fbpx Nå starter kampen om mer penger og bedre arbeidsvilkår Hopp til hovedinnhold
Lønnsoppgjøret 2022:

Nå starter kampen om mer penger og bedre arbeidsvilkår

Sjefforhandlerne Jørn Eggum i Fellesforbundet og Stein Lier-Hansen i Norsk Industri

I dag utvekslet Fellesforbundet og Norsk Industri krav og motkrav for årets lønnsoppgjør. – Det vanskeligste nå er at ting har endret seg ekstremt i løpet av 14 dager, sier Fellesforbundets leder, Jørn Eggum.

Stein Lier Hansen fra Norsk industri og leder i Fellesforbundet Jørn Eggum holdt pressekonferanse i forbindelse med overleveringen av kravene onsdag formiddag. De representerer frontfaget og forhandler om en ramme som alle andre må forholde seg til når det er deres tur.

– Kjøpekraften skal styrkes

– Nå setter vi oss ned med motparten med pågangsmot, selvtillit og en klar marsjordre fra våre medlemmer. I årets oppgjør skal vi styrke kjøpekraften til våre medlemmer og sikre de med lav lønn ekstra tillegg, sier Eggum i en pressemelding.

I kravene fra Fellesforbundet ønsker de et generelt lønnstillegg.

– For de områder som enten ligger lavt eller hvor det har vært en svak lønnsutvikling i perioden vil det bli fremmet krav om et ekstra lønnstillegg. Fellesforbundet vil konkretisere kravene i løpet av forhandlingene, står det i kravet.

Hva lønnsrammen ender opp med å bli, får vi sannsynligvis ikke vite før 1. april.

    Fakta
    Datoer for oppgjøret i LO og NHO
    • 9. mars: Kravoverlevering
    • 15. mars: Eventuelt brudd i forhandlingene
    • 16. mars: Eventuell meklingsstart
    • 31. mars kl. 24.00: Meklingsfrist
    • 1. april: Eventuell løsning eller streik

    Fellesforbundet tror det er mulig å unngå streik

    Fellesforbundets leder Jørn Eggum sier de tar sikte på å gjennomføre lønnsoppgjøret uten å havne i konflikt, trass i de vanskelige tidene Europa står overfor.

    Han sier de også håper å unngå å havne hos Riksmekleren, selv om dette skal «holde hardt», ifølge Eggum.

    – Nå skal vi bruke to uker på å gå godt inn i Norsk Industri sine krav og redegjøre for våre rettferdighetskrav på den økonomiske siden, sier Eggum.

    Både han og Norsk Industris leder Stein Lier-Hansen sier de hadde sett frem til et lønnsoppgjør under mer normale omstendigheter i år, men at krigen i Ukraina har snudd alt på hodet.

    – Det vanskeligste nå er at ting har endret seg ekstremt i løpet av 14 dager. Vi så frem til en rask innhenting i økonomien etter pandemien, men så kommer krigen og snur mye av premissene på hodet, sier han.

    – Den påvirker råvareprisene, drivstoffprisene og matvareprisene. Landene i krigen er også land som leverer viktige innsatsfaktorer i industrielle verdikjeder. Våre bedrifter merker konsekvensene, og det ramler inn varsler om permitteringer hver dag, sier han.

    Mer enn lønn

    Årets oppgjør er et såkalt hovedoppgjør. Det betyr at partene skal forhandle om mer enn lønn. Forbundssekretær Kine Asper Vistnes er ansvarlig for Industrioverenskomsten i Fellesforbundet. Hun ønsker blant annet bedre etter- og videreutdanningsavtaler.

    – Norske fagarbeidere er blant verdens aller beste. Vi må sørge for at arbeidsfolk får muligheten til å bygge på kompetansen mens de er på jobb. Slik sikrer vi norsk konkurransekraft. Da trenger vi en skikkelig etter- og videreutdanningsreform.

    Fellesforbundet krever:

    • Generelt lønnstillegg.
    • Bestemmelsene om korte velferdspermisjoner må vurdere for å se om de ivaretar dagens behov. Der vil Fellesforbundet ha med Norsk Industri på en full gjennomgang av ordningen.
    • Endringer og presiseringer i overenskomstens omfang.
    • Styrking av overenskomstens bestemmelser om likestilling, samt krav om tilpasset arbeidstøy for både kvinner og menn.
    • Regulering av satsene til OU-fondet og økning av overenskomstens satser.

    Du kan lese mer om kravene her.

    Fakta

    0 Kommentarer

    Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

    Ledige stillinger

    Alle ledige stillinger
    Kjøp annonse
    Annonse
    Annonse