fbpx Sykehjemsbeboere i Moss fikk nær dobbel dose med koronavaksine Hopp til hovedinnhold

Sykehjemsbeboere i Moss fikk nær dobbel dose med koronavaksine

Sykepleier i en gang på sykehjem
SYKEHJEM: Beboere fikk nesten dobbel dose med koronavaksinen.  Illustrasjonsfoto: Mostphotos

28 beboere ved Orkerød sykehjem i Moss fikk nesten dobbel dose med koronavaksinen fra Pfizer-Biontec tirsdag, melder VG.

Pårørende til beboere ved sykehjemmet ble senere samme dag varslet av kommunen om at det hadde blitt gitt mellom 1,5 til 1,8 ganger den dosen de skulle hatt av vaksinen.

– Vi har blandet feil. Vi skal alltid blande inn noe væske, og de som skal sette vaksinene, har tilsatt for lite, sier kommuneoverlege Kristian Krogshus til avisa.

Menneskelig svikt

Hun beklager og forklarer at det har skjedd en menneskelig svikt. Tirsdag kveld hadde ikke kommuneoverlegen fått melding om at noen av de berørte beboerne hadde opplevd bivirkninger.

De 28 beboerne fikk sin andre dose av vaksinen tirsdag.

:

OUS og mutert virus: Ber ansatte avvikle bistillinger

Svein Erik Urstrømmen, foretakstillitsvalgt for NSF på Oslo universitetssykehus (NSF)
HVEM GJELDER DET? – Dette handler om de som har OUS som hovedarbeidsgiver, og bistilling i Nordre Follo eller i de ti nabokommunene til Nordre Follo. Eller omvendt, sier foretaktillitsvalgt Svein Erik Urstrømmen. Arkivfoto: Marit Fonn

Permisjon med lønn og økt stilling for en periode. Det kan være løsningen når Oslo universitetssykehus ber ansatte avvikle bistillinger, opplyser foretakstillitsvalgt Svein Erik Urstrømmen.

  • Ansatte som har bierverv i institusjoner som er lokalisert i kommunene som er berørte av den muterte virusvarianten, må midlertidig avvikle disse.

Dette var ett av flere tiltak Oslo universitetssykehus (OUS) satte i kraft 24. januar, for å møte utbruddet av det britiske muterte koronaviruset i Nordre Follo.

I Facebook-gruppen Sykepleierforumet lurer en sykepleier som har to stillinger, på hvilke regler som gjelder for lønn og permitteringer i denne akutte situasjonen.

«Dette MÅ du ta med tillitsvalgt», tipser Kenneth Sandmo Grip, som selv var foretakstillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund (NSF) på St. Olavs hospital i en kommentar i Sykepleierforumet. Han er nå fylkesleder i Trøndelag.

OUS eller Nordre Follo som hovedarbeidsgiver?

Sykepleien ber Svein Erik Urstrømmen, foretakstillitsvalgt for NSF på OUS, forklare den nye regelen:

– Det handler om de som har OUS som hovedarbeidsgiver, og bistilling i Nordre Follo eller i de ti nabokommunene til Nordre Follo, sier han.

– Det gjelder også de som har hovedarbeidsgiver i Nordre Follo eller de andre kommunene og bistilling på OUS.

Bestemmelsen er altså knyttet konkret til det lokale utbruddet av det muterte viruset i Nordre Follo, men kan eventuelt gjelde for andre områder som måtte få tilsvarende lokale utbrudd.

Les også: 8 av 120 prøver fra Nordre Follo hadde mutert virus

– Kan få økt stillingsbrøken i en periode

Saken har vært tema på et morgenmøte på sykehuset i dag, 26. januar.

– Når det gjelder kritisk personell, kan det hende sykehuset må se individuelt på det, sier Urstrømmen.

Den foretakstillitsvalgte understreker at bestemmelsen er tenkt som en midlertidighet.

– Vil de som mister en bijobb, bli kompensert?

– For ansatte som ikke har full stilling på OUS, og som har et arbeidsforhold i en av de berørte kommunene, kan vi se om OUS i en periode kan øke stillingsbrøken, ble det sagt på møtet i dag.

– Vil få permisjon med lønn

Han legger til:

– Det er også sagt at hvis ansatte ikke kan komme på jobb på OUS, vil de få permisjon med lønn. Det avhenger av hvor man har hovedarbeidsforholdet, sier Svein Erik Urstrømmen.

– Vi får håpe at dette vil være for en begrenset periode, og at vi får kontroll på smittespredningen. Smittetallet i Oslo er jo svakt synkende. Nå gjelder det å få kontroll med det muterte viruset, så det ikke spres.

– Det var dette viruset som var dagens tema på møtet?

– Ja, om hvordan sykehuset kan håndtere situasjonen til vi vet mer om hvordan man kan isolere utbruddet som pågår. Det er en fortløpende diskusjon. Vi vet ikke hvor lenge det vil vare, sier Urstrømmen.

– Spør de tillitsvalgte

Han opplyser at det snart vil komme ny informasjon fra OUS om dette.

Urstrømmen anbefaler NSFs medlemmer som opplever uklarhet og usikkerhet om hva som gjelder i denne akutte situasjonen, å ta kontakt med sine tillitsvalgte.

De nye tiltakene på OUS

Her er alle tiltakene på OUS som gjelder for alle ansatte, avdelinger og pasienter fra 24. januar klokken 18:

  • Alle ansatte og pårørende i klinisk virksomhet der pasientbehandling foregår, skal bruke munnbind hele dagen i alle situasjoner.
  • Oslo universitetssykehus innfører generelt besøksforbud i sykehuset. Nødvendige ledsagere – som for eksempel tolker, partner/ledsager til fødende og barselkvinner, og barn – slipper inn. Sykehuset tillater ellers kun besøk til kritisk syke pasienter.
  • Video eller telefonkonsultasjon skal brukes der dette er mulig, for alle planlagte avtaler
  • Pasienter fra andre områder enn Nordre Follo skal komme til timen som planlagt, med mindre de er informert om noe annet.
  • OUS innfører ikke ytterligere tiltak for pasienter og ansatte fra andre områder enn Nordre Follo.
  • Det er påbudt med hjemmekontor så langt det er praktisk mulig.
  • Det er allerede før dette utbruddet iverksatt utvidet bruk av åndedrettsvern i sykehuset i behandling av kjent covid-syke pasienter. Det er ikke behov for ytterligere tiltak. eHåndbok-prosedyrene gjelder.
  • Ansatte som har bierverv i institusjoner som er lokalisert i kommunene som er berørte av den muterte virusvarianten, må midlertidig avvikle disse.
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.