fbpx Statsbudsjettet: NSF vil ha en egen sykepleierpakke Hopp til hovedinnhold

Statsbudsjettet: NSF vil ha en egen sykepleierpakke

Lill Sverresdatter Larsen, NSF-leder

Fastlegeordningen styrkes med 450 millioner ekstra kroner. LIS-legene får 26 millioner øremerket. Sykepleierne er ikke like heldige.

I 2019 ble helse- og omsorgsminister Bent Høie spurt om hvilken av fire utfordringer som haster mest: Fastlegemangel, sykepleiermangel, antibiotikaresistens, legemiddelmangel. «Sykepleiermangel», svarte han da kjapt.

Les intervjuet her:Bent Høie: Sykepleiermangelen haster mest

450 millioner til leger i kommunen

I 2020, da regjeringen legger frem forslaget til statsbudsjett for 2021, er det fastlegeordningen som får øremerkede midler: 450 millioner.

Sykepleietjenesten i kommunene ser ikke ut til å ha fått tilsvarende øremerkede midler for å styrke sitt tilbud.

– Når Høie sier at sykepleiermangelen haster mest, hadde det jo vært veldig fint om det også kom noen tiltak for å løse utfordringen, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i en pressemelding fra Norsk Sykepleierforbund (NSF).

– Høie har gode intensjoner og god retorikk, men her har han hatt en gyllen mulighet til å gjøre noe med sykepleiermangelen, fortsetter hun.

26,5 millioner til leger på sykehus

Også i sykehusene får legene øremerkede midler. Sykehusene får 26,5 millioner til nye LIS-stillinger (lege i spesialisering).

Sykepleiernes forbundsleder mener regjeringen og Stortinget må vurdere helt nye virkemidler for å sikre samfunnet nok sykepleiere.

– Et virkemiddel kan være en sykepleierpakke, der midler for å rekruttere og beholde sykepleiere øremerkes for dette formålet, sier Lill Sverresdatter Larsen.

Hun mener dette er noe som politikerne må diskutere på alvor.

Larsen viser til at NSF får meldinger fra sykepleiere over hele landet om at kommunene står i en alvorlig situasjon.

– Når Narvik kommune, for eksempel, sier at helse- og omsorgssektoren alene har mellom 350 og 400 stillinger mer enn det kommunen får finansiering til, i en situasjon med høyt sykefravær og covid-19, så er det faktisk signaler som Stortinget må ta innover seg, mener hun. 

– De legger rammene for kommunene og kan ikke bare skyve dette ansvaret fra seg, mener Larsen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse