fbpx Helsebarometeret: Åtte av ti vil ha bemanningsnorm på sykehjem Hopp til hovedinnhold

Åtte av ti vil ha bemanningsnorm på sykehjem

NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen

– Politikerne er i utakt med befolkningen. De kan ikke terrenget, sier NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen.

Helsepolitikere fra de fleste partier er ikke overbevist om at det å innføre en bemanningsnorm i sykehjem, er en god idé. Velgerne er imidlertid ganske entydige i hva de mener, viser årets helsebarometer.

Helsebarometeret legges frem torsdag, 7. april klokka 10 med påfølgende debatt med politikere og andre aktører innen Helse-Norge. Det er Kantar som har gjennomført undersøkelsen på oppdrag fra blant andre Norsk Sykepleierforbund (NSF). NSF har bestilt svar på fem spørsmål i årets helsebarometer.

De aller fleste vil ha bemanningsnorm

Respondentene fikk følgende spørsmål om bemanningsnorm i sykehjem: I skoler og barnehager er det regler om hvor mange som må være på jobb og hvilken utdanning de skal ha. Mener du det bør være tilsvarende regler for sykehjem?

82 prosent svarte ja på dette. Bare åtte prosent svarte nei.

– Dette viser at politikerne er i utakt med befolkningen. De kan ikke terrenget, sier NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen.

Les også: Er ikke sykepleiere vanlige nok?

Hun mener svarene tyder på at befolkningen vil ha samme regler for de eldre, som vi allerede har for de unge i samfunnet.

– Dette skjønner vi som jobber der ute, og befolkningen som bruker tjenestene, sier Larsen.

– Hvorfor skjønner ikke politikerne dette?

 De skjønner vel at det blir dyrt … De fortsetter å lene seg på englevinger og høy moral hos de som jobber ute i tjenesten og håper det går bra litt til, sier hun.

Fortjener høyere lønn

NSF tar nok ganske sikkert også med seg hva velgerne mener om lønn rett før lønnsoppgjøret starter:

Et stort flertall svarer i undersøkelsen at sykepleierne må opp lønn. Bare 14 prosent mener de ikke kan få mer enn andre.

– Det tyder på at befolkningen skjønner at bemanning og lønn henger sammen. De opplever at det vi sier er fakta, det er ikke syting fra sykepleiere.

– Men regner du med at politikerne vil kommentere lønnsspørsmål?

– Det slår meg hver gang temaet kommer opp: Dette er like mye et bemanningsspørsmål som det er et lønnsspørsmål. Jeg skjønner ikke hvordan politikerne kan ta det ene vekk fra det andre. Å sørge for at tjenesten har riktig kompetanse, det er politikernes ansvar, sier NSF-lederen.

– Politikere som ikke ser dette i sammenheng, driver med ansvarsfraskrivelse, mener Larsen.

Hvem som driver sykehjemmene er mindre viktig

Velgerne er imidlertid ikke like samsvarte når det gjelder hvem som skal drive norske sykehjem. En nesten like stor andel mener det enten ikke spiller noen rolle, eller at det beste er at kommunene driver sykehjemmene.

– I Norge er vi godt vant med at vi har en god offentlig helsetjeneste. Det er derfor ikke så mange som tenker for mye over det. Det viktigste for pårørende og pasienter, er at kvaliteten på tjenesten de får er av god kvalitet, kommenterer Larsen.

Pasientsikkerheten er truet

NSF har også bedt om svar på om velgerne mener sykepleiermangelen truer pasientsikkerhet. 87 prosent mener den i ganske, eller svært stor grad, gjør det.

– At så mange tenker dette, må vel være gode nyheter for NSF?

– Jeg skulle ønske det var omvendt. At så mange mener pasientsikkerheten er truet, viser at for eksempel å leie inn vikarer til et helt sykehjem om sommeren med utenlandske sykepleiere som ikke snakker norsk, oppleves som utrygt. Og selvfølgelig er det det. Sjansen for at feil skjer øker, sier Larsen.

Hva politikerne vil si til alt som blir lagt frem i årets helsebarometer får vi først vite på torsdag. Undersøkelsen presenteres på webinar med påfølgende debatt klokka 10.00 torsdag. Du kan melde deg på her.

Fakta
Om helsepolitisk barometer

Kantar Helsepolitisk barometer er en uavhengig, syndikert undersøkelse.
Formålet med undersøkelsen er å kartlegge befolkningens holdninger i helsepolitiske spørsmål. Dette er syvende året undersøkelsen gjennomføres. Undersøkelsen er gjennomført i samarbeid med:

  • Synsinformasjon
  • If/Vertikal Helse
  • Apotekforeningen
  • NHO Service og Handel
  • Aleris Helse
  • Psykologforeningen
  • Norsk Sykepleierforbund
  • Senteret for et et aldersvennlig Norge
  • Oslo Cancer Cluster (med støtte av medlemmene Janssen, MSD og AstraZeneca)

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse