fbpx Koronabølge i Sørøst-Asia krever mange liv Hopp til hovedinnhold

Koronabølge i Sørøst-Asia krever mange liv

Bildet viser en mann som sørger ved siden av en grav over et familiemedlem som har dødd av covid-19
FLERE DØR: En mann sørger over et familiemedlem som har dødd av koronaviruset i Jakarta, Indonesia. Foto: Tatan Syuflana / AP / NTB

Likbålene i India sjokkerte verden, men den siste tiden har tre sørasiatiske land rapportert om flere koronadøde per innbygger enn India gjorde på det verste.

India, som har flere enn 1,4 milliarder innbyggere, har hatt aller flest koronadødsfall i hele Sørøst-Asia gjennom pandemien.

Under smittetoppen i mai rapporterte India om et ukesnitt på tre koronadødsfall per en million innbyggere, ifølge Our World in Data (se tabell under). Siden har dødstallet fortsatt å synke. Det antas likevel å være store mørketall i India, hvor testkapasiteten har vært lav.

Men i Indonesia, Myanmar og Malaysia har dødsfallene økt kraftig siden slutten av juni. Denne uken var snittet på henholdsvis 4,4, 4,3 og 4,1 per million innbyggere.

Dødssyke korridorpasienter

Helsevesenet i flere sørøstasiatiske land sliter med å håndtere alle koronapasientene som trenger akutt hjelp.

Da 38 år gamle Eric Lam ble innlagt på sykehus med korona i juni i den malaysiske delstaten Selangor, episenteret for landets smitteutbrudd, var det ingen ledige senger.

Han var likevel heldig, for selv om korridorene på sykehuset var fylt av pasienter, var situasjonen mye verre på andre sykehus i regionen, hvor flere ble behandlet på gulv eller bårer.

Lam husker ennå godt hvordan en maskin like ved ham kontinuerlig pep, og at han lurte på hva det var. Det tok to timer før en sykepleier skrudde av lyden. Senere fikk han vite at pasienten som lå der, hadde dødd.

Han var selv en av de heldige. Etter at hans egen tilstand forverret seg, ble han lagt i respirator på akuttavdelingen til tross for at de hadde nådd kapasiteten. Etter tre uker ble han bedre, og for to uker siden ble Lam utskrevet fra sykehuset.

Men lykken er bittersøt. Selv har han mistet både faren og svogeren til den dødelige sykdommen, og en annen bror kjemper for livet på akuttavdelingen.

– Jeg føler jeg har fått en ny sjanse til å leve, sier Lam.

India ble en lekse

En rekke faktorer har bidratt til den nye smitteøkningen sørøst i Asia. Flere er lei av å leve under strenge koronatiltak og har latt forholdsregler glippe. Vaksinasjonsraten er lav, og deltavarianten, som først ble oppdaget i India, sprer seg raskt.

– Dersom folk følger de grunnleggende reglene om å vaske hendene, bruke munnbind, holde avstand og bli vaksinert, vil vi se en nedgang i smittetall de neste par ukene, sier krisekoordinator for Asia og Stillehavet, Abhishek Rimal, i Røde Kors.

Likevel har ikke Malaysias nedstengning redusert de daglige smittetallene ennå. Landet, med over 32 millioner innbyggere, hadde over 10 000 nye smittetilfeller 13. juli. Siden den gang har smittetallene forblitt høye.

India har blitt en lekse for mange, og flere land har strammet inn på koronarestriksjonene.

– Mennesker i denne regionen er forsiktige fordi de har sett det verste rett foran øynene sine med flere enn 400 000 smittetilfeller per dag i India. De vil ikke at det skal gjenta seg her, forklarer Rimal.

Oksygenmangel i Indonesia

Det tar fortsatt tid før strenge tiltak virker. Indonesia registrerte torsdag sitt høyeste dødstall i pandemien, med 1449 døde på en dag.

I begynnelsen av juni hadde landet rundt 8000 smittetilfeller i døgnet. Nå er det flere enn 50 000. Men med få som tester seg, antas det faktiske tallet å være mye høyere.

Da indonesiske sykehus gikk tom for oksygen, trådte regjeringen inn og beordret produsenter til å flytte produksjonen fra industrielle formål og vie 90 prosent til medisinsk oksygen, opp fra 25 prosent.

Men selv om produksjonen er tilstrekkelig, sliter landet med distribusjonen. Flere sykehus mangler oksygen etter av behovet femdoblet seg fra 400 tonn om dagen til over 2000 tonn.

Flere er også bekymret for at Sinovac-vaksinen fra Kina er mindre effektiv mot deltavarianten, og både Indonesia og Thailand planlegger å gi helsearbeidere en ekstra dose av en annen vaksine.

Kritisk situasjon i Myanmar

I Myanmar har militærkuppet i februar, som har ført til en bølge av protester og voldelig politisk konflikt, ødelagt det offentlige helsevesenet.

Siden starten av juli har dødstallene skutt i været, og det antas at det er store mørketall av både koronatilfeller og drepte i konflikten i landet.

Den sørasiatiske samarbeidsorganisasjonen Asean har varslet at situasjonen kun vil forverres de neste ukene på grunn av akutt oksygen- og medisinmangel, lav testkapasitet, få vaksinerte og et overbelastet helsesystem.

– Regimets konfiskering av oksygen og angrep på helsearbeidere og fasiliteter siden kuppet har ført til manglende tiltro til helsevesenet. Risikoen er at krisen blir en katastrofe, advarer organisasjonen.

Nekter for overfylte gravplasser

Regimet i Myanmar gikk nylig hardt ut mot meldinger i sosiale medier om at gravlundene i Yangon var overfylte og ikke klarte å håndtere de mange døde. Dermed bekreftet de også at sykehusene slet, og at mange mennesker døde hjemme.

Cho Tun Aung, avdelingsleder for tilsynet av kirkegårdene, fortalte den militærdrevne nyhetskanalen Mywaddy at 350 arbeidere har jobbet døgnet rundt siden 8. juli for å sikre kremering og begravelser av mennesker på Yangons sju største gravplasser.

Han fortalte at de på én dag kremerte og gravla 1200 mennesker, inkludert 1065 som hadde dødd hjemme av viruset, og 169 som hadde dødd på sykehuset.

– Vi jobber i tre turnuser natt og dag for å gravlegge alle som har dødd. Det er tydelig at det ikke er et så stort problem som hevdet på Facebook, sa han.

Det finnes ingen offisielle vaksineringstall i Myanmar, men ut fra antallet tilgjengelige vaksinedoser antas det at kun 3 prosent av befolkningen er fullvaksinert.

Trygler om oksygen og en sykehusseng i India

Bildet viser to rickshaw-ambulanser med to sjåfører ikledd smittevernutstyr.
FRAKTER PASIENTER: Her står sjåfører av rickshaw-ambulanser klare til å gratis kjøring av pasienter og pårørende i New Delhi, India. Foto: Adnan Abibi/Reuters/NTB

Flere hundre tusen mennesker er døde av korona i India, men mørketallene kan være store.

Etter at det torsdag ble meldt om ytterligere 412 262 smittede, er det nå registrert 21,1 millioner koronasmittede i India siden pandemien startet. Torsdag registrerte også helsedepartementet 3980 nye koronarelaterte dødsfall.

Dermed har minst 230 168 mennesker med koronasmitte dødd i India siden pandemien startet.

Ekspertene mener imidlertid at det er store mørketall, og at det kan dreie seg om fem eller ti ganger så mange smittede og døde.

Mangler oksygen

En massiv smittebølge har den siste måneden skjøvet det indiske helsesystemet til randen av kollaps. Syke mennesker trygler om oksygensylindre og sengeplass på sykehus i sosiale medier, mens overfylte sykehus uten nok oksygen ber pasienter flytte ut.

Likene ligger i hauger ved kremasjonssteder og på kirkegårder, og familier må vente i timevis på tur for å kremere sine døde, i tråd med skikkene.

En talsmann for regjeringspartiet i New Delhi, Raghav Chaddha, sier at sykehusene bare får 40 prosent av oksygenet de trenger fra den føderale regjeringen, mens lokale myndigheter prøver å skaffe resten.

Indias høyesterett har nå beordret regjeringen til å legge frem en plan for hvordan sykehusene i New Delhi skal forsynes med oksygen.

– En tøff situasjon

Sykepleien har snakket med en sykepleier på et av sykehusene i New Delhi, som nå regnes som pandemiens episenter.

Hun forteller om fullt belegg og svært syke pasienter.

All elektiv behandling er stoppet, og om lag en tredel av pasientene har korona. De er både unge og eldre.

Normalt jobber hun åtte timers vakter, seks dager i uken. Men nå blir de ofte forlenget.

– Jeg må gjøre meg ferdig med oppgavene jeg har, sier hun.

– Det er min plikt.

I seks timer i strekk kan hun gå i fullt smittevernutstyr, uten å spise, drikke eller gå på toalettet.

– Det er en tøff situasjon å håndtere, sier hun.

Vil ikke smitte

Både hun og mannen har vært syke med korona, og innlagt på sykehus. Dette var i 2020, og heldigvis ble begge friske.

Hjemme har hun to barn i skolealder, som ikke har vært fysisk på skolen på over ett år. Også mannen hennes jobber.

– Barna hjelper meg med husarbeidet, sier hun.

Utenom jobb holder familien seg hjemme. De deltar ikke på religiøse sammenkomster, eller andre fester eller arrangementer.

– Vi vet ikke hvem som bærer smitte, og vi kan være asymptomatiske bærere, påpeker hun. Vi må stoppe denne spredningen helt.

Om viruset fortsetter å spre seg, vet hun ikke hva som vil skje.

– Hver dag ber jeg til Gud om at situasjonen vil endre seg.

Kritikk mot politikere

I politikken er det misnøye med hvordan Indias myndigheter håndterer pandemien.

Opposisjonsleder Rahul Gandhi i Kongresspartiet sier den eneste løsningen er en full nedstengning siden «regjeringen fullstendig mangler en strategi».

Statsminister Narendra Modi nøler imidlertid med å stenge ned av frykt for de økonomiske følgene. I forrige måned sa han at det er siste utvei.

En rekke delstater har imidlertid innført nedstengninger på egen hånd. Den største, Uttar Pradesh med 200 millioner innbyggere, stengte ned i fem dager denne uka.

De to nest største, Maharashtra og Bihar, er også stengt ned.

Forsøkene på å trappe opp vaksineringen hemmes av mangel på vaksiner. India, som har 1,4 milliarder innbyggere, har hittil bare vaksinert 160 millioner mennesker.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.