fbpx Pfizer-vaksinen kan lagres i kjøleskap en måned: – Gode nyheter Hopp til hovedinnhold

Pfizer-vaksinen kan lagres i kjøleskap en måned: – Gode nyheter

Korona-vaksine

EUs legemiddelbyrå sier Pfizer-vaksinen kan lagres i kjøleskapstemperatur i opp mot en måned. Det kan føre til at færre doser må kastes, sier Espen Rostrup Nakstad.

Den siste tiden er det blitt gjort flere undersøkelser av hvorvidt Pfizer-vaksinen kan lagres enklere enn hva som har vært tilfellet så langt. Vaksinen, som er blitt EUs foretrukne, måtte først lagres i spesialfrysere som holdt 60 til 90 kuldegrader.

Fra iskaldt, til kaldt

Senere kom legemiddelbyrået EMA frem til at den kunne lagres i vanlige frysere, og nå slår legemiddelbyrået fast at vanlige kjøleskap holder, så sant vaksinen ikke lagres i mer enn én måned. Vaksineglassene må være uåpnet.

Det vil gjøre det langt lettere å distribuere vaksinen. Behovet for lagring i svært kalde temperaturer har vært en av årsakene til at vaksiner som Astrazeneca er blitt foretrukket i blant annet Covax-samarbeidet.

Lavere risiko for svinn

Også i Norge har lagringsproblemer skapt noen utfordringer, men assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror ikke det blir avgjørende for den norske vaksineringen at vaksinen altså kan lagres lettere.

– Dette er gode nyheter, selv om det nok ikke er veldig avgjørende for det norske vaksinasjonsprogrammet. Men det gjør at man får noe større fleksibilitet ute i kommunene, og risikoen for å kaste vaksinedoser blir mindre, sier Nakstad til NTB.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse