fbpx Gravid sykepleier ble nektet jobb – tilkjent oppreisning Hopp til hovedinnhold

Gravid sykepleier ble nektet jobb – tilkjent oppreisning

FIKK ERSTATNING OG OPPREISNING: Kvinnen ble diskriminert fordi hun var gravid, fastslo Diskrimineringsnemnda. Arkivfoto: Lars-Erik Vollebæk

En sykepleier som ikke fikk tiltre stillingen hun var gitt da hun fortalte at hun var gravid, er tilkjent en kompensasjon på 125 000 kroner.

Det er Diskrimineringsnemnda som har konkludert med at den aktuelle privatklinikken ikke overholdt loven.

Den kosmetiske sykepleieren ble ansatt før jul i fjor, men da hun kom på opplæring og kontraktsignering i januar, opplyste hun om at hun var gravid. Etter det fikk hun beskjed om at det likevel ikke var uproblematisk å la henne begynne i jobben.

Kvinnen tilkjennes nå 50 000 kroner i oppreisning og 75 000 i erstatning.

Lovendring i fjor

Det er første gang Diskrimineringsnemnda fatter vedtak om oppreisning i en slik sak etter en lovendring i fjor. I sitt vedtak slår nemnda fast at kvinnen var blitt diskriminert fordi hun var gravid.

– Forbudet mot forskjellsbehandling på grunn av graviditet og permisjon ved fødsel i forbindelse med ansettelse er videre absolutt, slik at det ikke finnes noe lovlig grunnlag for slik forskjellsbehandling, skriver nemndleder Anniken Mellegaard Douglass i vedtaket.

Fornøyd med at det blir tatt på alvor

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm sier det er gledelig å se at en slik sak er tatt på alvor.

– Jeg vil oppfordre alle som er i tvil om hvorvidt de er diskriminert på bakgrunn av graviditet, til å ta kontakt med oss, sier hun.

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.