fbpx Vil stenge avdeling etter sykepleierflukt Hopp til hovedinnhold

Vil stenge avdeling etter sykepleierflukt

Sykepleier som løper og stresser.

Seks sykepleiere har sagt opp ved rehabiliteringsavdelingen ved Helsehuset i Tromsø – nå vil seksjonslederen stenge avdelingen midlertidig.

– Jeg kan ikke stå inne for å drifte en avdeling der vi ikke har sykepleiere på dag og aften. Slik ser det ut nå, etter at seks av sykepleierne har sagt opp, sier Roar Evjen, konstituert seksjonsleder i Tromsø kommune.

Stillingene er lyst ut, men ingen har søkt, opplyser han.

iTromsø [krever innlogging] og NRK har omtalt saken.

Ikke nok sykepleiere

Evjen sier til Sykepleien at han nå ikke kan garantere forsvarlig drift ved rehabiliteringsavdelingen ved Helsehuset i Tromsø, og derfor vil at avdelingen blir midlertidig stengt når oppsigelsestiden til sykepleierne går ut før jul.

Grunnbemanningen er 8 på dag og 7 på aften, inkludert både sykepleiere og helsefagarbeidere, opplyser Evjen. 

Han har ikke oversikt over hvor mange som er sykepleiere og hvor mange som er helsefagarbeidere i grunnbemanningen, men han sier det uansett ikke vil være nok sykepleiere til å holde avdelingen åpen når seks sykepleiere forsvinner.

Har mottatt mange avviksmeldinger

– Hvordan har Helsehuset kommet i denne situasjonen?

– Vi har hatt utfordringer med rekrutteringen helt siden starten i 2017, sier Evjen.

– Mye av driften ved Helsehuset har vært basert på innleide vikarer fra vikarbyrå, fordi vi ikke har fått tak i nok faste sykepleiere. 

– Ledelsen har oppfordret til å melde avvik, slik at vi får vite hva som ikke fungerer som det skal. I perioder har det da kommet så mange avvik at vi har hatt problemer med å følge opp. Vi har ønsket avvik, men vi har ikke klart å ta unna alt som har kommet inn. Nå mener jeg vi skal være à jour, sier han.

– Vi har kanskje gjort for lite og for sent

– Det har vært mye kritikk av Helsehuset, og jeg vil gjerne få frem at det er mange ansatte som fortjener å bli sett for den gode innsatsen som gjøres hver dag, sier Evjen.

– Samtidig har forsvarligheten stått i fare. Det handler om flere ting, blant annet at det har vært vanskelig å rekruttere sykepleiere, og at vi ser at vi ikke har planlagt med nok bemanning i forhold til arbeidsbelastningen.

– Blant annet er det lagt opp til flere rehabiliteringsplasser enn vi har hatt pasienter. Det har vært 17 plasser, og det har nok vist seg å være for mange per i dag.

Evjen sier de har endt med at mange syke sykehjemspasienter har blitt liggende på rehabiliteringsavdelingen.

– Vi har gjort noen grep, men kanskje for lite og kanskje for sent. Men hadde jeg visst hva jeg skulle gjort for å unngå denne situasjonen, skulle jeg gjort det tidligere, sier Evjen.

Evjen opplyser at han vil ta avgjørelsen om en midlertidig stengning i løpet av denne uken.

– Pasientene fordeles på andre avdelinger på Helsehuset så fort det lar seg gjøre, og de ansatte skal vi gå i dialog med om å bli omdisponert til andre liknende arbeidsoppgaver på Helsehuset, sier han. 

– Mange grunner til sykepleierflukten

Daniel Brox er hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund i Tromsø kommune.

– Tilbakemeldingene jeg har fått, er at dette har utviklet seg over tid. Oppsigelsene har kommet over tid, og sykepleiere har oppfattet at avvik ikke har blitt tatt alvorlig. Først var det to sykepleiere som sa opp, og så har det ballet på seg, sier han.

Sykepleiergruppa har opplevd at fagmiljøet har blitt svekket, ifølge tilbakemeldingene han har fått.

Han sier at en utfordring på Helsehuset er at pasientene egentlig skal komme inn på korttidsplass, rehabiliteres og så komme raskt hjem igjen. 

– Men en tredel av de innlagte på rehabiliteringsavdelingen er pasienter som venter på sykehjemsplass, sier Brox.

– De som har søkt seg til Helsehuset for å kunne jobbe med rehabiliteringssykepleie oppdaget i løpet av årene at det ble mer sykehjemssykepleie. Hadde de hatt lyst til å drive med det, hadde de søkt seg til sykehjem, påpeker han.

– Så det er mange grunner til at sykepleierne nå flykter fra avdelingen, sier Brox.

– Må sette alle kluter til

– I de siste møtene med arbeidsgiver har vi hatt en god tone, og jeg opplever nå at både enhetsleder og seksjonsleder tar avvikene på alvor og tar dem opp i plenum, sier Brox.

Han mener likevel at tiltakene kommer for sent, og at man ikke har vært proaktiv nok for å rekruttere og beholde sykepleiere ved Helsehuset.

– Det er dyrt å gi økonomisk kompensasjon i form av rekrutteringstillegg og tillegg for å beholde sykepleiere, men det er mye dyrere å leie sykepleiere fra vikarbyrå.

– Kommunen må nå sette alle kluter til for å rekruttere og beholde sykepleiere ved Helsehuset. 

– Alvorlig varsel

Gunhild Johansen (SV), byråd for helse og omsorg i Tromsø kommune, sier til NRK at de tar situasjonen på alvor:

– Nå har vi fått et veldig alvorlig varsel om at ting ikke er bra nok på Helsehuset, sier hun.

– De signalene vi politikere har fått, er at det er et stort arbeidspress. Det må vi gjøre noe med umiddelbart, sier Johansen til NRK.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse