fbpx Tusenvis deltar i studie på effekten av tredje vaksinedose Hopp til hovedinnhold

Tusenvis deltar i studie på effekten av tredje vaksinedose

Over 16 000 nordmenn skal delta i en studie som skal undersøke effekten av en tredje vaksinedose hos folk med svekket immunforsvar.

Flere av disse pasientene har hatt dårlig effekt av to vaksinedoser. Derfor skal studien nå se på om beskyttelsen blir bedre med en tredje vaksinedose, skriver VG.

– Må få kunnskap

Studien ledes av Oslo universitetssykehus og er finansiert blant annet av vaksinealliansen Cepi, som har bidratt med 26 millioner kroner. Prosjektet skal rekruttere minst 6090 pasienter og 10 000 friske deltakere som har fått to doser av vaksinen, opplyser Cepi i en pressemelding.

– Selv om det er flere trygge og effektive vaksiner mot covid-19, er det avgjørende at forskning og utvikling fortsetter. Vi må få kunnskap om hvor godt vaksinene virker hos mennesker med nedsatt immunforsvar, og om de trenger tre doser i stedet for to for å få beskyttende immunitet, sier direktør Richard Hatchett i Cepi i en e-post til NTB.

Ser på immunrespons

Vaksinene som skal brukes, er de som er del av det norske koronavaksinasjonsprogrammet, Pfizer-Biontech og Moderna. Hovedmålet er å finne immunresponsen vaksinene gir i denne gruppen. Forskerne ønsker også å finne ut hvilke ulike immunnedsettende medisiner som påvirker immunresponsen etter vaksinasjon, og hvordan alder, kjønn og utvikling av forsvarsceller påvirker immunresponsen.

Effekten av koronavaksinering har ikke blitt systematisk testet hos personer med nedsatt immunforsvar, som er de som har høyest risiko for å utvikle alvorlig sykdom. Flere titalls millioner mennesker verden over lever med nedsatt immunforsvar, enten på grunn av underliggende sykdom eller medikamentell behandling brukt ved organtransplantasjon mot ulike sykdommer, ifølge Cepi.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse