Erna Solberg lover at barn og unge vil prioriteres når samfunnet gjenåpnes
Statsminister Erna Solberg (H) redegjorde onsdag for sin strategi for gjenåpningen for Stortinget.
I sin redegjørelsen sa Erna Solberg at barn og unge vil prioriteres først når regjeringen skal åpne opp samfunnet. Deretter kommer hensynet til arbeidsplasser og næringsliv.
– Vi skal gjøre dette trinnvis og kontrollert. Når vi har åpnet opp ett trinn, vil vi som hovedregel vente i tre uker før vi går videre til neste trinn. Når vi ser at det er trygt, og smitten ikke øker igjen, vil vi gå videre til neste trinn i planen.
Regjeringens plan innebærer at det vil ta minst mellom ni og tolv uker før de fleste tiltak er opphevet.
Sier ingen skal stå alene
– Noen vil stå igjen med konsekvensene av pandemien lenger enn andre. Noen vil ha helseproblemer etter gjennomgått sykdom. Noen barn har vært utsatt for vold i hjemmet. Noen vil henge etter på skolen. Noen vil ha psykiske helseutfordringer. Andre vil ha problemer med å skaffe seg jobb, sa Solberg.
Statsministeren fortalte videre at regjeringens mål er at ingen skal stå igjen alene med sine utfordringer forårsaket av pandemien
– Regjeringen vil derfor følge opp disse områdene fremover. Vi vil kartlegge utfordringene og identifisere målrettede tiltak. Mye av arbeidet er satt i gang, sa Solberg.
Koronasertifikat til vaksinerte
Statsministeren varslet at nordmenn som er vaksinert eller har immunitet etter sykdom, vil kunne få et koronasertifikat. Det jobbes også med egne råd for fullvaksinerte.
– For å kunne dokumentere at vi er vaksinert, at vi har tatt en koronatest, eller har naturlig immunitet etter gjennomgått covid-19, jobber vi nå med å lage et koronasertifikat, sa Solberg.
Hun pekte på at den norske løsningen vil være i tråd med EUs digitale Grønne Sertifikat. Det har vært en klar ambisjon fra EU og WHO at den europeiske løsningen skal være tilpasset en internasjonal løsning.
– Regjeringen utreder også om en forenklet utgave av et koronasertifikat også kan brukes nasjonalt for å kunne åpne opp mer og raskere, gjennom digital dokumentasjon av test- og vaksinestatus, sa hun.
Fire trinn
Regjeringens gjenåpningsplan består av fire trinn og inneholder en oversikt over hvilke tiltak som vil kunnes lettes på i hvert trinn (se faktaboks med flere detaljer om de ulike trinnene nedenfor).
Det første, forberedende, trinnet er å komme tilbake til det tiltaksnivået vi hadde før 25. mars. Da ble nye nasjonale tiltak innført for å håndtere den stigende smitten i ukene før påske.
Solberg sier regjeringen neste uke vil vurdere om alle eller deler av nasjonale tiltakene som kom 25. mars, kan reverseres.
Solberg sier det er behov for å se resultater av hvert trinn, før man går til det neste. For å ha sikre nok data, må det gå om lag tre uker mellom hvert trinn.
Solberg sier situasjonen vil bli vurdert basert på tre punkter
- Smittesituasjon og sykdomsbyrde
- Kapasitet i helsetjenesten
- Vaksinasjon
(Artikkelen fortsetter nedenfor faktaboksen.)
Ap og Frp kritisk til sprikende budskap
Arbeiderpartiet (Ap) og Fremskrittspartiet (Frp) mener regjeringen må sørge for orden i kommunikasjonen rundt gjenåpning av samfunnet.
– Det er klokt å ikke sette noen dato. Det siste folk trenger nå, er nye nedturer, sa Frp-nestleder Sylvi Listhaug etter at Solberg hadde lagt planen fram for Stortinget.
De siste dagene har det kommet flere uttalelser i mediene om gjenåpningstakten.
Ledelsen i FHI mente R-tallet må ligge under 1 i uker og kanskje måneder før landet kan gjenåpne, mens beskjeden fra Helsedirektoratet var at antall koronatilfeller må godt under 200 per døgn. Helsedirektøren sa også at første trinn i gjenåpningen kunne komme i gang i slutten av mai.
Utspillene bidrar til å forvirre folk, mente Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han oppfordret regjeringen til å ha kontroll med kommunikasjonen.
– Når det ikke er satt en dato, bør en ikke gi inntrykk av at det er en klokke som tikker, sa han.
0 Kommentarer