fbpx Helsetilsynet: – Tenk deg om før du deltar i vaksinedebatter Hopp til hovedinnhold

Helsetilsynet: – Tenk deg om før du deltar i vaksinedebatter

Bildet vise en person som holder en telefon
PROBLEMATISK: At helsepersonell bidrar til å spre uvitenskapelige påstander og feilaktig medisinsk informasjon, er problematisk, sier Heidi Merete Rudi. Foto: Mostphotos

Helsetilsynet ønsker ikke tilsynssaker om helsepersonell som sprer feilinformasjon om vaksiner i sosiale medier på sitt bord.

Helsetilsynet la nylig ut en sak på sine nettsider der de oppfordrer helsepersonell til å være saklige når de deltar i vaksinedebatter som foregår i sosiale medier, eller i tradisjonelle medier.

– Hvorfor gjør dere dette?

– Vi vil rett og slett at helsepersonell tenker seg om, sier assisterende direktør i Helsetilsynet, Heidi Merete Rudi og utdyper:

– Vi er opptatt av at helsepersonell har ytringsfrihet og ønsker ikke å kneble noen. Men … når du ytrer deg om saker som du brenner for som privatperson, er det én ting – bruker du tittelen din som helsepersonell, så har du et ansvar for at det du sier, er forskningsbasert kunnskap, og at kildene du viser til, er kvalitetssikret, sier Rudi.

At helsepersonell bidrar til å spre uvitenskapelige påstander og feilaktig medisinsk informasjon, er ifølge Rudi problematisk.

Statsforvaltere har måttet kalle helsepersonell inn på teppet

– Har dere fått noen saker på bordet om dette?

– Nei. Ikke ennå, sier Rudi.

Heidi Merete Rudi

VÆR SAKLIG:– Tenk deg om når du diskuterer saker du brenner for privat i det offentlige rom, oppfordrer Heidi Merete Rudi.

Rudi sier at de har fått meldinger fra statsforvaltere som har måttet ta kontakt med helsepersonell som har vært aktive i antivaksinedebatter, og som bruker tittelen sin når de diskuterer.

– Hvilken yrkesgrupper er det statsforvalterne har snakket med?

– Leger. Men det er ikke mange saker det er snakk om. Kanskje en håndfull, sier hun.

Rudi sier at informasjonsskrivet på nettsiden er ment som et «føre var».

Vi ønsker ikke at helsepersonell som viser til feilinformasjon og dårlige kilder, skremmer pasienter eller andre så mye at tilsynsmyndigheten får klager som ender opp som tilsynssaker, sier hun.

– Tenk deg om

Så oppfordringen fra Helsetilsynet lyder:

– Tenk deg om når du diskuterer saker du brenner for privat i det offentlige rom. Hvis du bruker tittelen din som helsepersonell, så tillegges argumentene dine mer tyngde. Vær helt sikker på at kilder du viser til, og informasjon du kommer med, er forankret i allment aksepterte vitenskapelige standarder og forskningsbasert kunnskap.

Hun legger til at det er viktig at helsepersonell diskuterer saklig når de deltar i debatter.

– Dersom de driver med feilinformasjon, kan det få konsekvenser, fordi tilliten til helsevesenet svekkes, sier Rudi.

Helsetilsynet er tydelige på at det er greit å være mot vaksinering, og at dette er helt frivillig og opp til den enkelte.

– Arbeidsgiver kan likevel legge føringer for vaksinering av sine ansatte og kan nekte ansatte som ikke ønsker å vaksinere seg, å for eksempel jobbe med utsatte pasientgrupper, sier hun.

Her kan du lese hele informasjonsskrivet fra Helsetilsynet.

NSF-leder: - Sykepleiere skal være restriktive på sosiale medier

NSF-leder: Eli Gunhild By

Det som skjer på arbeidsplassen, hører som hovedregel ikke hjemme på internett, mener NSF-leder Eli Gunhild By.

Les mer: Tema om helsepersonell og sosiale medier

Seniorrådgiver Tor Ottersen i Helsedirektoratet mener i Dagsavisen i dag at det klokeste for sykepleiere - og andre - er å holde jobbprofilen på Facebook fri for jobbsnakk.

- Er du enig i det, Eli Gunhild By?

- Som hovedregel mener jeg at det som skjer på en sykepleiers arbeidsplass ikke hører hjemme på internett, sier leder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By. 

- Men vi lever i en ny tid der mange av våre medlemmer bruker sosiale medier til å kommunisere med. Som sykepleier har de både yrkesetiske retningslinjer og lovverket å forholde seg til. Og dette ligger det en forpliktelse i, sier hun. 

- Dersom taushetsplikt er ivaretatt, er ikke sosiale medier en god arena for sykepleiere å ta en jobbfaglig debatt –både sykepleiere imellom og med andre?

- En sykepleier skal ikke diskutere individrettet pasientbehandling på åpne fora, dette for å ivareta pasientens integritet, sier hun. 

- Jobbfaglige diskusjoner finnes på enhver arbeidsplass og andre fora. Både tverrfaglig, sykepleiefaglig og individrettet, gjennom veiledning og undervisning.

- For å unngå uheldige situasjoner, anbefaler NSF at sykepleiere er svært restriktive med å legge ut og debattere arbeidsrelaterte hendelser på sosiale medier, sier hun.

- I et samfunn som beveger seg mot økt åpenhet – er det da riktig at sykepleiere ikke skal kunne si noe som helst om sin jobbhverdag på nett?

- NSF er generelt for et åpnere samfunn, men dette skal ikke gå på bekostning av taushetsplikten overfor pasienter og pårørende, sier hun.

For å unngå uheldige situasjoner, anbefaler NSF at sykepleiere er svært restriktive med å legge ut og debattere arbeidsrelaterte hendelser på sosiale medier.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.