fbpx Skuffet over Støre og Kjerkol: – Hvorfor innfører de ikke munnbindpåbud? Hopp til hovedinnhold

Skuffet over Støre og Kjerkol: – Hvorfor innfører de ikke munnbindpåbud?

– Hvorfor kan de ikke bare innføre munnbindpåbud, slik som Bergen har gjort, spør intensivsykepleier Siw Øfstegaard Heimdal. – Da får vi kanskje en bra jul!

Intensivsykepleier Siw Øfstegaard Heimdal er frustrert etter å ha hørt statsminister Jonas Gahr Støres tale på Sykepleierkongressen på Gardermoen, som pågår fra 1. til 2. desember.

– Altfor pinglete, sier hun til Sykepleien på stand i messehallen der kongressen foregår.

– Det er jo fint at han kommer, men jeg synes ikke talen hans var spesielt rettet mot sykepleierne. Han snakker mer om helsepersonell generelt. Ja, ja, det er det med de 100 nye plassene for intensivsykepleiere. Men nå er det jo 300 intensivsykepleiere som har sluttet!

Avtalt å holde ut til jul

Heimdal jobber på Haraldsplass Diakonale Sykehus i Bergen som intensivsykepleier, og er hovedtillitsvalgt. I går var hun intervjuet i Bergens Tidende (bak betalingsmur) og fortalte hvor slitne hun og kollegaene er.

– Vi snakket tidligere om å holde ut til september. Nå sier vi til hverandre at vi skal holde ut til jul, sier hun til Sykepleien.

Hun kan ikke fatte at bruk av munnbind fremdeles bare er en anbefaling. At ikke Støre og Kjerkol i går på pressekonferansen bestemte at kommuner med høyt smittetrykk må innføre påbud, slik Bergen kommune nå har gjort.

19. november innførte Bergen påbud om munnbind i kollektivtrafikken, på kjøpesentre og i butikker og påbud om å registrere seg på utesteder.

– Her på Østlandet er det nesten ingen som bruker munnbind. Slik var det i Bergen også før påbudet kom, forteller hun.

– Så lenge det er frivilling, blir det ikke nok som bruker munnbind.

– Om alle nå bruker munnbind i tre uker, får vi en fin jul. Folk tenker at det ikke er nødvendig. Men tre av ti er ikke vaksinert. På bussen vet du ikke om den som står ved siden av deg, er vaksinert eller ikke. Dette går selvsagt ut over dem som blir syke, men det går også ut over oss helsepersonell.

Like krevende med RS-viruspasientene

Heimdal forteller at det nå er de uvaksinerte 40-åringene som kommer inn med alvorlig covid-19-sykdom. I tillegg har avdelingen stor pågang av RS-virussmittede, slik også sykehusene i hele landet opplever.

– Og det er ikke bare barn, slik man kan få inntrykk av. Disse voksne pasientene krever like mye isolering som koronapasientene, sier hun.

– Fordi folk ikke vil bruke munnbind, så skal jeg jobbe ekstra og slite meg ut. Nei, jeg gjør det ikke lenger!

Etter jul tror hun det kommer et skred av oppsigelser.

– Vi får ikke tak i ekstra folk, markedet er støvsugd for intensivsykepleiere, understreker hun. 

Applaus til Støre

I talen sa Støre blant annet: 

– Jeg vet hvor slitne dere er, jeg vil at dere skal vite at jeg vet det, jeg vil takke dere for den innsatsen.

Og fikk applaus.

Om planene for tiltak sa han: 

– Det viktigste vi kan gjøre nå, er sørge for at vi bryter av båndene mellom smitte, innleggelse og belastningen i helsevesenet.

– Vi er nødt til å ha kontroll på smitten gjennom vinteren og beskytte helsevesenet vårt, det var budskapet vi hadde i går på pressekonferansen.

– Og vi må gjøre det vi kan for å hindre nedstengning av samfunnet. Vi må heller sette inn andre tiltak, sa Støre.

Munnbindet må på

– Vi bruker munnbind når vi er ute i julehandel, når vi tar taxi og kollektivtrafikk og når vi møter helsevesenet. Da kan vi samtidig gå på julebord. Men det aller viktigste er at vi vaksinerer hele befolkningen. 

– Får vi til å vaksinere de over 65 år innen jul, vil det hjelpe på kapasiteten på helsevesenet. Da kan vi hindre nedstengning.

Statsminister Jonas Gahr Støre og NSF-nestleder Kai Øyvind Brenden

Om bemanningskrisen sa Støre: 

– Noe av de viktigste vi kan gjøre, er å sørge for at vi har nok folk med riktig kompetanse. Vi ser den utfordringen, det er en knapphet. Vi må gjøre det så godt vi kan i den akutte situasjonen vi er i nå. Men vi må også legge en langsiktig plan for at vi har nok.

Støre var opptatt av at dette ikke skal resultere i økning av private løsninger utenfor det som er tilgjengelig for alle. Og ikke stykkprisutsette tjenester.

– Vi skal investere i fellesskapets helsevesen.

Intensivsykepleier Siw Øfstegaard Heimdal er altså ikke imponert. Hun synes både Støre og helseminister Kjerkol er altfor vage i planene for å håndtere både smitte og bemanningskrise.

– Det er ikke noe av dette som får meg til å tenke at jeg vil fortsette i jobben etter jul, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse