fbpx Hvordan finne informasjon om legemidler fra Ukraina? Hopp til hovedinnhold

Hvordan finne informasjon om legemidler fra Ukraina?

Bildet viser en hånd som holder piller, i bakgrunnen ses litt av det ukrainske flagget.

Å finne ut hva et ukrainsk legemiddel tilsvarer under norske forhold kan være utfordrende. Derfor har Relis laget en liten veiviser.

Ukrainske flyktninger i Norge kan stå på legemidler som ikke fins på det norske markedet. Relis, som gir produsentuavhengig informasjon om legemidler, har allerede fått henvendelser om dette.

Derfor har de laget en lenkesamling som helsepersonell kan bruke for å finne adekvate byttemuligheter eller alternativer.

Oversikten er her: Legemidler fra Ukraina

– Nyttig for sykepleiere

– Det er lege som tar avgjørelsen om hvilket legemiddel pasienten skal få, understreker farmasøyt Hilde Fjeld i Relis.

– Men jeg tenker det kan være nyttig også for sykepleiere å kjenne til disse verktøyene, sier hun.

– Dersom det blir stor pågang av flyktninger og mange spørsmål om medisiner, kan det være hensiktsmessig at flere yrkesgrupper hjelper til med å finne informasjon.

Fjeld viser til at Danmark og Sverige har laget liknende lenkesamlinger.

Både norske og utenlandske

Dette er ressursene Relis viser til:

  • Helsedirektoratet har laget en oversikt over de mest brukte legemidlene i Ukraina. Den er her: Oversikt over de mest brukte legemidlene i Ukraina (excel-ark som stadig oppdateres).

  • Ved hjelp av Martindale i Micromedex kan man identifisere legemiddelsubstansen hvis legemiddelet er ukjent. Norsk helsepersonell har tilgang til dette verktøyet via Helsebibiblioteket. Det er her: IBM Micromedex.
  • Verdens helseorganisasjon har en nettside hvor man kan finne ut hvilken gruppe et legemiddel tilhører. Det er her: ATC/DDD Index 2022. (Legg inn engelsk navn på substans i feltet «name» og få opp ATC-nummer. Søk så i Felleskatalogen for å sjekke om nærliggende alternativer eller selve preparatet er markedsført i Norge.)
  • Det ukrainske nettstedet Compendium har informasjon om dosering, men dette er på ukrainsk. Det er her: Compendium
  • Fordi Norge har færre registrerte legemidler enn andre land, kan det være nyttig å sjekke legemidler som er registrert i for eksempel Storbritannia. Det fins her: Latest medicine updates
  • I tillegg kan lokale apotek, sykehusapotek og regionale Relis-sentre være til hjelp.

Kan trenge spesialist

Det kan være ulike problemstillinger norsk helsepersonell vil møte når det gjelder legemidler. De færreste flyktninger vil ha med seg medisiner for lang tids bruk. Noen kan være under utredning hos spesialist i Ukraina.

Relis skriver at det derfor kan være nødvendig å konferere med spesialister når man skal forsøke å finne medisiner ukrainere kan bruke i Norge.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse