fbpx Tusenvis deltar i studie på effekten av tredje vaksinedose Hopp til hovedinnhold

Tusenvis deltar i studie på effekten av tredje vaksinedose

1-2-3: To vaksinedoser har hos mange pasienter med nedsatt immunforsvar ikke gitt tilfredsstillende effekt. Nå er det satt i gang en studie som skal se på effekten av en tredje dose for denne gruppen.  Foto: Gorm Kallestad / NTB

Over 16 000 nordmenn skal delta i en studie som skal undersøke effekten av en tredje vaksinedose hos folk med svekket immunforsvar.

Flere av disse pasientene har hatt dårlig effekt av to vaksinedoser. Derfor skal studien nå se på om beskyttelsen blir bedre med en tredje vaksinedose, skriver VG.

– Må få kunnskap

Studien ledes av Oslo universitetssykehus og er finansiert blant annet av vaksinealliansen Cepi, som har bidratt med 26 millioner kroner. Prosjektet skal rekruttere minst 6090 pasienter og 10 000 friske deltakere som har fått to doser av vaksinen, opplyser Cepi i en pressemelding.

– Selv om det er flere trygge og effektive vaksiner mot covid-19, er det avgjørende at forskning og utvikling fortsetter. Vi må få kunnskap om hvor godt vaksinene virker hos mennesker med nedsatt immunforsvar, og om de trenger tre doser i stedet for to for å få beskyttende immunitet, sier direktør Richard Hatchett i Cepi i en e-post til NTB.

Ser på immunrespons

Vaksinene som skal brukes, er de som er del av det norske koronavaksinasjonsprogrammet, Pfizer-Biontech og Moderna. Hovedmålet er å finne immunresponsen vaksinene gir i denne gruppen. Forskerne ønsker også å finne ut hvilke ulike immunnedsettende medisiner som påvirker immunresponsen etter vaksinasjon, og hvordan alder, kjønn og utvikling av forsvarsceller påvirker immunresponsen.

Effekten av koronavaksinering har ikke blitt systematisk testet hos personer med nedsatt immunforsvar, som er de som har høyest risiko for å utvikle alvorlig sykdom. Flere titalls millioner mennesker verden over lever med nedsatt immunforsvar, enten på grunn av underliggende sykdom eller medikamentell behandling brukt ved organtransplantasjon mot ulike sykdommer, ifølge Cepi.

Les også:

Pfizer-vaksinen kan lagres i kjøleskap en måned: – Gode nyheter

Korona-vaksine
MÅ IKKE I FRYSEREN: Koronavaksinen fra Pfizer/Biontech blir lettere å lagre når den kan stå i kjøleskapet. Foto: Ilja Enger-Tsizikov / Mostphotos

EUs legemiddelbyrå sier Pfizer-vaksinen kan lagres i kjøleskapstemperatur i opp mot en måned. Det kan føre til at færre doser må kastes, sier Espen Rostrup Nakstad.

Den siste tiden er det blitt gjort flere undersøkelser av hvorvidt Pfizer-vaksinen kan lagres enklere enn hva som har vært tilfellet så langt. Vaksinen, som er blitt EUs foretrukne, måtte først lagres i spesialfrysere som holdt 60 til 90 kuldegrader.

Fra iskaldt, til kaldt

Senere kom legemiddelbyrået EMA frem til at den kunne lagres i vanlige frysere, og nå slår legemiddelbyrået fast at vanlige kjøleskap holder, så sant vaksinen ikke lagres i mer enn én måned. Vaksineglassene må være uåpnet.

Det vil gjøre det langt lettere å distribuere vaksinen. Behovet for lagring i svært kalde temperaturer har vært en av årsakene til at vaksiner som Astrazeneca er blitt foretrukket i blant annet Covax-samarbeidet.

Lavere risiko for svinn

Også i Norge har lagringsproblemer skapt noen utfordringer, men assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror ikke det blir avgjørende for den norske vaksineringen at vaksinen altså kan lagres lettere.

– Dette er gode nyheter, selv om det nok ikke er veldig avgjørende for det norske vaksinasjonsprogrammet. Men det gjør at man får noe større fleksibilitet ute i kommunene, og risikoen for å kaste vaksinedoser blir mindre, sier Nakstad til NTB.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.