fbpx Ferieavvikling: – Dette er ikke forsvarlig drift Hopp til hovedinnhold

Ferieavvikling: – Dette er ikke forsvarlig drift

Sykepleier som løper og stresser.

Meldinger om sykepleiere som tilbakekalles fra ferie, har begynt å tikke inn til fylkeslederen i NSF Viken.

Fylkesleder i Viken, Linda Lavik, frykter at lav bemanning og nok en travel sommer vil få enda flere sykepleiere til å forsvinne ut av yrket.

Gjorde en kartlegging

– For å finne ut hvordan det sto til, sendte vi ut et spørreskjema til våre tillitsvalgte rett før sommeren, sier Lavik.

Svarene som kom inn, bekymrer fylkeslederen.

Lavik er opptatt av at pasientene skal ha et faglig forsvarlig tilbud også om sommeren, og at sykepleierne og lederne også skal ha ferie.

– Ferie er viktig for alle, også sykepleiere, spesielt etter en lang periode med korona – der alle sykepleiere har jobbet ut over stillingene sine, sier hun.

Lavik mener det er sykepleiermangel på grunn av dårlig organisering, dårlig lønn og dårlige arbeidsforhold.

– Sykepleiermangelen kommer tydeligere frem om sommeren. Jeg er redd for at denne sommeren skal få flere sykepleiere til å velge å gå ut av yrket.

Lavik vil at arbeidsgivere øker lønnen for å rekruttere og beholde sykepleiere og jordmødre.

– Jeg oppfordrer også medlemmene til å melde fra til statsforvalteren i Oslo og Viken når det er uforsvarlig bemanning eller tjeneste.

Les også: Ferieavvikling: – De ansatte knekker snart nakken

Frykter flere sykemeldinger

Hun frykter i tillegg at en tøff sommer vil ende opp med at flere blir langtidssykmeldte på grunn av høyt arbeidspress over lang tid.

– Det er rekordstor bruk av vikarbyrå i sommer. Det er et tegn på hvor alvorlig sykepleiermangelen er. Erfaring viser at bruk av vikarbyrå er kostbart. Ofte gir vikarbruk dårligere kvalitet på tjenestene på grunn av språkproblemer og at vikarene ikke er kjent med pasienter og arbeidsplassen, sier Lavik.

Bildet viser Linda Lavik, Norsk Sykepleierforbunds fylkesleder i Viken

Kalles tilbake fra ferie

Selv om flere av de tillitsvalgte er ute i ferie, har Lavik kontaktet noen av dem som fremdeles er på jobb, for å høre hvordan det går.

– Jeg har fått tilbakemeldinger som bekrefter at mange av utfordringene er velkjente, sier Lavik.

Fylkeslederen har også begynt å få inn meldinger om flere som har blitt tilbakekalt fra ferie på grunn av sykdom.

– Bemanningen er så lav at dersom en blir syk, så ryker det, og noen må tilbakekalles fra ferie. Dette er ikke forsvarlig drift, mener jeg.

Lavik forteller at det i tillegg er utfordringer rundt vaksineringsarbeidet.

– Mange steder er de så dårlig bemannet at mange må jobbe ekstra for at det skal gå rundt.

Vikarer som prater dårlig norsk

En av tilbakemeldingene hun har fått, dreier seg om vikarbruk:

«Vikarbyråene har problemer med å skaffe sykepleiere, de vi har fått tak i er helt elendige i norsk. Kan ikke forstå hvordan de kan bestå disse språktestene. Det er virkelig en fare for pasientsikkerheten og dette tærer på de få faste ansatte som står igjen. Snakket med en pårørende som sa at dette føltes veldig utrygt. En vikar måtte vi sende ‘tilbake’ på grunn av språkproblemer. Vedkommende ble jo ikke sendt hjem, vedkommende ble sendt til et annet sykehjem på Sørlandet. Dette er ‘big business’, vikarbyråene håver inn penger. Per i dag betaler vi mellom 600–650 kroner i ordinær timelønn for vikarer som ikke snakker norsk. Er det rart folk slutter i dette yrket.»

– Finnes ikke nok sykepleiere

– En annen utfordring er at det er så å si umulig å dekke opp sommerturnusen fordi det ikke finnes nok sykepleiere, sier Lavik og viser til en annen tilbakemelding hun har fått fra en leder:

«At det er kritisk er det vel ingen tvil om … Jeg leser en fylkesleder sier at ferien kommer ikke boms på, må være mulig å planlegge’, men det er jammen lettere sagt enn gjort når tilgangen på sykepleiere er lik null og alle skal ha ferie. Dette problemet er så mye større enn man kan håndtere på mitt nivå, ropene våres høres ikke. Jeg har ikke ferie enda, rett og slett fordi det ikke har vært sykepleiere igjen på jobb. Jeg tror nok mange planlegger så godt de kan, men hvordan bygge hus av småstein og sagflis?»

Tøff sommer også på Sørlandet

NSFs fylkesleder i Agder, Ragne S.T. Quinteros, sier til Sykepleien at sykepleierne langs sørlandskysten har tøffe dager.

– I forkant av sommeren fikk jeg mange meldinger fra både tillitsvalgte og ledere som var bekymret for hvordan de skulle klare ferieavviklingen.

Det faktum at det har blitt vanskelig å få tak i vikarer fra utlandet, har gjort årets sommerplanlegging ekstra utfordrende, ifølge Quinteros.

– Det er kjent at deltid blant sykepleiere i Agder er stor, noe som gjør at det er en stor arbeidskraftreserve i regionen. Det er ikke utenkelig at noen arbeidsgivere spekulerer i den høye deltidsprosenten og har tatt ut reserven for å dekke opp sommeren, sier hun.

– Paradoks

Enn så lenge har det ikke dukket opp noen saker på bordet til Quinteros om at noe har gått galt.

– Vi strekker oss langt, men jeg tror ikke det går så mye lenger, sier hun.

 Ragne Quinteros.

I Valle kommune har de inngått den såkalte sommeravtalen med NSF.

– Der har vi fått tilbakemeldinger om at sommeren faktisk går ganske greit. I andre enden av skalaen har jeg fått rapport fra en kommune hvor én sykepleier har ansvaret for 56 pasienter alene, sier hun.

Quinteros opplyser om at dette er det samme sykehjemmet som Unio måtte gi mange dispensasjoner til fordi de ikke hadde nok sykepleiere til å drive forsvarlig.

– Det er et paradoks at de under streiken selv mente de trengte to til tre sykepleiere på vakt. Nå, i sommer, er det én sykepleier på mange av vaktene, men vi har ikke hørt at ledelsen er bekymret over det, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse