. Kontaktlæreren er viktig for elevene, så dette er en riktig satsing fra Oslo kommune, sier forhandlingsleder Therese Thyness Fagerhaug i Unio.

Les også:
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.