fbpx Får hodepine etter jobb fordi hun må gå fire timer uten å drikke Hopp til hovedinnhold

Får hodepine etter jobb fordi hun må gå fire timer uten å drikke

Bildet viser Tonje Sagvolden

Streng rasjonering på smittevernutstyr. Trange skyllerom. Pasienter med tilgang til felleskjøkken, oppvask og mat. Frykt for økt tvang ved smitte. Sykepleierne i kommunene er bekymret for dårlig smittevern.

En sykepleier i Bergen er bekymret for det dårlige smittevernet hun opplever ved et lite sykehjem som har plass til 60 pasienter: 30 somatiske og 30 demensplasser, pluss dagavdeling. Hun vil være anonym, men Sykepleien kjenner hennes identitet.

– Munnbind var låst inn på styrers kontor

– Da Bergen strammet inn smittevernrutinene tidligere i høst, hadde vi ikke nok utstyr. Vi hørte på nyhetene at ansatte i sykehjem skulle bruke munnbind. Fikk ikke informasjon fra jobb, verken e-post eller tekstmelding. Munnbind var låst inn på styrers kontor, sier hun.

De første vaktene fikk de beskjed om å bruke to munnbind per vakt. Tre personer på jobb fikk seks munnbind de skulle klare seg med gjennom vakten. Men dette ble siden ordnet opp i.

– I starten av pandemien hadde vi ikke hansker med lang mansjett. Vi må nå bruke billige vinyl- og plasthansker i stell og spare på blå nitrilhansker. Nitril er tryggest angående gjennomtrengning av uønskede stoffer og mikroorganismer, de er mer elastiske og mer allergivennlige.

A4-plastark som visir

I dag har de hjemmelaget 3d-printet hodebånd som de skal feste gjennomsiktige A4-plastark (overheadplast) på som ansiktsvern for dem som har egne briller, dersom de får covid-19 inn. De uten egne briller bruker vanlige vernebriller.

– Jeg har ikke sett fungerende ansiktsvern eller hårnett i bruk, sier hun.

Ifølge kommuneoverlegen i Tingvoll, Bjarne Storset, kan overheadplast gjøre nytten som visir, skriver Aura Avis.

– Pasienter virrer rundt

Pasientene er delt opp i seks grupper med ti pasienter i hver. Oppholdsrom for hver gruppe er en liten spisestue med kombinert kjøkken/anretning. 

– Demente pasienter virrer rundt uten at vi har mulighet til å hindre tilgang til kjøkkenbenk, mat og oppvask.

– Har dere mulighet til å isolere pasienter med fastvakt dersom de skulle bli smittet?

– Ved utbrudd av covid-19 vet jeg ikke om vi ville fått fastvakt. 

Etter koronapandemien har sykehjemmet fått kodelås på tre gruppedører. Ved smitte kan de låse og hindre vandring mellom de tre gruppene med ti pasienter på hver. 

– Men jeg er redd for at en smittesituasjon vil gi økt tvangsbruk, og at det kan bli brukt isolering og låsing av pasientrom uten nok bemanning. Jeg frykter vi vil få dilemma mellom etikk og smittevern, sier sykepleieren.

Lite skyllerom uten ordentlig ren sone

Skyllerommet er lite og har ikke plass til å dele forskriftsmessig inn i ren og uren sone. 

– Vi går inn og ut forbi søppel og tøysekker for å komme til håndvasken. Eneste rene sone blir da en bleiekladd oppå dekontaminatoren hvor vi legger fra oss reint som vi tar ut av maskinen.

– Hittil har vi unngått smitte, men jeg er bekymret.

bildet viser munnbind, hansker og håndsprit

To munnbind per dag og hodepine etter vakt

Tonje Marie Wallin Sagvolden jobber på Lilleborg, et av de fire helsehusene i Oslo hvor de har korttids- og rehabiliteringsplasser.

– Vi har ikke nok utstyr. Vi får to munnbind per vakt. Men hva om munnbindet blir fuktig, da skal det jo byttes. Og drikke kan jeg bare gjøre den ene gangen jeg har et munnbind å bytte til. Det vil si at vi går fire timer uten å drikke, sier hun.

Hun er helt skutt når hun kommer hjem og har mer hodepine enn før.

– Jeg har blitt nødt å innføre en ettermiddagshvil for å komme meg gjennom dagen, sier hun.

Hun har opplevd å komme på vakt og se at de har vært tomme for munnbind.

Gaffa rundt armene og lite hansker

Smittefrakker er uten strikk rundt armene, så personalet har med sin egen private teip som er sterk nok til å lage ordentlige mansjetter av. Sagvolden bruker gaffa.

Hansker har de heller ikke nok av.

– Dette rasjoneres, det er ikke nok til å ha en pakke av hver størrelse på hvert rom. På min siste vakt hadde jeg uflaks. På «mine» rom denne dagen sto valget mellom størrelse small og extra large. Jeg bruker medium. Så da var det bare å jobbe med hansker som var enten altfor trange eller som datt av.

– Jeg kan ikke akkurat si at vi føler oss trygge.

To munnbind per vakt hos hjemmesykepleien i Enebakk

Også i Enebakk kommune får hjemmesykepleierne to munnbind per vakt. 

– Vi bruker et før lunsj, og et etterpå, forteller en anonym sykepleier til Sykepleien.

– Jeg synes ikke det er greit. Det burde vært nytt munnbind for hvert pasientbesøk. Vi har det på i cirka fire timer, fra første pasient, i bilen, og til siste pasient.

– Hva gjør dere ved mistenkt covid-19-smitte hos pasient?

– Da er det fullt smitteregime inntil eventuelt negativt svar foreligger.

Streng rasjonering i Melhus

I Melhus kommune får de beskjed om at leverandører er tomme for både munnbind, hansker og smittefrakker, skriver Sonja Heggvold Engan på Sykepleiens Facebook-side. Hun jobber i hjemmesykepleien.

– Vi har hatt streng rasjonering på alt forbruksmateriell siden pandemien kom. Tillitsvalgte og verneombud er godt informert om ståa, men det oppfattes som at det er lite å gjøre noe med, sier Engan og legger til:

– Vi har hatt lavt smittetrykk av covid-19 i vår kommune, men smittevernutstyr er høyst nødvendig i mange andre situasjoner i hjemmetjenesten. For eksempel ved bistand rundt personlig stell og pleie, sårstell, håndtering av urin og avføring, ulike aseptiske og antiseptiske prosedyrer. Det er i senere år økt forekomst av ulike multiresistente bakterier som vi også må beskytte både oss selv og omgivelsene for.

Rådmannen sier de har kontroll

Rådmann Katrine Lereggen sier til Sykepleien at situasjonen har vært betydelig mer krevende i tidligere fase av pandemien, men at de opplever å ha kontroll per i dag.

– Ansatte i hjemmetjenesten har gjennom perioden hatt tilgang til nødvendig smittevernutstyr. Leder for hjemmetjenesten har i denne perioden kun mottatt ett avvik som omhandler mangel på smittevernutstyr, sier hun.

Avviket gjaldt engangsstellefrakk og ble løst ved å anvende dusjforklær, tøyfrakker og hyppig bytte av uniform. Kommunen har senere fått tilsendt et større antall stellefrakker gjennom den nasjonale ordningen for fordeling av smittevernutstyr og lagerkapasiteten vurderes i dag å være god.

– Det ligger smittevernutstyr lett tilgjengelig i alle bilene som anvendes av hjemmetjenesten, og hver avdeling har ferdig istandgjort test-kit, som enkelt kan tas med ut til den enkelte tjenestemottaker.

Mangel i tidlig fase

Rådmannen medgir at enkelte avdelinger opplevde mangel på smittevernutstyr, herunder sprit og munnbind i den tidlige fasen.

– Dette var en utfordring som ble løst ved at avdelingsleder utarbeidet en oversikt over lokalt lager og sikret en fordeling ut ifra behov. Pandemien har gjort det nødvendig å planlegge organiseringen og fordelingen av smittevernutstyr, slik at vi ikke lenger tar med hele esker med hansker eller munnbind ut til den enkelte tjenestemottaker, sier hun.

Rådmannen vurderer at kommunens smittevernlager er tilstrekkelig per nå.

– Men ved et stort og langvarig smitteutbrudd i våre tjenester, vil vi ha behov for påfyll. Melhus kommune har gjennom covid-19-pandemien også erfart at det er behov for å ha et større lager av smittevernutstyr enn det som tidligere har vært praksis hos oss. Vi har derfor lagt inn bestilling for åtte måneder for 2021, slik vi er bedt om av nasjonale helsemyndigheter, sier Lereggen.

Tom for hansker i forrige uke

Sonja Heggvold Engan er enig i at de har utstyr på lager en stund hvis det skulle oppstå et større utbrudd i kommunen.

– Men vi har ikke nok til bruk etter føre-var-prinsippet rundt om i hjemmene til tjenestemottakerne, både for pasientenes, pårørendes og personalets sikkerhet.

Hun opplever rasjoneringen slik:

– Vi skal ikke bruke munnbind inne hos brukerne med mindre det strengt tatt er enten påvist smitte, eller når vi krysser sonegrensene. Om vi skal bruke munnbind hver gang vi holder kortere avstand enn en meter til våre brukere i stellsituasjoner, vil lageret gå tomt på kort tid. Vi har også fått beskjed om at leverandør er tom for hansker, seinest i forrige uke, og at det er uvisst når det kan skaffes nye, sier Engan.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse