fbpx Boligmarkedet: – Oslo og omegn er utilgjengelig for sykepleiere Hopp til hovedinnhold

Boligmarkedet: – Oslo og omegn er utilgjengelig for sykepleiere

En vanlig lønnet sykepleier har kun råd til å kjøpe én til tre prosent av boligene på det sentrale Østlandet, ifølge sykepleierindeksen 2021 fra Eiendom Norge. Den viser at det aldri har vært dyrere å eie egen bolig, relativt til inntekt.

– At sykepleierne og andre yrkesgrupper ikke lenger har råd til å bo i pressområder får både økonomiske, miljømessige og sosiale konsekvenser. Mobiliteten i arbeidsmarkedet svekkes. Mer pendling gir økte utslipp og ikke minst skaper ulik prisutvikling uønskede forskjeller, sier Bård Folke Fredriksen, administrerende direktør i Norske Boligbyggelag.

– Oslo og omegn er utilgjengelig for sykepleiere på grunn av høye priser og gjeldende låneregulering, sier Anders Francke-Lund, modell og analysesjef i Eiendomsverdi AS.

– Alvorlig

Bare én til tre prosent av boligene på det sentrale Østlandet var det mulig for en sykepleier å kjøpe i 2021, skriver Eiendom Norge i en pressemelding.

– Hvilke konsekvenser tror Norsk Sykepleierforbund (NSF) at en slik utvikling kan få for rekrutteringen i de større byene?

– Det er alvorlig, først og fremst for pasientene, at sykepleiere ikke har råd til å kjøpe seg bolig i Oslo og de andre største byene. Særlig ikke med én inntekt, skriver forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i NSF.

– Sykepleiere jobber skift og til alle døgnets tider, og da kan en ikke basere seg på at alle skal ha lang pendlervei. Sykepleierlønnen handler blant annet om at sykepleiere over hele landet skal ha råd til å bo i nærheten av arbeidsstedet.

– Ser dere noen tegn til at nyutdannede sykepleiere velger bort storby-jobbene?

– Sykepleiermangelen er merkbar over hele landet. Det finnes, ifølge KS egne tall, kun to kommuner som sier de ikke har problemer med å rekruttere sykepleiere. Oslo er ikke blant unntakene. Det er klart det er ekstra tøft hvis du skal etablere deg å boligmarkedet for første gang slik nyutdannede ofte skal, skriver Larsen.

Blålys-tiltak

– Hva kan gjøres for å bedre situasjonen, lønnsøkning er åpenbart en sak, men ser dere andre muligheter? Noen steder i Danmark er det lansert billigere boliger for «blålysarbeidere»?

– Lønn er en åpenbar sak, selv om både arbeidsgivere og regjering fører strutsepolitikk på det området, skriver Larsen.

– Støtteordninger som gjør boliger billigere for blålysarbeidere er en god idé, og for så vidt noe vi har snakket med regjering om i uformelle møter. Kommuner som Lebesby har blant annet gjort politiske vedtak hvor kommunen forplikter seg til å kjøpe boligen til restgjelden dersom boligbygger ønsker å avhende boligen. Dette tar bort en del av risikoen med å bygge ny bolig, og er et viktig tiltak nettopp for å rekruttere livsnødvendig kompetanse som sykepleiere, skriver Larsen.

(Artikkelen fortsetter under statistikken)

Bare én av de utvalgte byene som er med i Eiendom Norges undersøkelse, viser et økt antall boliger tilgjengelig for de med sykepleierlønn. 

Ålesund og Sula er det eneste området hvor det ble noen flere boligobjekter tilgjengelig for de med lønnsnivå på rundt 600.000. Det var en marginal økning på bare én prosent.

For alle andre byer i undersøkelsen øker boligprisene så mye at sykepleierlønnen ikke strekker til, og færre boligobjekter blir tilgjengelig.

Færre Bodø-boliger tilgjengelig

I Bodø og Fauske var det prosentuelt en høyest økning. I 2020 var over en tredjedel av boligene på markedet innen for en sykepleierlønn. I fjor sank antallet til 17 prosent.

Også i Tromsø, Drammen, Trondheim, Bergen, Tønsberg, Fredrikstad, Sarpsborg, Hamar og Kristiansand ble mellom fem og ti prosent flere boliger for dyre i løpet av fjoråret.

Bergen, Trondheim og Tromsø

I Bergen kunne sykepleieren kjøpe 27 av 100 boliger i 2021, Tallet for 2020 var 34 av 100 boliger.

I Trondheim var over en tredjedel av boligmarkedet tilgjengelig i 2020, i 2021 gikk tallet ned til 24 av 100. 

I Tromsø var 19 av 100 boliger innenfor sykepleiernes lønnsnivå, i 2021 sank tallet til 14 av 100.

Det er særlig Østlandet som er problematisk, og indeksen viser at reguleringene gjennom utlånsforskriften er en reell begrensning for mange lønnsmottakere, ifølge Eiendom Norge.

To av hundre boliger i Oslo tilgjengelig

I Asker og Bærum og Oslo er Sykepleierindeksen lavest. I Oslo kunne en singel sykepleier kjøpe 2 av 100 boliger i 2021.

Det utgjør en veldig liten del av boligene som er omsatt og indikerer at det er vanskelig å få seg bolig i Oslo som singel-husholdning.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har trukket frem prosjektet «Oslobolig» – et samarbeid med Obos, Banenor, NREP og DNB, som skal gi 1000 flere boliger til vanlige folk. Prosjektet ble lansert rett før jul i fjor.

Fakta
Sykepleierindeksen

Indeksen måler hvor stor andel av de omsatte boligene en singel sykepleier, med en inntekt på rundt 600.000 og et studielån på 200.000, får finansiering til å kjøpe.

Det vanlige er å få låne fem ganger årsinntekten. Det vil si i underkant av tre millioner.

Dersom sykepleieren kan kjøpe en høy andel av boligene i en by, er boligprisene i byen lave. Dersom sykepleieren ikke kan kjøpe noen av boligene i en by, er det problematisk dyrt.

Indeksen er utarbeidet for noen utvalgte byer i Norge over tid.

Kilde: Eiendom Norge

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse