fbpx Hoftebrudd: Høyere dødelighet ved tidlig utskriving Hopp til hovedinnhold

Hoftebrudd: Høyere dødelighet ved tidlig utskriving

Bildet vier et røntgenbilde av bekkenet.

Det antyder en ny norsk studie.

Det er høy risiko for å dø etter et hoftebrudd. Nå viser anslag fra St. Olavs hospital og NTNU at risikoen for pasienter over 70 år øker hvis de skrives ut på grunn av plassmangel.

Dette kommer frem i en studie publisert i Clinical Epidemology.

Artikkelen kan du lese her: Hospitals' Discharge Tendency and Risk of Death – An Analysis of 60.000 Norwegian Hip Fracture Patients

Studien er omtalt i Dagens Medisin og Gemini.

Vanskelig å sammenlikne

Forfatterne av studien peker på at det er en tendens til at sykehusopphold stadig blir kortere. Dette gjelder også for hoftebruddspasienter.

En svensk studie har vist at kort liggetid øker risiko for død, mens en amerikansk studie har vist det motsatte.

De norske forskerne mener det er vanskelig å sammenlikne pasienter med kort og lang liggetid. De ville heller undersøke om press for å skrive ut pasienter på én bestemt dag, uavhengig av hvor syk pasienten var, kunne ha noe å si for dødeligheten.

Flere skrives ut fredager

– Vi vet at utskrivingssannsynlighet, altså andel som blir skrevet ut i forhold til antallet som kunne ha blitt skrevet ut, er høyere på fredager, eller en dag før en helligdag, sier professor og medforfatter på studien, John Håkon Bjørngaard, til Dagens Medisin. 

– Den er også høyere en dag det er fullt på sykehuset, og man trenger å frigjøre sengeplasser. På slike dager er det også høyere sjanse for at hoftebruddpasienter skrives ut. For eksempel har en pasient som på en fredag har ligget fire dager, større sannsynlighet for å bli skrevet ut enn en pasient som på en torsdag har ligget fire dager.

Ut fra disse estimatene mener forskerne at pasienter som blir skrevet ut tidlig, har en fire prosent høyere dødelighet i løpet av de første 60 dagene etter operasjon for hoftebrudd.

Bjørngaard presiserer at dette gjelder pasienter som er sårbare for en fremskyndet utskrivning, ikke de som uansett ville blitt skrevet ut.

Kvalitetssikre bedre

Til Dagens Medisin sier John Håkon Bjørngaard at resultatet av studien kan indikere et behov for å kvalitetssikre utskriving av hoftebruddspasienter i tilfeller med tvil.

Hvert år er det rundt 10 000 hoftebrudd i Norge. Denne gruppen pasienter er sårbar, fordi gjennomsnittsalderen er høy, og mange har flere sykdommer.

Studien omfatter 60 000 pasienter over 70 år som ble operert for hoftebrudd mellom 2008 og 2016. 

Norsk ortopedisk forening, Norsk geriatrisk forening og Norsk anestesiologisk forening laget i 2018 tverrfaglige retningslinjer for oppfølging av hoftebrudd. De finner du her: Norske retningslinjer for tverrfaglig behandling av hoftebrudd

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse