fbpx Seks smittet etter sykepleierkongressen Hopp til hovedinnhold

Seks smittet etter sykepleierkongressen

BIldet viser Olaug Flø Brekke

Tre ansatte i NSF og tre eksterne deltakere har rapportert koronasmitte etter sykepleierkongressen som ble arrangert i begynnelsen av desember. NSF vet ikke hvor de ble smittet.

1100 sykepleiere fra hele landet deltok på sykepleierkongressen som ble arrangert 1. og 2. desember på The Qube kongressenter på Gardermoen i regi av Norsk Sykepleierforbund (NSF).

Til Adresseavisen 11. desember [bak betalingsmur] opplyser generalsekretær i NSF, Olaug Flø Brekke, at de kjenner til seks personer fra konferansen som har fått påvist koronasmitte i etterkant av kongressen. Tre av dem er ansatt i organisasjonen og tre er eksterne.

– Ikke noe å lage stort styr om

– Vet dere hvilken type koronasmitte det er snakk om?

– Nei, sier Brekke til Sykepleien.

De vet heller ikke i hvilken kommune de smittede bor i.

Til Adresseavisen uttaler generalsekretæren at «Seks smittetilfeller på en kongress med 1100 deltakere er ikke noe å lage stort styr om. Vi vet heller ikke om de ble smittet på kongressen, bare at de har vært positive etterpå».

Ba om hurtigtest før kongressen

I forkant ble alle deltakere bedt om å ta en hurtigtest så tett opp til ankomst som mulig, å holde tilstrekkelig avstand, ha på munnbind og bruke Antibac.

Adresseavisen skriver at dagen etter kongressen sendte Sykepleierforbundet ut informasjon til alle deltakere om smitten.

– Det stemmer ikke, sier Brekke.

Ba om hurtigtest etterpå også

Her er noe av informasjonen som ble sendt ut fra NSF:

«I lys av den økende smittesituasjonen med et nytt virus i omløp som i tillegg ser ut til å smitte mer og raskere, anmoder vi dere alle om å ta en ny hurtigtest i etterkant av kongressen, og helst i dag eller i morgen. Dette for å være på den sikre siden. Følg også gjerne med på helsetilstanden din videre i ti dager i tråd med FHIs råd og ha lav terskel for å teste deg om du får symptomer.»

Videre ba NSF om å rapportere til generalsekretæren dersom prøven var positiv.

– Men hvis alle ble anmodet om å teste seg i forkant og etterkant av kongressen, er det vel rimelig å anta at smitten enten har oppstått på kongressen eller på reise til og fra?

– Ikke nødvendigvis. Selv om man hadde negativ hurtigtest dagen før kongressen, kan man ha vært smittet, uten at viruset har slått ut ennå. Dette på grunn av variabel inkubasjonstid fra faktisk smittet til selv smittebærende i ulike tilfeller, sier generalsekretær Brekke.

– Leit

– NSF synes naturligvis det er leit at seks personer som deltok på kongressen er smittet med covid-19. Vår vurdering er likevel at et så lavt tall smittede på en så vidt stor kongress er et gledelig lavt tall, sier generalsekretær Olaug Flø Brekke til Sykepleien.

På spørsmål fra Adresseavisen om NSF vurderte å avlyse konferansen, svarte hun:

– Sykepleierkongressen er den viktigste møteplassen for sykepleiere. Den arrangeres bare hvert fjerde år, og grunnet covid-19 er det nå fem år siden forrige gang. Sykepleierne har strekt seg langt og stått på i snart to år under pandemien. De trenger som øvrige faggrupper i helsevesenet pusterom og faglig oppdatering. Derfor besluttet et samlet forbundsstyre å arrangere kongressen i samsvar med daværende nasjonale retningslinjer for den type arrangementer.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse