fbpx Ingen kan kreve å få Janssen-vaksinen Hopp til hovedinnhold

Ingen kan kreve å få Janssen-vaksinen

Janssen-vaksinering kan bestilles fra tirsdag 15. juni. Det ble klart på en pressekonferanse 9. juni. Legeforeningen fraråder bruk av Janssen-vaksinen.

I mai bestemte regjeringen at de vil åpne for frivillig Janssen-vaksinering, og Helsedirektoratet fikk i oppdrag å vurdere hvordan vaksineringen utenfor det regulære vaksinasjonsprogrammet skal foregå.

Onsdag sa helseminister Bent Høie (H) at regjeringen har bestemt at vaksinen skal tilbys i begrenset omfang utenfor vaksinasjonsprogrammet.

Tilbys fra 15. juni

Vaksinen og vaksineringen skal være gratis, og fra tirsdag 15. juni skal det praktiske rundt tilbudet være på plass. Da kan man bestille time for vurdering hos privat lege, vaksinasjonsklinikker og enkelte fastleger som tilbyr vaksiner.

Mer enn 200 000 doser ligger på lager etter at vaksinen ble satt på pause i Norge i april.

Kriteriene for å kunne ta vaksinen

 • Til folk som skal på nødvendige reiser til land eller områder med høy smitte, hvor legen vurderer at nytten overstiger risikoen av å ta vaksinen.
 • Personer med en så krevende livssituasjon knyttet til det å være uvaksinert, at tiden som gjenstår til annen vaksine tilbys, truer liv og helse.
 • Når et nært familiemedlem har alvorlig kreftsykdom eller mottar annen immunsuppresserende behandling, og legen vurderer nytten til å overstige risikoen.
 • Når legen vurderer at det foreligger alvorlige psykiske lidelser, fare for liv eller vesentlig svekkelse av livskvalitet som følge av langvarig isolasjon og tung tiltaksbyrde.
 • I tillegg kan leger etter en helhetlig vurdering og kjennskap til en persons livssituasjon, vurdere at fordelene til den enkelte overstiger risikoen.

Legeforeningen fraråder bruk av Janssen-vaksinen. 9. juni åpnet regjeringen for vaksinering med vaksinen utenfor vaksinasjonsprogrammet.

– Gitt smittesituasjonen og snarlig tilgang på mer forsvarlige alternativer, er den faglige vurderingen at Janssen-vaksinen ikke bør brukes, skriver Den norske legeforening i en pressemelding 9. juni.

Bare spesielle situasjoner

Regjeringen har besluttet at innbyggere kan be om legevurdering av Janssen-vaksinen i særlige situasjoner. Det vil skje utenfor vaksinasjonsprogrammet til Folkehelseinstituttet (FHI) fra 15. juni.

Leger kan si nei

Ingen leger kan tvinges til å tilby vaksinen, og det er frivillig å ta den. Men Legeforeningen fraråder bruk av vaksinen.

– Vi står fortsatt på vår faglige vurdering og fraråder bruk av Janssen-vaksinen. Begrunnelsen er sannsynligheten for bivirkninger, og fordi vi har bedre alternativer. Helsegevinsten ved bruk av Janssen-vaksinen står ikke i forhold til helserisikoen. Dette er den samme vurderingen som Helsedirektoratet legger til grunn, sier foreningens president Marit Hermansen.

Fakta
Janssens koronavaksine

Utviklet i Nederland og Belgia av Janssen Pharmaceuticals, et datterselskap av det amerikanske konsernet Johnson & Johnson.

 • Omtales både med navnene Janssen og Johnson & Johnson.
 • Vaksinen skiller seg ut ved at bare én dose behøves for å bli ferdigvaksinert.
 • Basert på såkalt virusvektorteknologi. Et forkjølelsesvirus brukes til å frakte genetisk informasjon som utløser en immunrespons i cellene i kroppen.
 • Samme type teknologi brukes også i Astrazenecas vaksine og den russiske Sputnik-vaksinen.
 • Kan oppbevares i kjøleskap i flere måneder.
 • I en test med over 43 000 deltakere var Janssen-vaksinen 66 prosent effektiv mot moderat og alvorlig forløp av covid-19.
 • Sju millioner Janssen-doser er satt i USA (per 20. april 2021). Åtte tilfeller av blodpropp og lavt antall blodplater er rapportert. En av disse personene døde. Alle bivirkningene oppsto hos folk under 60 år, majoriteten var kvinner. De alvorlige bivirkningene oppsto opp til tre uker etter vaksineringen.
 • Vaksinen ble godkjent for bruk i EU og Norge 11. mars 2021.
 • Bruken ble stoppet i april.
 • I mai ble det klart at regjeringen arbeidet med en løsning for frivillig bruk av Janssen-vaksinen.
 • Folkehelseinstituttet og et utvalg ledet av Lars Vorland har anbefalt å fjerne vaksinen fra det norske vaksinasjonsprogrammet.

Kilder: EMA, Statens legemiddelverk, Reuters, Ritzau, Janssen Pharmaceuticals

0 Kommentarer