fbpx Over 30 helsearbeidere avslår tilbudet om dose 2 av koronavaksinen i Sandnes Hopp til hovedinnhold

Over 30 helsearbeidere avslår tilbudet om dose 2 av koronavaksinen i Sandnes

Irene Asheim Ivesdal i Sandnes kommune

– Vi trodde alle helsepersonell var glad for å få tilbudet, sier en overrasket Irene Asheim Ivesdal i Sandnes kommune. Der har 30–40 helsearbeidere takket nei til dose to med Pfizer/ Biontech-vaksinen.

Irene Asheim Ivesdal er oppgitt. Bare den dagen vi snakker med henne (19. mai), har ti helsepersonell ringt og sagt at de ikke ønsker dose 2 med koronavaksine.

Ivesdal er helsesykepleier, helsestasjonssjef og vaksineansvarlig i Sandnes kommune.

Denne og neste uke blir helsepersonell som har fått første dose med Astrazenecas vaksine tilbudt dose to fra produsenten Pfizer/Biontech, siden Astrazenecas ikke lenger skal brukes.

Les ekspertens forklaringer på hvorfor de mener at kombinering av vaksiner er trygt: Vaksinering av sykepleiere med dose to er i gang

Møtte ikke opp

I Sandnes kommune var det i forrige uke cirka 24 som enten ikke møtte opp til vaksineringen, eller ringte og sa at de ikke ønsket dose to.

Det er vaksinering av helsepersonell i kommunen to ganger i uka. Alt helsepersonell i kommunehelsetjenesten har fått første dose med Astrazeneca. Og nå har de blitt innkalt til å ta dose to med Pfizer/Biontechs vaksine.

– I forrige uke opplevde vi at ni innkalte ikke møtte opp til vaksineringen. Cirka 15 andre ringte inn og sa at de ikke ønsket dose to, forteller Ivesdal.

Hun vet ikke sikkert hvorfor, men flere oppga at de ble så dårlige etter første dose, at de ikke ønsket å utsette seg for dose to. Den andre årsaken som oppgis, er at de er skeptiske til å blande vaksiner fra to produsenter.

– Dette har ikke vært en diskusjon ved vaksinasjoner tidligere. For eksempel i barnevaksinasjonsprogrammet skjer det også at vaksiner man skal ha i flere doser, kommer fra forskjellige produsenter. Da har det ikke vært noe tema, sier Ivesdal.

Les også: Ingen nye bivirkninger fra vaksineblanding

Smittet kollega og beboer i Mysen

I Mysen har vaksineskepsis ført til en alvorlig hendelse: En helsearbeider som ikke har ønsket å vaksinere seg, smittet i midten av mai en kollega og en pasient i en omsorgsbolig. Pasienten fikk symptomer 18. mai og er nå flyttet over til helsehuset for å få tettere oppfølging.

Saken ble først omtalt i Smaalenenes Avis.

– Pasienten er dårlig, forteller Barbro Kvaal, som er smittevernlege i Indre Østfold kommune.

– Dette er alvorlig, og lederne tar nå en samtale med helsepersonell om ikke har ønsket vaksine, sier Kvaal til Sykepleien.

Pasienten er fullvaksinert.

Om helsearbeiderens arbeidssituasjon, sier hun:

– Vedkommende må da oppføre seg slik det var før vaksinene kom. Hun må bruke munnbind mer og beskytte seg bedre enn kolleger som er vaksinert.

Alle som har vært i nærheten av den ansatte, er testet, og kommunen har ifølge Kvaal kontroll på situasjonen.

Om kvelden 20. mai, etter at Sykepleien intervjuet Kvaal, skriver Smaalenenes Avis at det nå er fire smittet blant de ansatte, inkludert den tidligere omtalte. To av de fire er ikke vaksinert. Ingen flere beboere er bekreftet smittet foreløpig.

Kvaal forteller om noe skepsis blant helsepersonell til å få dose to med en annen vaksine enn Astrazenecas, altså til å blande vaksiner fra to produsenter.

– Denne og neste uke vil vise om skepsisen fremdeles er der når vaksinen skal settes, sier hun.

Vurderer ekstra tiltak

Hun påpeker at det er frivillig å ta vaksinen, arbeidsgiver kan ikke bruke tvang eller omplassere.

– Men vi vurderer ekstra tiltak rundt uvaksinerte medarbeidere. Det kan for eksempel være snakk om å oppfordre til å være nøye med hva man gjør, og hvem man er sammen med på fritiden, sier Kvaal.

Ellers er det viktig med strenge smitteverntiltak, selv om beboerne nå er vaksinert, påpeker hun.

– Selv om en eldre og skrøpelig person er vaksinert, vil det likevel være fare for at vedkommende blir smittet, da immunsystemet er svekket hos disse svakeste. Dermed kan en medarbeider med smitte, som er i den mest smittsomme fasen, være en stor fare for disse skrøpeligste, sier Kvaal.

Indre Østfold kommune har fem sykehjem og to distrikter i hjemmesykepleien. 90 prosent av helsepersonellet er vaksinert med første dose. Dette ble gjort i mars.

–Det har vært lite smitte i kommunale institusjoner, vi har vært heldige, men nå skjedde det altså, sier Kvaal med henvisning til hendelsen på Mysen.

Er det oppslutning om vaksineringen i din kommune? Tips oss her

NSF: – Forstår uroen

– Uroen ved å bli såkalt kryssvaksinert er forståelig, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund.

NSF fikk en del henvendelser etter at det ble kjent at Astrazeneca-vaksinen kan ha alvorlige og dødelige bivirkninger og ble tatt ut av koronavaksinasjonsprogrammet. Mange har lurt på om det å få den andre dosen med Pfizer/Biontech og Moderna, vaksiner som er laget med en annen teknologi, er trygt.

– Kryssvaksinering er nytt, men etter at FHI arrangerte et webinar om dette 12. mai har vi inntrykk av at skepsisen har roet seg. Det viser at det er stort behov for informasjon, sier Larsen.

NSF mener det er behov for kontinuerlig informasjon om forskningen rundt temaet.

– Det er gjort gode studier som viser at kombinasjonen ikke utgjør større risiko enn vaksinering med to doser fra samme produsent, sier Larsen til Sykepleien.

Les om FHIs webinar: Mange spørsmål hos dem som har fått første dose

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse