fbpx Florence Nightingale er blitt Barbie-dukke Hopp til hovedinnhold

Florence Nightingale er blitt Barbie-dukke

Bildet viser Florence Nightingale som Barbiedukke.
FLORENCE SOM BARBIE: Flygeren Amelia Earhart og astronauten Sally Ride har tidligere blitt Barbier i serien produsenten sier vil fremme rollemodeller. I 2020 er det Florence Nighingale sin tur. Foto: Mattel

Verdens meste kjente sykepleier finnes nå som verdens mest kjente dukke.

Med lampe, kyse og kjole som er sidere enn det Barbie pleier å gå med, står hun rank blant sårede soldater. Over brystet: Et missebånd med teksten Scutari Hospital.

20. februar ble Florence Nightingale lansert som Barbie.

Begynner å le

– Hva jeg tenker om det?

Sykepleiehistoriker Jorunn Mathisen, som nettopp er kommet hjem fra Firenze og konferansen Florence 2020 med 125 sykepleiehistorikere fra hele verden, bryter ut i latter.

– Helt spontant synes jeg det er veldig latterlig.

Dette er før Mathisen får søkt opp et bilde av selve dukken.

– Men når jeg ser den, synes jeg den er flott, sier hun.

– De har jo fått frem en styrke og en karakter i ansiktet.

Bildet viser lampen Florence Nightingale som Barbie holder i hånden.
LAMPEN ER MED: Ifølge sykepleierhistoriker Jorunn Mathisen er dette den riktige Scutari-lampen.

Ikke et sexsymbol

Hun mener det å gjøre Florence til Barbie bryter med to ting.

– Det bryter med oppfatningen om hva Barbie er. En Barbie-girl er et sexsymbol, og det var Nightingale ikke.

Men Mathisen sier det også bryter med hvordan vi ser på henne.

– Mange tenker på henne som en helgen. Men hun hadde veldig mange sider. Jeg ser henne som et praktisk menneske som sto på.

Står sammen med Ella og Rosa

Som Barbie inngår Florence Nightingale i serien Barbie Inspiring Women, som i tillegg til Nightingale blant annet består av sangerinnen Ella Fitzgerald, tennisspiller og kvinneaktivist Billie Jean King, borgerrettsforkjemperen Rosa Parks som ble verdenskjent da hun som svart kvinne i Alabama i 1955 nektet å gi fra seg bussetet til en hvit mann, og astronauten Sally Ride.

At Nightingale settes inn i et galleri med slike kvinner, synes Mathisen kan ses på som en heder til Nightingale.

– Dette er kvinner som har gått nye veier. Florence kan ikke tolkes som sexsymbol, men hun er like sterk og tøff som dem hun står ved siden av.

Bildet viser båndet over brystet der det står Scutari Hospital.
MISSEBÅND: Scutari Hospital står det på brystet til Barbie-Florence, ikke Italia, der hun ble født, eller England, der hun bodde. Foto: Mattel

Regner med reaksjoner

Mathisen tar altså barbiefiseringen av Florence med ro. Men hun regner med at mange vil bli oppbrakt.

Selv om det er mange som har lekt med Barbie-dukker.

– Jeg må innrømme at jeg fikk litt lyst til å kjøpe den?

– Jeg og, sier hun og ler igjen.

– Men få med at det er sagt som spøk, med et snev av alvor.

Dukken kommer med kyse, halskjede, kjole, belte, forkle, lykt, støvler og ståstativ. Det siste fordi dukken ikke kan stå på egne ben.

– I motsetning til kopien, sto den ekte Florence på egne ben og bygget et helt fag, påpeker Jorunn Mathisen.

Florence som dukke

Mattel er ikke den første som gjør Florence Nightingale til dukke. På nett kan hun spores opp både som pyntedukke og kampdukke. For eksempel som nendoroiden Berserker/Nightingale. Nendoroider er figurer basert på for eksempel anime, manga eller videospill.

200 år siden hun ble født

Florence Nightingale ble født 12. mai 1820 i Firenze i Italia. På hennes bursdag feires den internasjonale sykepleierdagen. I 2020 er det 200 år siden hun ble født, og dette vil markeres over hele verden. 2020 er også pekt ut av Verdens helseorganisasjon som sykepleiernes og jordmødrenes år.

Nightingale – rett kvinne til rett tid

Mytene om Florence Nightingale er mange, og ”The Lady With The Lamp”, er blitt en del av sykepleieidentiteten. Foto: hearingvoicescymru.org
Mytene om damen som gikk med sin lampe mellom sårede soldater i Scutari er mange. Virkelighetens Florence Nightingale var en helt annen.

12. mai er den internasjonale sykepleierdagen. Dagen er valgt fordi datoen er fødselsdagen til sykepleieren Florence Nightingale, 12. mai 1820–13. august 1910.

Nightingale er i dag først og fremst husket for sin ikoniske innsats under Krimkrigen (1853-1856). Mytene om damen som gikk med sin lampe mellom sårede soldater i feltsykehuset i Scutari er mange og sterke og er med å bygge opp myten om sykepleieren som en omsorgsfull og trøstende morsfigur. Virkelighetens Florence Nightingale var en helt annen. Hun var heller ikke den første sykepleieren i Krimkrigen. Det hun var, var rett kvinne til rett tid.

Lang faghistorie

Sykepleie har en lang faghistorie og italienske og spanske bibliotek rommer lærebøker i sykepleie som er skrevet mange hundre år før Nightingale ble født i Firenze i Italia. I Preussen ble det utdannet sykepleiere, diakonisser, ved Kaiserwerth, før henne. I Frankrike drev nonneorden De barmhjertige søstre sykepleie blant fattige og syke. Det var disse tre kunnskapsgrunnlagene Nightingale tok med seg til Krim. I tillegg hadde hun noe mer, en solid og god utdannelse i gresk, latin, moderne språk, historie, kunst og matematikk, gitt av hennes far. Fra dette dannet hun den moderne kunnskapsbaserte sykepleien, et fag der praktisk pasientomsorg hviler på et vitenskapelig fundament.

Systematiserte kunnskap

Bakterier var ikke kjent da Nightingale etablerte sykepleierskole ved St. Thomas hospital i London i 1860. Men sammenhengen mellom renhet og helse var godt kjent. Det Florence kunne gjøre var å systematisere denne kunnskapen og med et solid tallmateriale vise at god hygiene førte til bedre folkehelse. I det klassedelte England hadde hun som middelklassekvinne et rikt kontaktnett. Dette benyttet hun seg av for å vise de sammenhenger hun ved hjelp av statistikk kunne påvise, og så øve påtrykk som samfunnsreformator innen helse og hygiene. I dag er hennes metode gullstandard innen helseforskning. Tall som viser hva som virker å utelukke det som ikke virker, er grunnlaget for å treffe gode beslutninger innen helsesektoren.

Forebygge sykdom

Florence Nightingale var ingen mild skikkelse. Hun var en bestemt og autoritær kvinne med en skarp penn. Den kunne trenges når hun tok et oppgjør med myter. En av hennes tanker går rett inn dagens debatt om barnesykdommer:

«Det finnes mange populære oppfatninger som det iblant er nyttig å stille et spørsmål eller to ved. For eksempel er det helt vanlig å tro at barn må få det som vanligvis kalles «barnesykdommer», «smittsomme sykdommer» etc. Med andre ord, at de er født til å få meslinger, kikhoste, kanskje til og med skarlagensfeber, akkurat som de er født til å felle tenner, dersom de lever opp. Fortell oss nå, hvorfor må barn få meslinger?»

Florence Nightingales svar var at dette ikke var nødvendig og at det kunne forebygges. Nettopp dette danner hjørnestein i utøvelse av sykepleie. Forebygging av sykdom.

Sykepleie er en spesialitet

Jeg blir ofte spurt «hva gjør en sykepleier?», eller «hva gjør en operasjonssykepleier?». Florence Nightingale er selv den beste til å svare på det: «En sykepleier skal ikke gjøre annet enn å drive sykepleie. Hvis du trenger en vaskehjelp så skaff deg det. Sykepleie er en spesialitet.» Etter Nightingales tid har det vitenskapelige grunnlaget for forståelse av infeksjonsforebygging og hygiene, forebygging av sykdom, skader og funksjonstap, økt i omfang. Men det er det vi gjør, forebygger og pleier syke. Gjennom treåring bachelorutdanning i sykepleie gis grunnlaget for utøvelse av yrket. Fra det kreftsyke barnet til den multisyke eldre. Fra små og viktig oppgaver til utøvelse av komplekse skadesituasjoner og operasjoner, sykepleieren er der.

Samfunnsreformator

Mytene om Florence Nightingale er mange, og ”The Lady With The Lamp”, er en del av sykepleieidentiteten. For oss sykepleiere er det likevel helst den andre Florence Nightingale vi vil fortelle om. Vitenskapsmannen som forente kunnskapene om sykepleie i Europa; forskeren som benyttet statistikk for å underbygge sine funn; samfunnsreformatoren som tok aktiv del i samfunnsdebatten om helse gjennom faglige underbygde innlegg. For med det dannet Florence Nightingale grunnlaget for den moderne sykepleie. Et fag som er opptatt av samfunnets behov for kunnskapsbasert sykepleie og som utøves i en unik blanding av håndverk og vitenskap.

Mytene om Florence Nightingale er mange, og ”The Lady With The Lamp”, er en del av sykepleieidentiteten.